Bloemkool is niet het makkelijkste gewas om in je moestuin te groeien, maar des te groter het plezier wanneer het lukt! Wil jij de uitdaging aangaan en dit seizoen een bloemkool uit eigen tuin oogsten? In deze blogpost geven we je tips rondom het zaaien en kweken van bloemkool in je moestuin.
Wanneer bloemkool zaaien?
De bekendste soort bloemkool is natuurlijk de witte bloemkool. Maar wist je dat er wel tientallen verschillende soorten bloemkool zijn? Zo heb je ook oranje, groene en paarse bloemkool soorten. Voor het gemak focussen we ons op de witte. Wil je een ander soort zaaien, dan vind je de info vaak terug op de verpakking van de zaadjes.
De witte bloemkool soort is een vroege bloemkool soort en kun je vanaf februari voorzaaien. Zaai de bloemkool zaadjes niet te diep en maak de grond goed vochtig. Nadat je zaadjes ontkiemt zijn en uitgroeien tot zaailingen, kun je je bloemkolen verspenen naar een eigen potje. Na vier tot zes weken zijn de zaailingen groot genoeg om naar buiten te gaan. Let wel dat dit na ijsheiligen is.
Je bloemkolen houden van een plekje in de zon of halfzon op een humusrijke grond. Je kunt wat extra compost of kalk toevoegen aan de grond om je bloemkool van extra voedingsstoffen te voorzien. Verder moeten je bloemkool planten voldoende water krijgen.
Let bij het uitplanten van je bloemkolen erop dat ze onderling voldoende afstand hebben: zo’n 50 centimeter. De planten kunnen aardig groot worden! Heb je een balkonmoestuin? Ook dan kun je bloemkolen kweken, mits je ze een pot geeft die groot genoeg voor ze is.
Combinatieteelt voor het kweken van bloemkool
Wanneer je veel en vaak koolsoorten op dezelfde plek groeit, heb je kans op knolvoet. Dit is een schimmelinfectie die vooral koolsoorten aantast en die je het liefst uit je moestuin weert. Wisselteelt helpt hierbij.
Wanneer je bloemkool gaat kweken, kan het ook handig zijn om rekening te houden met de zogenoemde combinatieteelt. Bloemkool staat liever niet naast andere koolsoorten, knoflook, prei en ui. Als je de kans hebt, plant de bloemkool dan vooral wel naast bietjes, tomaten, spinazie, komkommers en wortels. Dit zijn namelijk goede buren voor bloemkool.
Je bloemkool verzorgen
Bloemkolen zijn waterhoudende planten, wat betekent dat de plant zelf ook veel water nodig heeft. Afhankelijk van het weer, mag je de plant dus vaak en voldoende water geven. Je kunt de aarde en de bloemkool beschermen tegen uitdroging door een laag mulch rondom de plant te leggen of een van onze bodembeschermers. In dit blog lees je meer over het belang van bodembeschermers.
Behalve water, hebben je bloemkolen ook voldoende voedingsstoffen nodig om tot een goede oogst te komen. Deze natuurlijke moestuin meststof kan je daarbij helpen!
Afhankelijk van het soort bloemkool dat je kiest om te kweken, kan het zijn dat je je plant een handje mag helpen zichzelf te beschermen tegen de zon. Sommige planten vouwen zelf bladeren om hun kolen heen, anderen niet. Vouw enkele bladeren om de witte kool heen om deze te beschermen tegen verkleuring van de zon.
Hoe bloemkool oogsten?
Na acht tot twaalf weken na het uitplanten van je bloemkool, is deze klaar om geoogst te worden. Je kunt je bloemkool tussen juni en september oogsten, afhankelijk van wanneer je deze gezaaid hebt.
Misschien vraag je je af hoe je je bloemkool het beste kunt oogsten? Simpel; snij de hele stengel met bloemknop af met een mes.
Tips om bloemkool te bewaren
Wanneer je je bloemkool geoogst hebt, kun je deze direct bereiden in je avondmaal. Je kunt er echter ook voor kiezen om de bloemkool te bewaren voor een later moment.
Je kunt bloemkool drie tot zeven dagen bewaren in de koelkast. Wanneer je het loof om de kool heen houdt blijft deze het best bewaard. Onder in de koelkast is het het koudst en is dus de beste plek om je bloemkool neer te leggen.
Is je bloemkool al gekookt? Dan is het slechts nog een dag of twee goed.
Je kunt je bloemkool ook invriezen. Om de bloemkool in te vriezen moet je het kort blancheren. Ingevroren bloemkoolroosjes blijven wel tot een jaar goed.
Ga jij dit jaar bloemkool in je moestuin kweken? Wij horen heel graag hoe dat gaat! Stuur je ons een berichtje via Instagram?
Liefs,
Moestuin verzorgen met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Tuintouw dispenser
-
Recepten met appels: appelcompote zonder suiker
-
DIY: Rozemarijn olie maken
-
De lijst met meest en minst bespoten groenten & fruit