Spinazie kweken in je moestuin geeft je snel voldoening! Spinazie is namelijk een van de makkelijkste groenten om te kweken. Het mooie van spinazie? Na het zaaien kun je snel oogsten. Spinazie is niet alleen een mooie groente in de tuin, maar ook op je bord. Ga jij spinazie kweken dit jaar?
Verschillende spinazie soorten
Voordat je spinazie kunt gaan groeien in je moestuin, moet je even kiezen welk soort je wilt oogsten. Er zijn drie verschillende spinazie soorten die je kunt zaaien:
- Kleinbladige spinazie: zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze spinazie soort een klein, rond blad. Hij is vooral populair in salades.
- Grootbladige spinazie: Jep, deze is dus wat groter dan zijn broertje. Qua smaak is de grootbladige spinazie wat zachter en daarom heel geschikt voor smoothies of soepen.
- Wilde spinazie: Deze spinazie soort heeft kleine, puntige bladeren. Hij is wat steviger van smaak en ideaal bij de bereiding van stoofschotels of stamppot.
Wanneer je zaden voor in je moestuin koopt, let er dan op dat deze biologisch en authentiek zijn. Dit betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen genetische modificatie, gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. Alle zaden van John & Co zijn dat, ook onze spinazie zaden. Wij verkopen het ras Winterreuzen, een grootbladige spinaziesoort.
Wanneer spinazie zaaien?
Wanneer je spinazie precies moet zaaien, hangt af van het soort spinazie dat je hebt gekozen en wanneer je het wilt oogsten. Spinazie wat je in het najaar zaait kan overwinteren en oogst je in het voorjaar. Spinazie wat je in het voorjaar zaait, kun je het najaar oogsten.
De spinaziezaden van John & Co kun je binnen voorzaaien in oktober/november of januari/februari. Zaai je liever direct buiten in de volle grond? Zaai je spinazie dan tussen in februari of maart, of na de zomer, in augustus of september.
Zaai de spinazie voor op een zonnige plek en zorg dat de aarde goed vochtig blijft. Wanneer je de spinazie binnen hebt voorgezaaid, kun je wanneer het blad ongeveer 5 centimeter groot is, de spinazie verspenen naar een grotere pot, bak of naar de volle grond.
Wanneer je de spinazie planten uitplant of direct in de volle grond zaait, zaai of plant ze dan in rijen met een ruimte van 30 centimeter tussen de rijen en 10 centimeter tussen de planten onderling. Zo hebben je planten voldoende ruimte om lekker te groeien!
Spinazie kweken
Spinazie plantjes houden niet van te natte voeten, maar ook zeker niet van een droge grond. Zorg er dus voor dat de grond voldoende vochtig is. Een goede mulchlaag of bodembedekker kan hierbij helpen. Verder is spinazie echt een super makkelijke plant om te groeien in je moestuin.
Spinazie oogsten
Je kunt de spinazie oogsten zodra je de bladeren groot genoeg vindt. Hoe groot de bladeren worden hangt natuurlijk een beetje af van het soort spinazie dat je hebt gekozen. Kleinbladige spinazie krijgt bladeren van een centimeter of 20. Grootbladige spinazie is klaar wanneer de bladeren een centimeter of 30 zijn. Bij wilde spinazie wordt het blad tussen de 10 en 15 centimeter groot.
Wanneer je klaar bent om je spinazie te oogsten, snij dan de grootste bladeren van de plant af. Daarmee stimuleer je de plant om weer nieuwe bladeren te produceren. Zo kun je na een paar weken nog een keer oosten.
Spinazie bewaren
Wanneer je je spinazie geoogst hebt, kun je het direct eten. Was het zand en de eventuele beestjes eraf en verwerk het in je smoothie, je salade of wok het mee in een heerlijk gerecht.
Wanneer je spinazie wat langer wilt bewaren, kun je het het beste oprollen in een vochtige, schone theedoek en in je koelkast leggen. Zo blijft je spinazie enkele dagen tot een week vers. Je kan ook spinazie invriezen. Dit doe je door het ongeveer twee minuutjes te blancheren, daarna koud af te spoelen en vervolgens in te vriezen. Wanneer je spinazie goed is afgesloten in een bakje of herbruikbaar zakje opbergt, blijft het ingevroren tot wel 12 maanden goed!
Eetsmakelijk!
Liefs,
Moestuin zaaien met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Tuintouw dispenser
-
Recepten met appels: appelcompote zonder suiker
-
DIY: Rozemarijn olie maken
-
De lijst met meest en minst bespoten groenten & fruit