Voedsel heeft een enorme impact op onze natuur en milieu. Het produceren van eten en drinken kost veel grondstoffen, energie en biodiversiteit. Maar liefst 20 tot 35% van de CO2-uitstoot komt van de productie van voedsel. Veel hè? Maar gelukkig kunnen we daar samen al een groot verschil in maken, want door duurzamer te eten kun je je voetafdruk tot wel 50% verlagen! En je eet er ook nog eens gezonder door. Hoppa, een gezond mens en een gezonde planeet. Daar worden we bij John & Co héél blij van, dus dit blog helpt jou bij het kiezen van de meest duurzame groente en fruit!
Hoe eet ik duurzamer?
Allereerst een dikke pluim voor jou: dat je dit blog leest en duurzame keuzes wilt maken is al supergoed! We kunnen samen een groot verschil maken door meer groente en fruit te eten en minder vlees en zuivel. Dierlijke producten hebben namelijk een veel grotere CO2-voetafdruk dan plantaardige producten, zoals groente, fruit, granen en peulvruchten. Maar ook plantaardige producten belasten het milieu door het verbouwen, de verpakking en het vervoer. Dus ook in het kiezen van plantaardige producten valt er veel winst te behalen door de meest duurzame groente en fruit te kiezen. Wij helpen je een handje!
Hoe kan ik duurzame groente en fruit kiezen?
Lokale groenten en fruit zijn altijd duurzamer. Wat denk jij, fabel of feit? Helaas, groenten en fruit uit Nederland zijn niet altijd duurzamer. Er komt iets meer bij kijken! Met deze zes tips kan jij straks de meest duurzame groente en fruit kiezen:
Tip 1 Groente van Nederlandse akkers
Huh, net zeg je nog dat groenten en fruit uit Nederland niet altijd de meest duurzame keuze zijn. Nou, het zit ‘m in de akkers. Groente van een Nederlands akker groeien tijdens het seizoen in de volle grond. Voor deze seizoensgroenten is geen verwarmde kas nodig, dus een stuk duurzamer! Voorbeelden van deze vollegrond groenten zijn ui, wortel, bietjes, prei, rode kool, knolselderij en boerenkool!
Tip 2 Kies seizoensgroenten en seizoensfruit
Je zou het bijna vergeten, omdat we het hele jaar door álles kunnen kopen in de supermarkt, maar groenten en fruit groeien met het seizoen. In het seizoen groeit een gewas van nature het best; dat betekent dat er geen kassen nodig zijn, korter transport en minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Seizoensgroenten en seizoensfruit zijn dan ook dé sleutelwoorden als het gaat om het maken van de meest duurzame én gezonde keuze in groenten en fruit. Lees verder voor onze seizoensgroenten kalender👇🏾
Tip 3 Vermijd bederfelijke producten uit overzeese landen
Bederfelijke en kwetsbare producten, zoals frambozen, spinazie en champignons, uit overzeese landen kun je het beste vermijden. Ze worden vaak ingevlogen en hebben veel verpakkingsmateriaal nodig voor bescherming. Daarnaast is de kans groot dat de producten al bedorven zijn voordat je ze kan opeten!
Tip 4 Koop in de winter geen vers zacht fruit
In de winter hebben we in Nederland geen vers zacht fruit, zoals aardbeien en bramen, uit de volle grond. Dat betekent dat dit fruit óf met het vliegtuig komt óf verbouwd is in een verwarmde kas. In de winter zijn appels en peren het meest duurzame fruit.
Tip 5 Pas op met tropische producten
Ondanks dat veel tropische producten stevig fruit zijn, zoals mango’s of bananen, is het soms oppassen geblazen! Er kunnen namelijk uiteenlopende issues aan de orde zijn, zoals milieuproblemen of oneerlijke handel en arbeid. Kies voor dit soort producten dan ook altijd de biologische of fairtrade variant.
Tip 6 Let op keurmerken
Er zijn er soms zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar keurmerken zijn er niet voor niets. In het kiezen van de meest duurzame groente en fruit, kijk je naar keurmerken zoals On the way to Planet Proof, EU Biologisch, EKO en Demeter. In de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal vind je alle keurmerken.
Seizoensgroenten en seizoensfruit
Seizoensgroenten en seizoensfruit zijn dus dé sleutelwoorden als het gaat om het kiezen van de meest duurzame groente en fruit! Maar welke groenten en fruit zijn nou wanneer in het seizoen? Geen zorgen, wij hebben dé seizoensgroenten en seizoensfruit kalender voor je! Volg onze socials en sla de seizoensgroenten posts op: dan kies jij altijd de meest duurzame groente en fruit!
Een gezonde moestuin
Het groeien van je groenten en fruit in je eigen moestuin kan natuurlijk een uitkomst bieden! Zo duurzaam mogelijk je eigen groenten en fruit telen? Let op het volgende:
- Beperk je tripjes naar het tuincentrum, om grond en spullen te halen, zoveel mogelijk.
- Als je toch spullen voor je moestuin nodig hebt, koop het dan online – dat is vaak efficiënter en dus duurzamer.
- Kies voor biologische zaden, pootgoed en grond zonder turf. Dat levert de meest gezonde gewassen op voor mens, maar ook bestuivende insecten.
- Zorg goed voor je bodem. Een gezonde, biodiverse bodem heeft een goede structuur en veel leven erin. Hierdoor krijgen je planten en gewassen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben.
Kies voor de meest duurzame groente en fruit!
Door dit blog te lezen ben je al goed bezig 💪🏾 Door meer groente en fruit en minder vlees en zuivel te eten, maken we samen al zo’n groot verschil. Kies je dan ook nog voor de meeste duurzame groente en fruit, dan ben je helemaal supergoed bezig!
Houd de seizoensgroenten en seizoensfruit bij de hand en jij maakt altijd de beste keuze óf start gewoon met een gezonde moestuin. Een gezond mens telt namelijk voor een gezonde planeet 🙏💚
Liefs,
Moestuin verzorgen met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser