De herfst- en winterperiode is voor sommige moestuinierders een periode van ongeduld. We tellen gretig af tot het eerste voorzaaien en zijn zielsgelukkig als IJsheiligen eindelijk aanbreekt. Tot die tijd moeten we ons binnen vermaken. Gelukkig zijn er genoeg kruiden die jaarrond gezaaid kunnen worden! Wel binnen dan, maar het is soms óók best fijn om je plantjes liefde te geven zónder de kou in te hoeven. In dit blog vind je hét lijstje met kruiden om binnen te kweken en dé tips om te starten met jouw gezonde mini-moestuin in huis!
Hoe begin je met binnen kruiden kweken?
Hoppa, aan de slag! Alvorens je begint met het binnen kweken van kruiden is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden, namelijk:
- Kies een plaats waar voldoende licht is, bijvoorbeeld op de vensterbank. In de winter is dit zeker belangrijk!
- Creëer een gunstige temperatuur voor het binnen kweken van je kruiden. Het beste is een kamertemperatuur tussen de 18 en 24 graden.
- Zorg voor voldoende 9x9 potjes, turfvrije potgrond en grof zand. En natuurlijk je kruidenzaden!
- Eenmaal je kruidenzaden gezaaid? Zorg ervoor dat de bodem continue (licht) vochtig is! Een softsprayer kan daar een fijne tool voor zijn!
Welke kruiden kun je binnen zaaien?
Wil je lekker door met kweken tijdens het binnenseizoen of heb je geen grote tuin en wil je graag experimenteren met het kweken van je eigen kruiden? Er zijn veel kruiden die je perfect binnen kunt zaaien! Wij hebben de makkelijkste soorten voor je op een rijtje gezet.
1. Basilicum binnen kweken
Basilicum laat je instant denken aan Italiaanse pasta’s en salade Caprese. Basilicum kan redelijk makkelijk binnen gekweekt worden, maar ze vraagt wel wat aandacht. Basilicum zaai je binnen het best in een 9x9 centimeter potje. Gebruik turfvrije potgrond dat je luchtiger maakt door er wat grof zand door te mengen. Verspreid 4 á 5 basilicum zaden over het oppervlak van het potje. Dek vervolgens de basilicum zaden af met een dun laagje (à 0,5 centimeter) zand of potgrond/zandmengsel. Het potje met basilicum zet je vervolgens dicht bij een raam dat zuidelijk of westelijk gericht is. Basilicum heeft namelijk voldoende warmte en zonlicht nodig.
2. Peterselie binnen kweken
Peterselie is toch zo’n makkelijk kruid. Zowel in de keuken als om binnen te kweken. Peterselie zaai je binnen het best in een 9x9 centimeter potje. Gebruik turfvrije potgrond dat je luchtiger maakt door er wat grof zand door te mengen. Verspreid 4 á peterselie zaden over het oppervlak van het potje. Dek vervolgens de peterselie zaden af met een dun laagje (à 0,5 centimeter) zand of potgrond/zandmengsel. Het potje met peterselie zet je vervolgens dicht bij een raam dat zuidelijk of westelijk gericht is. Het heeft veel licht nodig, maar pas op met te veel direct zonlicht.
3. (Knoflook)bieslook binnen kweken
Bieslook is nog zo’n makkelijk kruid om binnen te kweken. Bieslook combineert heerlijk met aardappel of als garnering in de soep. (Knoflook)bieslook zaai je binnen het best in een 9x9 centimeter potje. Gebruik turfvrije potgrond dat je luchtiger maakt door er wat grof zand door te mengen. Verspreid een klein handje (knoflook)bieslook zaden over het oppervlak van het potje, ongeveer 0,5 centimeter van elkaar. Dek de bieslook zaden af met een dun laagje (à 0,5) centimeter zand of potgrond/zandmengsel. Het potje met bieslook zet je vervolgens dicht bij een raam dat zuidelijk of westelijk gericht is.
4. Koriander binnen kweken
You hate it or you love it. Koriander smaakt of naar zeep of geeft bijvoorbeeld een taco nét de juiste touch. Het is in ieder geval een kruid dat je perfect binnen kunt zaaien. Koriander heeft lange wortels, dus zaai haar in een pot die diep genoeg is. Gebruik turfvrije potgrond dat je luchtiger maakt door er wat grof zand door te mengen. Verspreid 4 à 5 korianderzaden over het oppervlak van het potje. Dek vervolgens de korianderzaden af met een dun laagje (à 0,5 centimeter) zand of potgrond/zandmengsel. Zet je potje koriander in de ochtend op een plek waar het direct zonlicht krijgt. De rest van de dag is indirect zonlicht voldoende. Tip: wacht tot de bladeren van de koriander lang genoeg zijn alvorens je ze gebruikt. De smaak is dan minder bitter!
5. Munt binnen kweken
Dol op cocktails? Dan is munt, voor bijvoorbeeld je mojito, perfect! En het goede nieuws: munt binnen kweken kan prima! Je kunt munt zaaien of stekken. Munt zaaien: zaai 4 à 5 zaden in een 9x9 centimeter potje. Gebruik turfvrije potgrond dat je luchtiger maakt door er wat grof zand door te mengen. Verspreid de zaden over het oppervlak van het potje en dek af met een dun laag (à 0,5 centimeter) zand of potgrond/zandmengsel. Stekken: snijd (idealiter april-juni) een takje van de munt onder een blad schuin af. Verwijder de onderste blaadjes en doop de onderkant in stekpoeder. Zet het stekje in ieder geval zo’n 5 centimeter diep in een 9x9 potje met turfvrije potgrond vermengd met zand. Zet de munt op een koele en schaduwrijke plaats tot de stekjes uit gaan lopen. Geef de munt regelmatig een klein beetje water.
Oregano is nog zo’n Italiaanse smaakmaker! Ze vraagt wel wat aandacht, namelijk veel licht en een licht vochtige grond. Oregano zaai je in een 9x9 centimeter potje. Gebruik turfvrije potgrond dat je luchtiger maakt door er wat grof zand door te mengen. Verspreid 3 à 5 zaden over het oppervlak van het potje en dek af met een dun laagje (à 0,5 centimeter) zand of potgrond/zandmengsel. Het potje met oregano zet je vervolgens dicht bij een raam dat zuidelijk of westelijk gericht is.
Lees de ins en outs van alle kruiden in onze Moestuin Bieb!
Onze tips voor het binnen kweken van kruiden
Om van het binnen kweken van je kruiden écht een succes te maken, hebben we wat últieme tips voor je. Dan kan het niets anders dan dat jij binnenkort geniet van jouw eigen gekweekte kruiden!
- Kies altijd een pot waar het water weg kan lopen. Een pot met gaatjes of gebruik hydrokorrels. Zet potten met gaatjes op een schoteltje om overtollig water op te vangen.
- Kies bij voorkeur geen terracotta potten, die zuigen veel water op waardoor je vaker en veel meer water moet geven. Gebruik bijvoorbeeld zinken potten.
- Heb je geen ramen waar overdag de zon op staat? Schaf dan speciale lampen aan die helpen bij het binnen kweken van je kruiden.
- Controleer regelmatig of de grond nog genoeg vochtig is, maar verzuip je plant niet! En voor de echte pro’s: controleer de zuurtegraad. Te zuur? Voeg dan een beetje kalk
- Zet je kruiden bij voorkeur op de vensterbank van je keuken, dan kan je er namelijk makkelijk bij en vergeet je ze niet te verzorgen.
- Houd je kruidenplanten in de winter uit de tocht. Dat kan ze doen verwelken.
- Zaai voornamelijk kruiden die je veel gebruikt of kruiden met een veelzijdig karakter. Zo benut je optimaal de ruimte.
- Naast het verrijken van je gerechten, kun je er ook aan denken om kruidenthee te zetten of je kruiden te drogen.
Begin nu met het binnen kweken van kruiden
Volledig geared up met alle mogelijke zaaitips, wordt het binnen kweken van je eigen kruiden een eitje! Dus ga ervoor 💪🏾 en begin jouw gezonde moestuin…gewoon binnenshuis. En heb je de smaak te pakken? Leg dan je eigen kruidentuin of een kruidenspiraal aan! Meer zaai- en moestuintips? Volg ons Instagram account. Veel zaaiplezier 🌱
Liefs,
Moestuin zaaien met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser