Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen | John & Co 🌱

DIY Plagen en problemen Tips en lijstjes

Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen

Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen

Carlijn van John & Co23/09/2024

Heb jij al wel eens een egel in je tuin gespot🦔? Lucky you! Zorg er maar goed voor, want egeltjes in Nederland hebben het zwaar. Egels zijn daarnaast de allerbeste kleine helpers in de (moes)tuin. Ze eten namelijk rupsen, kevers én daar komtie: slakken!  Heb je nog geen egel in je tuin gespot? Niet getreurd, er zijn genoeg manieren om egels naar je tuin te lokken! Het plaatsen van een egelhuisje is daar één van. In dit blog helpen we je bij het plaatsen van een egelhuisje en delen we alles wat je wilt weten over het lokken en verzorgen van egels!  


Waarom egels in de tuin?

Egels zijn fijne bewoners in je (moes)tuin. Ze zijn dol op huisjesslakken en kunnen er wel 40 per nacht eten, veel hè! Verder zijn egels ook fantastische natuurlijke bestrijders van beestjes zoals rupsen en maden. Egels zorgen dus voor een natuurlijk evenwicht in je (moes)tuin. Reden te meer dus om egels naar je tuin te lokken!

Hoe lok ik egels naar mijn tuin: 5 tips

Maar hoe lok je dan egels naar je tuin? Met deze 5 tips, waaronder het plaatsen van een egelhuisje, zorg jij dat je egels naar je tuin lokt en deze een fijn thuis geeft.

Tip 1 Geef egels toegang tot je tuin

Maak een opening van 12 x 12 cm in je schutting of poort of graaf een tunnel onder je schutting. In de meest ideale situatie plaats je een haag in plaats van een schutting waar egels makkelijker doorheen kunnen kruipen.

Tip 2 Zorg voor meer rupsen

Inheemse struiken zoals kamperfoelie (Lonicera), sleedoorn (Prunus spinosa) of meidoorn (Crataegus) trekken veel motjes aan. Uit de eitjes van deze motten komen rupsen die weer perfect voedsel vormen voor de egels.

Tip 3 Bewaar bladeren en takken

Egels zijn echte scharrelaars. Een berg bladeren, takken of houtblokken trekken insecten, zoals duizendpoten, aan die egels heerlijk vinden. Verder zorgen dit soort rommelhoekjes voor een warm en veilige plek voor egels om te overwinteren en nestelen. Ruim in de herfst en winter dan ook niet op en laat blad lekker liggen. Scheelt jou ook weer een klus, toch?

Tip 4 Voer de egels in de tuin

Voor de winterslaap, in oktober, en net na de winterslaap, rond maart, kunnen egels wel wat extra voer gebruiken. Het beste is speciaal egelvoer, maar kattenbrokjes kunnen eventueel ook. Zet er ook een kommetje water bij. Geef egels vooral geen brood of melk!

Tip 5 Plaats een egelhuisje

Egels hebben een veilige, droge plek nodig om te overwinteren en hun kleintjes groot te brengen. Maak zelf een egelhuisje (lees verder 👇🏾) of koop een kant-en-klaar egelhuisje. Let op: er zijn veel egelhuisjes in omloop die niet aan de specificaties voldoen, dus kijk altijd eerst even op de website van de Egelbescherming zodat je er zeker van bent dat je een goed egelhuisje koopt!

Wanneer plaats ik een egelhuisje?

Kan ik een egelhuisje het hele jaar door plaatsen? Het tijdstip waarop je een egelhuisje plaatst maakt niet uit, het belangrijkste is dat je een egelhuisje plaatst! Dus goed bezig 💪🏾 Om de kans te vergroten dat een egel jouw egelhuisje kiest, plaats je jouw egelhuisje vóór of uiterlijk in oktober. Dan gaan egels namelijk in winterslaap. Red je het niet voor die tijd een egelhuisje te plaatsen? Plaats het egelhuisje dan vóór februari. Soms willen egels nog wel eens van verblijf wisselen om te nestelen.

Hoe maak en plaats ik een egelhuisje?

Een egelhuisje kan je dus zelf maken of kant-en-klaar kopen. Mocht je zelf aan de slag willen gaan, vind je op de Egelbescherming een bouwhandleiding. Je weet dan dat je altijd een egelhuisje maakt die voldoet aan de criteria!

Heb je een egelhuisje gemaakt en ben je klaar je egelhuisje te plaatsen? Volg dan ons handige stappenplan om het egelhuisje te vullen en te plaatsen.

Stap 1 Bodem egelhuisje bedekken met kranten

Bedek de bodem met een flinke laag (min. 3 à 4 lagen) kranten. Maak een opstaand randje door de kranten een stukje om te vouwen richting de wand. Zo verklein je de kans dat er viezigheid op de houten bodem van je egelhuisje terecht komt.

Stap 2 Egelhuisje vullen met een hooi/stro mengsel of blad

Vul het egelhuisje tot ruim driekwart met kurkdroog blad of een mengsel van hooi en stro (50/50). Zorg ervoor dat je egelhuis-vulling écht droog is, anders gaat het rotten. Bij de ingang van het egelhuisje kan je een kleinere laag vulling aanhouden, zodat de egel makkelijk zijn egelhuisje kan betreden.

Stap 3 Een goede ondergrond voor je egelhuisje

Zorg voor een goede ondergrond dat ervoor zorgt dat je egelhuisje niet wegrot. Een goede ondergrond is bijvoorbeeld een stoeptegel, een paar dakpannen of een stuk hardhout.

Stap 4 Plaats het egelhuisje op een beschutte plek

Zet het egelhuisje op een donkere, beschutte en rustige plek in de struiken. Het best zo ver mogelijk van menselijke activiteit en op een plek waar katten en/of honden niet makkelijk kunnen komen. Lees verder👇🏾 voor meer tips om de beste plek voor je egelhuisje te bepalen.

Stap 5 Bedek het egelhuisje met afgevallen blad

Maak van je egelhuisje een nog veiliger plekje door afgevallen blad op het dak en voor het egelhuisje te leggen. Dat geeft de egel een veiliger gevoel en het kan de blaadjes eventueel als aanvulling gebruiken.

 

Zo, jouw egelhuisje is klaar om zijn eerste bewoner te verwelkomen! Mocht je het helemaal goed willen doen, maak er dan een Bed & Breakfast van: zet in de buurt een katveilige egelvoederplaats!

Wat is de beste plek voor een egelhuisje?

Zorg er dus voor dat jouw egelhuisje op een beschutte en veilige plek staat, weg van mensen, katten én honden. Andere tips voor het plaatsen van een egelhuisje:

  • Zorg dat de ingang en ventilatieopeningen beschermd zijn tegen de regen
  • Zoek een rustige plek met wat bodembegroeiing
  • Plaats het egelhuisje zo dat de ingang van het egelhuisje vlak bij een schutting staat. Zo kan de egel de opening makkelijker terugvinden.
  • Probeer de ingang verborgen te houden voor andere dieren. Dit kan door bijvoorbeeld overhangende takken en bladeren.
  • Weersta de verleiding de ingang zo te plaatsen dat u de egel in en uit kunt zien lopen. De kans is groot dat het egelhuis dan niet gebruikt wordt. (Tip: gebruik in plaats daarvan een nachtcamera)

Hoe vaak moet ik een egelhuisje schoonmaken?

Met een beetje geluk en geduld wordt jouw egelhuisje bewoond door een nieuw moestuinhulpje! Is het egelhuisje inderdaad bewoond, laat het ten alle tijden met rust. Een egel verstoren in zijn winterslaap kan er namelijk voor zorgen dat hij doodgaat. Zorg er dus voor dat je 100% zeker bent dat het egelhuisje niet meer bewoond is, alvorens deze open te doen (tip: wacht tot eind mei en plaats een strootje voor de ingang, zodat je weet wanneer de egel ontwaakt). Is het egelhuisje leeg? Haal de vulling uit het hok, spuit of maak het schoon en laat het egelhuisje goed drogen in de zon. Vul het egelhuisje daarna gelijk en plaats hem weer terug!

Wat kan ik een egeltje te eten geven?

Egels scharrelen ’s nachts of in de schemering naar insecten en larven. Vanaf maart tot december kunnen egels wel wat extra voer gebruiken. Wat kan je een egeltje dan te eten geven? Idealiter voer je de egel bij met speciaal daarvoor bestemd egelvoer en een bakje water. Geef egels nooit melk of brood. Biedt het egelvoer aan in katveilige egelvoederhuisjes. Deze kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen.

Nog wat laatste tips

Om een veilige omgeving in je (moes)tuin te creëren voor je nieuwe bewoner, hebben we nog wat laatste tips voor je!

  • Pas op met gras maaien: in het hoge gras kan er nog wel eens een egeltje verstopt zitten. Laat verder de robotmaaier nooit ’s nachts maaien!
  • Gebruik je (vogel)netten in je (moes)tuin? Zorg er dan voor dat deze zo strak mogelijk zitten én minstens 30 cm van de grond. Dit voorkomt dat egeltjes verstrikt raken in de netten.
  • Slakkenkorrels of chemische bestrijdingsmiddelen zijn dodelijk voor egels. Als je slakkenkorrels gebruikt, zorg dan altijd dat deze op natuurlijke basis zijn! En chemische bestrijdingsmiddelen of gif; daar houden we bij John & Co natuurlijk hélemáál niet van!
  • Heb je een vijver in de tuin? Zorg dat deze diervriendelijk is en egels makkelijk je vijver in en uit kunnen. Stapel bijvoorbeeld stenen aan een kant van je vijver.

Zó, met al deze tips kan het niet anders dan dat jij volgend seizoen een klein moestuinhulpje 🦔 erbij hebt. Met een beetje geluk zelfs meerdere! Naast een gezonde bodem is biodiversiteit zó belangrijk om jouw moestuin te doen floreren, dus verwelkom zoveel mogelijk dieren en insecten en zorg goed voor ze! Dan gaat de rest op een gegeven moment vanzelf 🙏🏾🌱  

Ga je aan de slag met het plaatsen van een egelhuisje? Laat het ons weten via Instagram.

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift

Powered by Salepify App