Tomaten in de moestuin: zaaien, oogsten en dieven 🍅 – John & Co

Zaaien

Tomaten in de moestuin: alles wat je erover moet weten

  • door Yalou van der Heijden
Tomaten in de moestuin: alles wat je erover moet weten

Een tomatenplant hoort natuurlijk thuis in je moestuin! Geloof ons, er is niets leukers (en lekkerder!) dan zelf je tomaten oogsten. Het hele groeiproces van een zaadje zaaien tot het onderhouden van je tomaten en het oogsten ervan heeft iets wonderlijks. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over tomaten groeien in je moestuin!


Waarom zelf tomaten kweken?

In super veel gerechten komen tomaten voor. Hoe leuk is het wanneer je deze kunt oogsten in je tuin! Zo weet je precies waar je tomaten vandaan komen, dat ze vrij zijn van chemicaliën én tomaten uit je achtertuin zijn vaak ook nog eens voedzamer en lekkerder dan hun kas-gekweekte of geïmporteerde broertjes.

Wist je dat tomatenplanten oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen? De Spanjaarden brachten ze in de 16e eeuw naar Europa. Men dacht toen dat de rode vruchten giftig waren, waardoor de plant de eerste jaren een sierplant was. Gelukkig weten we inmiddels dat tomaten heerlijk zijn!

Tips voor tomaten zaaien

Om in de zomer van je eigen tomatenplantjes te kunnen snoepen, kun je halverwege maart - begin april beginnen met voorzaaien. Binnen twee weken na het zaaien van je tomaten, komen de eerste zaailingen op. Zorg dat je je voorgezaaide potjes op een lichte, warme plek zet en laat de grond niet uitdrogen. Tomaten houden er overigens ook niet van om weg te zwemmen. Balance is the key; niet de nat, niet te droog. 

Na ijsheiligen - halverwege mei - is het vaak warm genoeg om je tomatenplanten naar buiten te doen. Vergeet niet dat je je stekjes moet afharden, zodat ze langzaam wennen aan de overgang naar hun nieuwe buitenhuis.

tomaten afharden

Tomaten dieven

Tomaten dieven, dat klinkt misschien spannender dan het is. Iedere tomatenplant heeft een zogenoemde bladoksel: het hoekje tussen de stengel en de bladsteel. Soms vormt er in die oksel een nieuwe scheut: een okselscheut of dief. Deze dieven kunnen als je er niet op let, aardig groot worden en de energie en voeding van je plant stelen. Dat willen we natuurlijk niet! Verwijder deze dieven dus op tijd van je plant, zodat alle energie naar het groeien en rijpen van de tomaten kan gaan. 

Tomaten toppen en snoeien

Wanneer je tomatenplant groot genoeg is, wil je het liefst dat de groei stopt. Vanaf eind juli of begin augustus mag je je tomatenplantjes dus toppen. Knip de bovenkant van de stam er voorzichtig af en verwijder ook eventuele zijscheuten. Op deze manier verliest de plant geen energie aan het produceren van nieuwe scheuten of groter groeien. De focus ligt op het rijpen van de vruchten. Nog even en je mag oogsten!

Tomatenplanten hebben veel zonlicht nodig om alle tomaten goed te laten rijpen. Wanneer de zonuren in september weer wat afnemen, kunnen de nog niet rijpe tomaten wel wat hulp gebruiken. Knip takken die voor de vruchten hangen af. Zo kunnen je tomaten nog optimaal van de zon genieten en langzaam rijpen. 

tomaten oogsten

(Onrijpe) tomaten oogsten

Wanneer je tomaten die herkenbare rode kleur hebben en wat zachter aanvoelen, zijn ze klaar om geoogst te worden! Yum! 

Heb je aan het einde van het seizoen, zo ongeveer eind september, nog groene, onrijpe, tomaten aan je plant hangen? Oogst ze alsnog en gebruik het volgende trucje om het rijpingsproces van je tomaat te helpen: leg de tomaten in een houten kist of in een papieren zak samen met een banaan of appel. In dit fruit zit ‘ethyleen’, een rijpingsgas wat ervoor zorgt dat je tomaten verder rijpen. Dit kan een week tot 1,5 week duren, maar als het goed is worden je tomaten alsnog rood en rijp. Tof hè! In tegenstelling tot de tomaten die nog aan de plant zitten, hebben geoogste tomaten geen licht nodig om verder te rijpen. De smaak van tomaten die op deze manier rijpen is wel iets minder aromatisch… 

Veel plezier met jouw tomaten zaaien! Neem jij ons mee in het zaai, groei en smulproces van jouw tomatenplantjes? Daar worden we alleen maar heel erg blij van. Tag ons in je moestuinfoto’s of stuur een berichtje via @johnenco.nl

Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.