Zo maak je een verticale moestuin op je balkon | John & Co moestuin webshop 🥕

DIY Tips en lijstjes

Verticale moestuin voor op je balkon

Verticale moestuin voor op je balkon

Yalou van der Heijden21/03/2024

Of je kan moestuinieren op je balkon? Nou en of! Met wat creativiteit en wilskracht kun je van een klein oppervlak een groene, eetbare jungle maken. Wil je de ruimte van je balkon optimaal te benutten, kies dan voor een verticale moestuin of kruidentuin. In dit blog nemen we je mee waarom dat ideaal is, hoe je een verticale moestuin maakt en wat je erin kunt verbouwen. 


Waarom een verticale moestuin maken?

Een inkoppertje deze vraag; om ruimte te besparen natuurlijk! Met een verticale moestuin of kruidentuin kun je de kleinste ruimte optimaal benutten. Je planten groeien boven elkaar, waardoor je meer planten kwijt kunt op je balkon. Leuk voor jou, fijn voor de natuur. Oh en geen zorgen: moestuinieren in een moestuinbak of pot kan prima! 

Een verticale moestuin maken, zo doe je dat

Moestuinen komen er in verschillende vormen en maten. Zo ook een verticale moestuin. Je kunt ervoor kiezen om er zelf eentje te bouwen of koop een kant-en-klare moestuinbak en start direct. Het is maar net waar je zin in hebt en wat je budget is. Wanneer je ervoor kiest om zelf een verticale moestuin te maken, dan hebben we wat tips voor je:

 • Kies de juiste plek: Je plantjes willen zon! Kies dus een plek uit waar er aardig wat zonuren zijn. Dat is de plek waar je verticale moestuin moet komen! Dit kan tegen een zonnige muur aan zijn of misschien wel op je balkonreling. Ga eens lekker op je balkon zitten en visualiseer waar jouw groene jungle komt. 

 • Werk met de juiste materialen: Wat de juiste materialen zijn, is helemaal afhankelijk van jouw budget en ontwerp. Wat we veel zien is het gebruik van houten pallets en verticale plantenbakken. Misschien heeft een kennis nog wel een oude pallet in de schuur? Kijk of je kunt upcyclen met materialen die je voorhanden hebt. Op Pinterest zijn veel DIY verticale moestuin tips om aan de slag te gaan.

 • Alles in huis? Let’s go: Heb je alle materialen in huis om je verticale moestuinbak te maken? Let’s go! En met alle materialen bedoelen we ook de kleine dingetjes zoals schroeven, gereedschap en natuurlijk moestuinzaadjes en potgrond! Wanneer die moestuin af is, wil je natuurlijk ook meteen van start. 
Kruidentuin verticale moestuin in pallet

Wat te verbouwen in je balkonmoestuin?

Wat je kunt verbouwen in je moestuin op je balkon, is afhankelijk van de ruimte, hoeveel licht de planten krijgen en natuurlijk ook wat je zelf graag eet. Wij zetten 6 van onze favoriete gewassen voor je op een rijtje die het goed doen in een verticale moestuin:

 • Verticale kruidentuin
  Oké, dit zijn al meteen zes gewassen, maar voor het gemak rekenen we het even als één. Een moestuin is niet compleet zonder kruiden als je het ons vraagt. En kruiden doen het perfect in een verticale moestuin, omdat ze vaak niet zoveel ruimte nodig hebben. Wat denk jij, wordt het basilicum, peterselie, koriander, tijm of bieslook? Het voordeel met kruiden is dat je vrij snel kan oogsten en natuurlijk dat je jouw gerechten zo veel meer smaak geeft.
 • Aardbeienplanten
  Je hebt ze vast al wel eens gezien bij een tuincentrum: aardbeienplanten in hangende zakken of speciale potten. Handig voor op je balkon! Wist je dat aardbeienplanten vaak uitlopers krijgen waar weer nieuwe aardbeienplanten uit komen? Je kunt zo dus een hele verticale aardbeienmuur maken!

 • Klimmende komkommers
  Komkommerplanten kunnen groot worden. Maar goed nieuws, je kan ze begeleiden zodat ze verticaal groeien. Ideaal dus wanneer je ze op je balkon omhoog laat groeien!

 • Sla en bladgroenten
  Sla en andere bladgroentes zoals spinazie, rucola en snijbiet hebben niet heel veel ruimte nodig. Ideale planten dus om toe te voegen aan je verticale moestuinontwerp! Droom jij ook al van sla van je eigen balkon? Hmm. 

 • (Cherry)tomaten
  Tomatenplanten hebben veel licht nodig om rijpe tomaten te geven. Niet ieder balkon zal dus even geschikt zijn. Mocht de jouwe genoeg zonuren krijgen, dan zijn (cherry)tomaten een super leuke toevoeging aan een verticale moestuin!

Ga jij je balkon omtoveren tot een verticale moestuin? We zijn heel benieuwd naar het resultaat! Tag je ons in je foto’s op Instagram of stuur een berichtje.  

Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Natuurlijk hebben je plantjes in je moestuin water nodig. Op...
Grond is grond zou je misschien denken, maar soms doen...
Klein maar fijn! Een kleine moestuin van één vierkante meter...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift