Knoflook planten: hoe, wanneer en waarom 🧄 | John & Co

Groenten

Knoflook planten: hoe, wanneer en waarom

Knoflook planten: hoe, wanneer en waarom

Yalou van der Heijden30/05/2024

Knoflook is een van de smaakmakers in bijna ieder gerecht. Hoe leuk is het dan om tijdens je kookkunsten knoflook uit eigen moestuin te gebruiken? Knoflook kweken is super simpel. In dit blog vertellen we je wanneer en hoe je knoflook kunt planten en wanneer deze smaakmaker klaar is om geoogst te worden. Lees je mee?


De geur van knoflook

Wist je dat de kenmerkende knoflookgeur afkomt van het afbraakproces van één van de hoofdstoffen in de knoflook: allicine. Deze stof blijkt in laboratorium context erg efficiënt te zijn als antibioticum tegen bacteriën. Of dit ook buiten het laboratorium zo is, moet nog blijken uit verder onderzoek. Maar baat het niet, dan schaadt het niet, toch? In de kruidengeneeskunde zijn ze er wel al over uit: knoflook is een wondermiddeltje. Het wordt in verband gebracht met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten en het verminderen van een hoge bloeddruk. 

knoflook planten

Soorten knoflook planten

Grofweg zijn er twee typen knoflook planten te onderscheiden: de hardneck en de softneck. Vervolgens kennen beiden typen weer een aantal verschillende soorten knoflook. De hardneck knoflook is een type knoflook wat een harde, houtachtige stengel (de nek) maakt in het midden van de knoflookbol. Dit type knoflook heeft een bol met maximaal 10 teentjes en heeft vaak een wat intensere smaak dan de softneck. 

De softneck is het type knoflook wat we veelal in de supermarkt aanschaffen. Deze bollen kunnen tot wel 18 teentjes krijgen en hebben een wat flexibelere middenstengel. Deze knoflook is wat milder van smaak. 

Beide knoflook typen kun je in je moestuin kweken. Wel is de hardneck over het algemeen wat beter bestand tegen een koeler klimaat. 

Wanneer knoflook planten?

Wanneer je knoflook in je moestuin in Nederland wilt planten, doe je dit in het najaar. Voordat de grond bevriest en wanneer de herfstbuien de grond goed nat houden. Zo in oktober of november dus. 

Wanneer je een speciaal soort knoflook aanschaft bij een teler, kan dit afwijken, maar wanneer je werkt met de ‘standaard’ witte knoflook die je ook in de supermarkt haalt, dan is het najaar een geschikte tijd om knoflook te planten. 

De grond heeft de hele zomer opgewarmd, wat ervoor zorgt dat de knoflook in het najaar nog kan wortelen. Vervolgens in het voorjaar zal hij boven de grond als plant verder groeien. Je kunt de knoflook oogsten in tussen juni en augustus. 

knoflook met mulch laag

Hoe knoflook planten?

Knoflook poten is erg makkelijk. Misschien vraag jij je wel af hoe groeit knoflook eigenlijk? Je kweekt een nieuwe bol knoflook uit de teen van een knoflook. Hoe groter de teen, hoe groter de kans dat er grote bollen knoflook uitkomen! Je kunt knoflook kweken door biologische knoflook te kopen en de losse teentjes daarvan te planten. Let wel: koop daadwerkelijk biologische knoflook! Maar ook kan je pootknoflook aanschaffen. 

Knoflook groeit graag in de zon. Maar hoe diep plant je knoflook dan? Knoflook plant je zo'n 2,5 centimeter onder het aardoppervlak. De platte kant van de teen mag naar beneden; knoflook plant je dus met de punt omhoog. Zorg dat er zo’n 15 centimeter tussen de onderlinge teentjes zit. Zo hebben ze genoeg ruimte om te groeien. 

Je kunt knoflook ook prima op een balkon of in een pot kweken! Zorg dan wel voor een goede drainage en voldoende zonlicht voor je plantjes. 

Qua verzorging hoef je eigenlijk niks te doen. Haal af en toe wat onkruid weg of voeg een mulch laag toe wanneer je de bodem wat extra liefde wilt geven (en dus ook je knoflooktenen!).

knoflook oogsten

Knoflook oogsten

In de zomermaanden is het zo ver! Dan kun je je eigen knoflookplant gaan oogsten! De plant geeft zelf aan wanneer hij ready is om geoogst te worden. Het look van de plant wordt dan een beetje gelig en verdort. Graaf de knoflook dan voorzichtig op. Dit kan met een klein schepje, maar let er wel op dat je niet in de knoflook graaft. Schud de aarde ervan af en laat de bol een paar dagen in de zon drogen. 

Knoflook kun je vervolgens het beste bewaren op een donkere, droge plek waar voldoende ventilatie is. Je kunt ze bijvoorbeeld in de kelder of schuur ophangen. 

Natuurlijk kun je al je knoflookteentjes oppeuzelen, maar het is ook leuk om iets van je oogst te bewaren en vervolgens in een nieuw moestuinseizoen weer uit te planten. Zo wordt je langzaam maar zeker zelfvoorzienend in je knoflook oogst!

Ga jij knoflook planten dit jaar? 

Veel plezier en eetsmakelijk alvast!


Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift