Wat is IJsheiligen? Wij vertellen je alle ins en outs! | John & Co

Tips en lijstjes

Wat is IJsheiligen? Wij vertellen je alle ins en outs!

Wat is IJsheiligen? Wij vertellen je alle ins en outs!

Yalou van der Heijden04/04/2024

IJsheiligen is een naam die je in onze moestuinblogs veel voorbij ziet komen. Maar wat betekent ijsheiligen eigenlijk? In deze blog vertellen we je alles wat je over ijsheiligen moet weten. 


Wanneer IJsheiligen 2024?

Binnen de moestuin-community staat IJsheiligen gelijk aan het moment waarop je voorgezaaide plantjes naar buiten kunnen. De kans op nachtvorst is na IJsheiligen namelijk erg klein. Nu vraag jij je waarschijnlijk af: wanneer is IJsheiligen? Dit is van 11 tot 14 mei, wat betekent dat je vanaf 15 mei los kunt. IJsheiligen 2024 is ook op deze data en is elk jaar weer op dezelfde data. Schrijf dus voor de komende jaren maar alvast in de agenda! 

Belangrijk: Houd natuurlijk wel de weersvoorspellingen in de gaten. Je weet het namelijk nooit zeker in ons kikkerlandje. Het relatief koude zeewater kan namelijk tot in juni nog zorgen voor grote temperatuurverschillen! 

Waarom wachten tot IJsheiligen?

Je voorgezaaide plantjes zijn nog kwetsbaar. Nachtvorst kan je zaailingen de das omdoen en ervoor zorgen dat al je liefde, geduld en werk voor niets zijn geweest. 

In de dagen voor IJsheiligen kan het overdag al best wel lekker weer zijn. Je kunt ervoor kiezen om dan alvast te beginnen met het afharden van je plantjes: zet ze overdag buiten neer zodat je zaailingen kunnen wennen aan de verschillende temperaturen en weersomstandigheden. Haal ze ‘s nachts echter weer binnen. Na IJsheiligen kun je je plantjes ook ‘s nachts afharden totdat ze klaar zijn om de grond in te gaan!

Waar komt de naam IJsheiligen vandaan?

De naam IJsheiligen komt van een aantal naamdagen van katholieke heiligen. Sint Mamertus (11 mei), Sint Pancratius (12 mei), Sint Servatius van Maastricht (13 mei) en Sint Bonifatius van Tarsus (14 mei) worden gerekend tot de IJsheiligen. In voornamelijk de Germaanse regio valt Sint Sophia van Rome (15 mei) ook nog in het rijtje, op weer andere plaatsen wordt er gewerkt met slechts drie heiligen, aangezien drie het heilige getal is. 

Welke heiligen jij ook aanbid, na deze naamdagen is de kans op abrupte temperatuurveranderingen kleiner. Vandaar dat we met z’n allen wachten tot dit moment. Heb jij je favoriete moestuinzaden al in huis gehaald om op tijd voor te zaaien? Hier kun je de John & Co zaaikalender downloaden om in één oogopslag te zien wat je wanneer mag zaaien. 

Veel zaaiplezier! Stuur je ons een update van je moestuin via Instagram

Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Wil je aan de slag in je moestuin? Iedere maand...
De lente is in aantocht en de moestuinkriebels spelen op....
Wij kennen niemand die níet blij wordt van bloemen. Het...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift