Wortels zaaien: tips en weetjes 🥕 | John & Co

Groenten Zaaien

Wortels zaaien: tips en weetjes

Yalou van der Heijden17/05/2024
Wortels zaaien: tips en weetjes

Wortels groeien in je eigen moestuin - hoe leuk! Wortelen groeien helaas vrij langzaam, maar je kunt zelf kiezen wanneer je oogst. Hou je van kleine en knapperige worteltjes of laat je ze uitgroeien tot zoete, grote wortelen? In dit blog vertellen we je meer over wortels zaaien. 


Wanneer wortels zaaien?

Tussen half maart en half juli kun je wortels direct in de volle grond zaaien. Dat het in maart nog fris is, is voor de wortel geen probleem. Wortels houden van een zonnig plekje in een lichte, luchtige bodem. Mocht je een hele dichte bodem hebben, dan kun je de bovenlaag mengen met wat zand zodat de wortels makkelijker kunnen groeien. 

Zaai de wortel zaadjes in een geultje van zo’n 3 centimeter diepte. Dek de zaadjes vervolgens toe met aarde en geef regelmatig water zodat de bodem goed vochtig blijft. Wortels kiemen heel langzaam, dus het kan wel 3 tot 4 weken duren voor je een zaailing ziet verschijnen.

Wortels hebben weinig voeding en weinig water nodig. Na het zaaien hoef je dus niet heel veel meer te doen dan geduld te hebben.

wortels oogsten

Wortels oogsten doe je zo

Benieuwd wanneer je wortels klaar zijn om geoogst te worden? Dat is in principe wanneer jij ze groot genoeg vindt om te eten. Je kunt het formaat van je wortels controleren door de bovenkant van de aarde wat weg te halen zodat de wortels zichtbaar worden. Aan de dikte van de wortel kun je inschatten hoe lang hij inmiddels is. 

Groot zat naar jouw smaak? Door voorzichtig aan het loof van de wortel te trekken kun je de wortel oogsten. 

Wortels oogst bewaren: in de koelkast, invriezen, inmaken

Wanneer je de wortel geoogst hebt, verwijder je het loof. Wil je de wortel meteen eten? Spoel ‘m even af onder wat water en eetsmakelijk! 

Wil je je wortels voor langere tijd in de koelkast bewaren? Leg ze dan in een bak met water. Zo blijven ze lekker knapperig en tot wel 2 weken goed. 

Je kunt wortels ook invriezen. De beste manier om je wortels in te vriezen, is door ze eerst te blancheren. Op die manier behouden de wortelen hun vitaminen en hun oranje kleur. Schil de wortel, snij in stukjes of reepjes en blancheer ze voor vier minuten. Spoel daarna af onder koud water en vries de wortels in. 

Je kunt er ook voor kiezen om je wortel oogst in te maken. In deze blog vertellen we je meer over het inmaken van je groenten, waardoor je je oogst heel lang kunt bewaren! 

wortels zaaien moestuin

Waarom zijn wortels oranje? 

Niet alle wortels zijn oranje natuurlijk, maar de bekendste soort is dat wel. Die wortels hebben hun kleur te danken aan de hoge hoeveelheid betacaroteen. Dat is een stof die een oranje kleur afgeeft. Eenmaal opgegeten, wordt de stof omgezet in Vitamine A. Deze vitamine draagt bij aan de groei van je nagels en haren en verbetert je zicht. Vandaar dat je vast weleens gehoord hebt dat je genoeg worteltjes moet eten om beter te kunnen zien! 


Ga jij wortels groeien in je moestuin? We zijn benieuwd hoe groot jouw oogst gaat zijn. Deel je een foto met ons via Instagram


Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Wanneer je aan een moestuin denkt, verschijnt sla ongetwijfeld op...
Een komkommerplant is een aanwinst voor je moestuin. Deze plant...
Pompoen kweken is echt super leuk! Je zaait in de...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift