Compost maken: zo doe je dat | John & Co moestuin webshop 🥕

DIY

Compost maken: zo doe je dat

  • door Yalou van der Heijden
Compost maken: zo doe je dat

Compost maken is simpel, leuk en duurzaam! Benieuwd waarom wij dat vinden? In dit blog vertellen we je alles over wat compost überhaupt is, sommen we een aantal redenen op waarom je het zou willen maken, nemen we je mee in de wondere wereld van micro-organismen die voor het composteerproces zorgen en vertellen we wat je wel en niet op je composthoop mag gooien. Lees je mee?


Wat is compost?

Compost is het zwarte goud van iedere moestuin. Compost is organisch materiaal dat wordt gemaakt door het natuurlijke afbraakproces van al jouw groene afval. Denk aan groente- en fruitschillen, tuinafval, gemaaid gras en bladeren. Wanneer het compost proces is voltooid, heb je een rijke, voedzame bodemverbeteraar als resultaat. Puur natuur! 

Waarom zou je compost maken?

Leuk natuurlijk, zelf compost maken. Maar waarom zou je? Er zijn immers zat biologische bodemverbeteraars te koop. John en Co heeft zelfs een heel assortiment. Natuurlijk kun een bodemverbeteraar kopen die je helpt met de structuur en vruchtbaarheid van je bodem te verbeteren. Een gezonde bodem zorgt namelijk voor gezonde planten! Maar hoe leuk is het om dit zelf te maken. Om echt met de natuur samen te werken en je bodem een walhalla voor planten en dieren te laten zijn.

Wanneer je zelf compost maakt, is dit naast goed voor de bodem, ook een goede manier om je afval te verminderen. Organisch materiaal hoef je niet langer in de groene kliko te dumpen zodat het wordt weggevoerd. Nee, je kunt het op je composthoop gooien, zodat het in je eigen moestuin omgezet kan worden naar een natuurlijke hulpbron voor in je tuin. 

Daarnaast bespaart het zelf maken van compost natuurlijk ook geld. We blijven wel Nederlandse tuinierders hè. Het geld wat je bespaart door zelf compost te maken, kun je bijvoorbeeld besteden om extra moestuinzaadjes aan te schaffen of vrienden een moestuin starterspakket cadeau te doen. 

Wat wel en niet composteren?

Alleen organische materialen mogen op een composthoop. Maar om de juiste balans in een composthoop te krijgen, is het belangrijk om niet zomaar alles erop te gooien. Sommige resten kunnen namelijk gaan stinken en dat wil je niet. Andere duren simpelweg te lang om helemaal af te breken of kunnen dieren aantrekken die je het liefst buiten je composthoop houdt. 

Wat wel en niet op de composthoop gooien

Dit mag wel op de composthoop:

  • Groente- en fruitresten
  • Koffiedik en losse theebladeren
  • Tuinafval zoals gras, bladeren, snoeiafval en onkruid - let op dat je alleen onkruid zonder bloemen of zaden gebruikt
  • Schillen van eieren
  • Versnipperd karton en krantenpapier
  • Stro en hooi
  • Zaagsel van onbehandeld hout
  • Kleine hoeveelheden schone zaagsel en as van houtkachels - zonder chemische behandelingen
  • Dode planten en bloemen uit de tuin

Dit mag niet op de composthoop:

  • Vlees, vis en zuivelproducten - trekken ongewenste dieren aan en kunnen ziektes verspreiden
  • Gekookt voedsel - kan onaangename geuren veroorzaken en ongewenste ongedierte aantrekken
  • Vetten en oliën - verhinderen het composteringsproces
  • Grote takken en stammen - duurt te lang om af te breken
  • Zieke planten - kunnen ziektes verspreiden naar gezonde planten
  • Dierlijke uitwerpselen - kunnen ziekteverwekkers bevatten
  • Geverfd of gelakt hout - bevat chemicaliën die schadelijk zijn voor de compost
  • Metalen en plastic - breken niet af en kunnen de compost vervuilen
  • Grote hoeveelheden citrusvruchten - kunnen het composteringsproces verstoren vanwege hun hoge zuurgraad
  • Grote hoeveelheden eierschalen - duurt lang om af te breken

Het composteerproces uitgelegd

Nu je weet wat er wel en niet op de composthoop mag, is het ook fijn om te weten hoe zo’n composteerproces eigenlijk werkt. De organische restmaterialen die jij verzamelt, bevatten micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en kleine insecten. Deze micro-organismen beginnen met het afbreken van jouw groenafval. 

Wanneer je al die resten op een hoop gooit, is het belangrijk dat deze micro-organismen genoeg zuurstof krijgen. Dit hebben ze nodig om het groenafval af te breken. Doe dit door het compostmateriaal regelmatig om te draaien of te beluchten. 

Wanneer het composteerproces lekker op gang is, komt er een hoop warmte vrij doordat al die micro-organismen hard aan het werk zijn. In goede composthopen kan de temperatuur oplopen tot wel 60-70 graden! Die warmte is belangrijk omdat het het afbraakproces versnelt en ongewenste ziekteverwekkers en onkruidzaden het niet overleven in deze lokale Sahara. 

Composthoop maken


Na enkele maanden tot een jaar is het composteerproces klaar! Je organische afval is omgezet naar compost! Nature at its best. Hoe lang het composteerproces precies duurt is afhankelijk van hoe groot jouw composthoop is, welke materialen erop hebben gelegen en hoe warm en vochtig de hoop is geweest. Benieuwd wanneer het compostproces klaar is? Je kunt het herkennen aan de donkerbruine, kruimelige structuur en de aardse geur. Toch echt wel een verschilletje met de koffieprut en groenteresten die je er eerder in het jaar opgooide!

Wil je de natuur een handje helpen of wil je niet te lang wachten op je compost?  Voeg dan John & Co compost versneller toe aan je composthoop. De compostversneller bestaat uit voedingselementen die samen het composteringsproces enorm versnellen. De compostversneller bestaat uit enkel natuurlijke ingrediënten en bevat een organische stikstofbron. Dit zorgt ervoor dat de composteringsbacteriën sneller actief worden. 

Hoe gebruik je compost?

Nu je compost klaar is, kun je je moestuin bodem ermee verblijden. Compost is een goede bodemverbeteraar doordat het rijk is aan voedingsstoffen. Een feestmaal voor je planten! Ook kun je je compost gebruiken als mulch laag rondom je planten of bomen. Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en tegengaan van onkruid. Je kunt volledig doorgerijpte compost daarnaast ook gebruiken als potgrond wanneer je nieuwe plantjes een thuis geeft. 

We zijn benieuwd, ga jij aan de slag met zelf compost maken? We horen graag hoe het gaat en of je wat aan onze tips hebt gehad! Stuur je een berichtje via @johnenco.nl

Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.