Je moestuin afdekken tegen droogte, insecten, onkruid en kou – John & Co

Plagen en problemen Tips en lijstjes

Je moestuin afdekken tegen droogte, insecten, onkruid en kou

Yalou van der Heijden23/05/2024
Je moestuin afdekken tegen droogte, insecten, onkruid en kou

De bodem van je moestuin is het begin van je oogst. En we weten allemaal dat een goed begin het halve werk is! Daarbij is het soms nodig om je moestuin te beschermen en door hem af te dekken. In dit blog vertellen we je er meer over!


Waarom je moestuin beschermen en afdekken?

In iedere tuin komt onkruid voor, als het goed is zijn er insecten en met de wisselende weersomstandigheden hebben we ook in Nederland steeds te maken met extreme droogte, hitte en kou. Allemaal factoren die invloed hebben op de bodemstructuur en planten van jouw moestuin. 

In dit blog over bodemverbeteraars schreven we al dat de structuur van je bodem, bepaald hoe makkelijk je planten voedingsstoffen en water kunnen opnemen. Het rijtje wat daar wordt genoemd in de categorie bodemverbeteraars die je moestuin afdekken, gaan we hier verder uitlichten. 

Want met verschillende materialen en manieren om je boden af te dekken, bescherm je jouw moestuin tegen insecten, onkruid en wisselende weersomstandigheden. Ready?

4x materialen om je moestuin mee af te dekken

1. Schapenwol als bodembedekking

Wist je dat schapenwol een ideale manier is om je moestuin mee te beschermen? Wanneer je schapenwol inzet als bodembedekker weer je niet alleen slakken - die glibberen liever niet over wol! - je dekt ook je bodem af tegen wisselende weersomstandigheden en onkruid! Wanneer de schapenwol beschermingsmat met de tijd langzaam afbreekt, dient het als voedingsstoffen voor de bodem. Ideaal dus!

schapenwol beschermingsmat

2. Moestuin afdekken met jute beschermingsmat

Onze jute beschermingsmat heeft qua voordelen veel weg van de schapenwollen beschermingsmat. Ook de jute beschermingsmat is een goed hulpmiddel om je moestuin te beschermen tegen droogte, hitte, vorst en harde wind. Het verschil is dat de jute mat daarnaast meer lucht en waterdoorlatend is, dit maakt hem wat minder geschikt tegen vorst maar beter voor droogte. Ook is de mat geschikt in het weren van knaagdieren als hazen en konijnen. De mat is gemaakt van natuurlijk materiaal en is erg sterk en flexibel. Ideaal om je moestuin mee af te dekken wanneer dit nodig is!

Mulchlaag

3. Je moestuin beschermen door te mulchen

Je kunt je bodem helpen door een mulchlaag aan te maken. Een mulchlaag is een laag van organische materialen die langzaam worden omgezet in voedingsstoffen voor je planten. Dit helpt je moestuingrond te beschermen tegen uitdroging en verrijkt de grond met voedingsstoffen.

kokosbeschermer

4. Kokos bodembeschermer voor in je moestuin

Moestuinier jij in potten? Dan is de kokosbeschermer misschien wel de juiste tool voor het afdekken van jouw moestuin. Deze beschermingsmat van kokosvezels beschermt je potplanten bij zowel hitte, droogte, vorst, regen en wind. Daarnaast weert het ook nog eens onkruid. De kokosbeschermer is gemaakt van natuurlijk materialen en zal in de loop der tijd langzaam afbreken en omgezet worden in voeding voor je planten.


Veel moestuinplezier! 


Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Slakken zijn de doorn in het oog van iedere moestuinier....
Wil je aan de slag in je moestuin? Iedere maand...
De lente is in aantocht en de moestuinkriebels spelen op....

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift