Komkommer kweken: zaaien, verzorgen en eten | John & Co

Groenten Zaaien

Komkommer kweken: zaaien, verzorgen en eten

Komkommer kweken: zaaien, verzorgen en eten

Yalou van der Heijden28/04/2024

Een komkommerplant is een aanwinst voor je moestuin. Deze plant met prachtige gele bloemen kan aardig groot worden en houdt van een plekje waar hij kan klimmen. Met de juiste verzorging en voldoende ruimte, kan de komkommerplant veel vruchten geven. Yum! Met deze tips kun jij aan de slag met komkommers kweken.


Komkommer zaaien, zo doe je dat

Je hebt je zaden in huis en bent klaar om te beginnen met komkommer kweken! Yes. Komkommer zaden hebben warmte nodig om te ontkiemen. Start dus niet te vroeg me voorzaaien, anders worden de komkommerplanten veels te groot op jouw vensterbank. Komkommer zaaien vanaf half april tot half mei is vroeg zat. Zaai onder glas of bouw zelf een kas met huishoudfolie of een oude druivendoos. Zo zorg je voor de juiste ontkiem omstandigheden. 

Wanneer je zaden ontkiemt zijn en hun eerste echte bladeren hebben gevormd, is het tijd om de plant te verspenen. Vanaf eind mei, na IJsheiligen is het buiten waarschijnlijk warm genoeg om je komkommerplantjes uit te planten. Vanaf mei kun je ook direct in de volle grond zaaien. 

Zaai de komkommerzaadjes ongeveer één centimeter diep. Je kunt er best voor kiezen om twee zaadjes per potje te zaaien, mocht er eentje niet uitkomen. Weet wel dat ze beiden een eigen plekje nodig hebben, mochten ze beiden ontkiemen. Maar goed, hoe meer komkommers, hoe meer vreugd. Toch!?

komkommer zaaien wanneer

Komkommerplant verzorgen

Komkommerplanten kunnen aardig groot worden wanneer ze op hun uiteindelijke plek wortelen. Soms tot wel twee meter! Dat betekent dat het een goed idee is om daar met je moestuin indeling rekening mee te houden; geef iedere komkommerplant een eigen vierkante meter om te groeien en klimmen. Heb je een balkonmoestuin of groei je je gewassen in potten, zorg dan voor een pot van minstens 15 liter waarin de wortels voldoende ruimte krijgen. 

De komkommerplant houdt van een plekje in de zon, het liefst een beetje uit de wind. Ook is het een klimmer. Je kunt oude stokken en jutte touw gebruiken om een klimrek te bouwen. De komkommerplant is slim en maakt zelf klimranken aan; stengels die zich om de takken heenvouwen en ervoor zorgen dat de plant kan klimmen. 

Verder heeft de komkommerplant qua verzorging in het begin niet zoveel nodig. Een goed bemeste, luchtige grond en af en toe wat water. Naarmate de plant groeit en er vruchten komen, houdt hij van veel water. Niet gek, want een komkommer bestaat ook voor zo’n 95% uit water! Wanneer de bladeren gaan hangen is dat een indicatie dat hij dorst heeft. Geef, zoals bij alle planten, water bij de wortels. 

Je komkommer dieven

Wanneer je komkommerplant lekker aan het groeien is, is het ook tijd om aan de slag te gaan met je komkommer dieven. Misschien ken je deze term uit ons blog over hoe je tomatenplanten kunt verzorgen. Ook de komkommer mag je dieven. Dit betekent dat je de zijscheuten die in de oksel van de plant groeien, mag verwijderen. Zowel nieuwe scheuten als bloemen. Dit zorgt ervoor dat de energie van de plant naar de hoofdstam blijft gaan en de aanmaak van vruchten. 

komkommer zelf kweken

Tijd om je komkommer te oogsten 

Komkommerplanten zijn een hele mooie aanwinst voor je moestuin. Met de juiste verzorging is de kans groot dat je wel 20 tot misschien wel 40 komkommers van één plant kunt oogsten. Komkommerplanten blijven na het oogsten namelijk nieuwe komkommers aanmaken. 

Als de vruchtzo’n 15 tot 20 centimeter groot is, kun je de komkommer oogsten. Oogst op tijd, want hoe groter de komkommer, hoe minder de smaak. 

Komkommer bewaren

Wanneer je je komkommers geoogst hebt, wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk lekker houden. Bewaar je komkommer daarom op een donkere en koele plek, bijvoorbeeld in een kelder of voorraadkast. Dan blijven ze tot wel een week heerlijk! Komkommers houden niet van kou, dus leg ze liever niet in de koelkast. 

Je kunt er ook voor kiezen om je komkommer in te maken. Zo kun je er ook na het moestuinseizoen nog lekker van genieten. Pauline, van Paulines keuken geeft je drie opties voor het inmaken van komkommers.

komkommer oogsten

Is augurk een komkommer? 

Een veel gestelde vraag, en nu we het toch over komkommers hebben kunnen we maar net zo goed deze vraag beantwoorden. Ja, een augurk is in zekere zin een komkommer. Maar er is wel een verschil. 

Augurken zijn de vruchten van de Cucumis sativus plant, die behoort tot de komkommerfamilie. Augurken zijn dus eigenlijk mini komkommers, maar worden zelden rauw gegeten. We kennen de vruchten van de Cucumis sativus eigenlijk alleen ingemaakt als een augurk. Komkommers daarentegen worden vooral rauw gegeten, maar kun je ook inmaken en als ‘augurk’ eten. Zo, is dat mysterie ook voor eens en altijd uit de lucht. 

Biologische komkommer zaden

De komkommerzaden van John & Co zijn authentiek en biologisch. Dit betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen genetische modificatie, gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. Onze groentezaden zijn biologisch geteeld. Maak van je tuin een biodiverse, gezonde plek. Kweek je eigen groenten of kruiden en houd het lokaal.

Stuur je ons een fotootje wanneer je aan de slag gaat met het zaaien en kweken van komkommers? Dat vinden we super leuk om te zien!

Liefs,


Reacties

  • Wat een heldere uitleg van het kweken van komkommers ,leuk dankjewel 😘

    HE

    Hennie 23/07/2024

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift

Powered by Salepify App