De lente is in aantocht en de moestuinkriebels spelen op. Heb jij ook zo’n zin om binnenkort van je eigen oogst te snoepen? Wij ook! Maar begin dan wel op tijd met voorzaaien! Daarmee bedoelen we het binnen laten opkomen van je plantjes. Dit is bij sommige planten nodig, omdat het klimaat in Nederland kouder is dan waar de gewassen oorspronkelijk vandaan komen. Februari, maart en april zijn dé maanden om alvast te starten met voorzaaien. Zo zijn jij en je planten er klaar voor wanneer de zon gaat schijnen.
Waarom is voorzaaien nodig?
Planten zoals tomaten, komkommer en paprika groeien eigenlijk op warmere plekken rondom de Mediterrane zee. In ons koude kikkerlandje is het pas vanaf halverwege mei - na IJsheiligen - warm genoeg voor deze gewassen. Toch kun je niet tot dan wachten met zaaien, als je van je eigen tomaten wilt oogsten.
Zaai je de zaden van dit soort gewassen te laat, dan heeft de plant te weinig tijd om vruchten te groeien en heb je dus geen oogst. Het ontkiemen en groeien van de plant heeft namelijk een paar maanden de tijd nodig. Ze moet bloemen krijgen, deze moeten bestoven worden, de vruchten moeten groeien en dan moeten ze nog rijpen in de zon. Een heel proces dus!
Om dat proces een handje te helpen, is het nodig om voor te zaaien. Dit doe je door de zaadjes binnen of onder glas alvast te laten ontkiemen. Op een plek waar het lekker warm is.
Wanneer begin je met voorzaaien?
In de maanden februari, maart en april kun je starten met binnen voorzaaien! Vanaf halverwege mei is het warm genoeg en kunnen de voorgezaaide plantjes naar buiten.
In het kort:
Januari: Tuinkers, kiemgroente, tuinbonen en rucola
Februari: Pepers, paprika, aubergine. rode biet en kruiden
Maart: Doperwt, tomaten en komkommer
April: Courgette, pompoen, basilicum en maïs
P.S: Heb je onze handige zaaikalender pdf al gedownload? Met de John & Co moestuin zaaikalender voor het hele jaar zie je in één oogopslag wat je wanneer mag zaaien. Zo ben je altijd op tijd, wel zo handig!
Planten afharden voordat je voorgezaaide planten naar buiten gaan
We hebben nog wat tips voor je voor wanneer je plantjes groot genoeg zijn je huis te verlaten. Ze zijn inmiddels jouw warme nest gewend, waardoor de overgang naar de nog frisse buitenwereld een schok kan zijn. Je kunt ze helpen in die transitie met de volgende tips:
- Geeft het weerbericht aan dat de vorst verdwenen is? Doe pas dan je planten naar buiten.
- Laat je planten de eerste week even rustig wennen aan de overgang naar buiten. Dit principe heet afharden. Zet de voorgezaaide plantjes overdag buiten en haal ze ‘s nachts weer naar binnen.
- Na een week zijn je planten afgehard en kun je ze in je moestuin of potten plaatsen.
Niet alle planten hoeven voorgezaaid en afgehard te worden. Wortels en spinazie zaai je bijvoorbeeld in volle grond en kunnen de kou goed hebben. Op het zakjes van de zaadjes staat aangegeven wanneer en hoe je het gewas kunt zaaien.
Voorzaaien: zo doe je dat
Voorzaaien is super makkelijk. Dit heb je nodig:
- kweekbakjes of potjes
- biologische zaadjes (van John & Co natuurlijk)
- Moestuingrond
- Waterspuit of gieter
Wanneer je al je benodigdheden binnen heb, kun je van start! Voorzaaien is heel simpel:
- Vul de kweekbakjes of potjes met turfvrije potgrond. Zorg dat je een paar centimeter aan de bovenkant vrijhoudt. Wist je dat onze compacte potgrond op basis van kokosvezels is? Dit is een duurzaam alternatief voor potgrond op basis van turf. Turf is namelijk erg belastend voor het milieu en dat is juist wat we níet willen.
- Plaats de zaadjes op hun plek. Sta er wel even bij stil dat ieder zaadje wat je zaait, uitgroeit tot een hele plant! Geef ze daarom voldoende ruimte om te groeien.
- Plaats de kweekbakjes of potjes in een zaaitray en sluit de deksel. Je kunt natuurlijk ook een DIY zaaitray maken met potjes, bakjes, eierdozen of wc-rollen. Wanneer die gevuld zijn met aarde en zaadjes, dek je ze af met vershoudfolie. Zo simpel kan het zijn om je eigen mini kasje te maken!
- Zet de bakjes op een plek waar voldoende licht is. Bijvoorbeeld je vensterbank. Wie weet inspireer je op deze manier je buren wel om ook te gaan moestuinieren! Zorg ervoor dat de grond de komende weken lichtvochtig blijft. Hou je je grond goed in de gaten om te kijken wanneer de eerste kiempjes opkomen?
- Soms is het nodig je kiempjes iets meer groeiruimte te geven. Na een paar weken moet je sommige verpotten in een grotere pot. Vanaf halverwege mei ben je helemaal ready voor jouw outdoor moestuin avontuur! Vergeet het afharden niet en laat de natuur vervolgens haar gang gaan.
Veel (voorzaai) plezier!
Liefs,
Moestuin zaaien met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser