Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo – John & Co

Tips en lijstjes Zaaien

Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

  • door Yalou van der Heijden
Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

Je hebt de moestuinkriebels te pakken? Gefeliciteerd! Welkom bij de club. Wij kunnen je vertellen dat het alleen maar erger wordt, het ongeneselijk is en de enige remedie is met je handen in de aarde wroeten. Tijd om je moestuin te starten dus! John & Co helpt je graag op weg. 


Een moestuin voor beginners

Er is echt niets leukers dan moestuinieren. Bij John & Co geloven we dat je met je moestuin - groot of klein - de wereld een stukje mooier kunt maken. Wanneer we zorg dragen voor de bodem en onze gewassen, dragen we namelijk ook zorg voor onszelf en de aarde. We schreven al veel blogs die je inspireren en op weg helpen met het aanleggen van je eigen groentetuin en je tal van redenen geven om te willen eten van je eigen oogst! In dit blog brengen we alle tips samen die je nodig hebt om makkelijk je eigen moestuin aan te leggen. 

De ligging van je groentetuin

Wanneer je start met het aanleggen van je groentetuin, is het goed om vooraf even stil te staan bij de plek. Groenten houden van zon. Veel zon. Waar heeft je tuin de meeste zonuren, het liefst een uur of zes in totaal? That’s the place om je moestuin te beginnen! Heb je een tuin met minder zonuren? Ook dan kun je een moestuin starten, maar zul je misschien je moestuinplanning  wat moeten aanpassen.

Let ook op de beschutting voor je toekomstige plantjes. Je planten vinden te veel wind vaak niet fijn, vooral als het koude Noordelijke wind is. 

moestuin beginnen; gezonde bodem

De bodem van je moestuin

De bodem speelt een belangrijke rol bij een groentetuin aanleggen. Een gezonde bodem, geeft gezonden gewassen. En het ene gewas groeit beter op een bepaalde soort bodem, dan het andere gewas. Weet jij welke grond jouw achtertuin bevat? Pak een hand vol aarde op. Wanneer het klonterig is, is het waarschijnlijk klei. Valt het makkelijk uit elkaar? Zand! Is het een combinatie van bruine en zwart? Grote kans dat het veen is. 

Dit is fijn om te weten wanneer je nagaat welke gewassen je wilt groeien. Of hoe je je bodem kunt verbeteren. John & Co verkoopt diverse biologische bodemverbeteraars die je daarbij kunnen helpen, maar je kunt ook zelf aan de slag met het maken van compost!  

Verticale groentetuin of moestuin in bakken

Je hoeft natuurlijk niet per se in de volle grond een moestuin te starten. Je kunt er ook voor kiezen om een verticale groentetuin te bouwen (wat ook prima op je balkon kan!) of te starten met een moestuin in bakken. 

In dit blog zetten we de voor- en nadelen van moestuinieren in een bak of in de volle grond voor je op een rij. Hebben de voordelen je overtuigd? Kies dan de juiste moestuin bak om je groentuin in te starten en pas vervolgens onze andere tips en tricks toe. Goed om te weten is dat een moestuin in een bak wat extra voedingsstoffen en water vraagt in de loop van de tijd. 

permacultuur moestuin

Wanneer beginnen met je groentetuin?

In principe kun je het hele jaar door wel bepaalde gewassen verbouwen in je moestuin. Om het je makkelijk te maken om je moestuin te beginnen, hebben we een zaaikalender gemaakt waarin je in één oogopslag ziet wat je wanneer mag (voor)zaaien

Na IJsheiligen is het tijd om je voorgezaaide plantjes af te harden en naar buiten te doen. Maar weet dat er ook gewassen zijn die je direct in de volle grond kunt zaaien. Op de achterkant van je zadenzakjes staat ook wanneer en waar je kunt zaaien: binnen onder glas of direct in de volle grond. 

Wat te zaaien in een makkelijke moestuin?

Misschien vraag je je af wat je moet zaaien wanneer je voor het eerst een moestuin begint. Onze tips is sowieso: zaai wat je lekker vindt! Je wilt immers smullen van je oogst. Wil je specifiekere tips? Lees dan eens dit blog waarin we 10 makkelijke groenten voor in je moestuin op een rijtje zetten. 

Let je bij het aanschaffen van je zaadjes wel op dat het biologische moestuinzaadjes zijn? Dat betekend dat de moederplant biologisch geteeld is en de zaden dus vrij van chemische bestrijdingsmiddelen zijn. Goed nieuws, al onze zaden zijn dat! 

Zo zie je maar dat een groentetuin beginnen niet moeilijk hoeft te zijn. Heb jij nog vragen voordat je moestuinavontuur van start kan? Stuur ons een berichtje op Instagram! 


Veel plezier.

Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Toe aan nog meer groene content?

De lente is in aantocht en de moestuinkriebels spelen op....
Wij kennen niemand die níet blij wordt van bloemen. Het...
Wil je aan de slag in je moestuin? Iedere maand...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.