5x waarom jij ook fan bent van seizoensgroenten | John & Co moestuin webshop 🥕

Groenten Tips en lijstjes

5x waarom jij ook fan bent van seizoensgroenten

 • door Yalou van der Heijden
5x waarom jij ook fan bent van seizoensgroenten

Bij John & Co raken we niet uitgepraat over eten uit eigen tuin, seizoensgroenten en het weten hoe en waar je voedsel wordt verbouwd. In gesprekken hierover met vrienden en vreemden, blijkt nog niet iedereen meteen even enthousiast over eten met de seizoenen en lokale groenten. Hopelijk planten we een zaadje door deze vijf 5 redenen te delen waarom ook jij, of je vrienden of familie die níets met tuinieren hebben, willen eten met de seizoenen. 


Wat zijn seizoensgroenten?

De naam zegt het al een beetje: seizoensgroenten zijn groenten die groeien in een bepaalde maand of in een bepaald seizoen. Het weer heeft grote invloed op wanneer gewassen groeien. Zo eten we in de zomer lokale aardbeien en tomaten en staan de akkers in de winter vol met boerenkool en spruitjes.

Tegenwoordig zijn de meeste gewassen het hele jaar door te koop, doordat ze geproduceerd worden in kassen of uit het buitenland worden geïmporteerd. Super fijn voor ons, minder fijn voor het milieu. Seizoensgroenten zijn namelijk duurzamer, bevatten meer smaak en voedingswaardes en zijn goedkoper. Laten we daar wat dieper op ingaan:

1. Beter voor het milieu

Seizoensgebonden eten, betekent lokaal eten. Dat verkleint je ecologische voetafdruk. Je groenten hoeven niet langer per vliegtuig of boot naar Nederland te komen of in een opgewarmde kas te groeien. Dit vermindert de uitstoot van broeikasgassen! Daar worden we blij van bij John en Co, en het milieu ook!

2. Eet voedzamer met de seizoenen

Wist je dat seizoensgroenten vaak een hogere voedingswaarde hebben doordat ze op het juiste moment geoogst worden? De natuur is zo verwonderlijk! Groenten verliezen vaak een deel van hun voedingsstoffen na hun oogst. Groenten uit het buitenland zijn soms dagen onderweg voordat ze op ons bord belanden. Niet alleen nadelig voor het milieu, maar ook voor jou dus! 

3. Seizoensgroenten zijn lekkerder

Seizoensgroenten zijn dus voedzamer dan niet-seizoensgebonden groenten. Daarnaast zijn seizoensgroenten vaak ook een stuk lekkerder! Simpelweg doordat ze hun volledige groeitijd hebben kunnen afmaken en precies op het juiste moment zijn geoogst. Probeer het maar eens uit: groei dit jaar je eigen courgettes en vergelijk de smaak met een geïmporteerde courgette! Of misschien is het je wel eens opgevallen dat tomaten in Frankrijk of Italië een stuk smaakvoller zijn dan die uit de Nederlandse kassen. 

4. Seizoensgroenten zijn goedkoper

Seizoensgebonden groenten zijn vaak goedkoper dan groenten die niet in het seizoen zijn. Dit komt deels door het vraag-aanbod principe en deels door transportkosten. Het aanbod van iets wat in het seizoen is, is automatisch groter. Concurrentie zorgt dat de prijs daalt. En wanneer iets lokaal groeit, scheelt dat natuurlijk enorm veel transportkosten. 

5. Variatie in je gerechten

Wanneer je meegaat met het aanbod van seizoensgroenten, ga je automatisch meer variatie creëren in je dieet. Misschien eet je wel een vergeten lokale groenten zoals palmkool of kies je een seizoensgroenten die je nog helemaal niet kent - wel eens van rammenas gehoord? Hoe leuk is het om nieuwe recepten uit te proberen?


Op de Instagram van John & Co delen we maandelijks welke groenten er in het seizoen zijn. Volg je ons al? Begin op tijd met zaaien als je ook wilt proeven van wat ieder seizoen te bieden heeft. Download hier onze zaaikalender en vergeet niet om biologische moestuinzaadjes aan te schaffen! Want oogst je uit je eigen moestuin, dan eet je automatisch met de seizoenen mee. 

Eet smakelijk alvast!

Liefs, 

Toe aan nog meer groene content?

 • Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

  Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

  Lees meer 

 • Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

  Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

  Lees meer 

 • Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

  Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.