Gratis zaaikalender per maand - John & Co webshop

Tips en lijstjes Zaaien

Zaaikalender moestuin per maand

 • door Yalou van der Heijden
Zaaikalender moestuin per maand

Wil je aan de slag in je moestuin? Iedere maand kun je wel iets doen. De ene maand net een tikkie meer dan de andere. Grote kans dat jij met de vraag zit: “wanneer zaai ik nou precies wat?” Goed nieuws! John & Co heeft de oplossing in de vorm van een handige zaaikalender voor de moestuin gemaakt. Zo zie jij in een overzicht wat je wanneer kunt zaaien. Wel zo makkelijk, toch? 


Beginnen met voorzaaien

Met de start van een nieuw jaar beginnen de moestuinkriebels vaak al wel toe te nemen (voel je het ook kriebelen?). Zo rond februari kunnen de eerste zaadjes voor het komende moestuinseizoen de grond in, yes eindelijk! Vaak doen we dat nog wel  in de vorm van voorzaaien, binnen of onder glas, omdat het buiten nog te koud is. In deze blog vertellen we je wat voorzaaien is en wanneer het slim is om voor te zaaien.

 • Voorzaaien in februari: Voorbeelden van wat je in februari al kunt voorzaaien, zijn pepers, paprika, aubergine en bijna alle kruiden zoals bijvoorbeeld bieslook, basilicum, koriander en dille
 • Voorzaaien in maart: Vanaf maart kun je onder andere tomaten, komkommer en doperwten laten opkomen in potjes op je vensterbank. 
 • Voorzaaien in april: Nog een maandje later is het tijd om je pompoen en courgette zaden te laten ontkiemen.
Voorzaaien van moestuin zaadjes

Wanneer zaaien in volle grond?

Goed nieuws! Vanaf half mei mogen alle voorgezaaide plantjes naar buiten toe. De kans op vorst is dan zo goed als voorbij en je moestuinplantjes kunnen buiten verder groeien. (Daarom is mei ook stiekem onze favoriete maand)

Maar no stress! Niet alles hoef je vooraf binnen te ontkiemen. Sommige zaden kunnen de kou prima aan. Denk bijvoorbeeld aan de oersterke spinazie, wat je al in februari en maart in de volle grond kunt zaaien. Say no more, koukleum! Vanaf de tweede helft van maart kun je al diverse bloemen zoals goudsbloem, korenbloem, en Oost-Indische kers buiten zaaien. Fleurt je tuin meteen ‘n beetje van op. In april kunnen vrijwel alle kruiden buiten gezaaid worden in volle grond en kun je starten met wortel, kropsla en prei. 

zaadjes planten moestuin


Vanaf halverwege mei kan figuurlijk de vlag uit: alle groentezaden kunnen in de volle grond worden gestopt, zoals courgette, stambonen, pompoen, komkommer. Check voordat je gaat zaaien altijd goed de verpakking van de zaden, dan weet je precies of dit het juiste moment is om aan de slag te gaan met zaaien of voorzaaien.

Download onze zaaikalender pdf voor het hele jaar

Ben je benieuwd naar een handig overzicht en een volledige zaaikalender per maand? Download hier onze moestuin zaaikalender pdf waarin je in één oogopslag ziet wanneer je wat mag zaaien. 

 

Deel je jouw moestuin avonturen met ons? Dan delen we onze moestuinkennis met jou! Worden we alleen maar super blij van. Stuur ons een berichtje of tag ons in je moestuinfoto’s via @johnandco.nl

Liefs, 

Toe aan nog meer groene content?

 • Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

  Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

  Lees meer 

 • Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

  Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

  Lees meer 

 • Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

  Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.