Een moestuinbak of pot: de voor- en nadelen op een rij – John & Co

Tips en lijstjes

Een moestuinbak of pot: de voor- en nadelen op een rij

Een moestuinbak of pot: de voor- en nadelen op een rij

Yalou van der Heijden18/03/2024

Moestuinen komen er in vele vormen en maten. Van volle volkstuintjes tot een paar potten op je kleine stadsbalkonnetje; groene vingers vinden altijd een weg om een moestuin te laten werken! Soms kun je niet anders dan in een moestuinbak starten, vanwege de ruimte of omdat je dat gewoon prettiger vindt werken dan in de volle grond. Wij zetten de voor- en nadelen van een moestuinbak voor je op een rij, zodat jij zelf kunt nagaan hoe je graag werkt. 


Vier voordelen van een moestuinbak

  • De ruimte optimaal benutten

Met een moestuin in een bak of in potten kun je een kleine ruimte optimaal benutten. Wanneer je een balkon of terras hebt kun je niet anders dan kiezen voor een moestuinbak. Deze zijn er tegenwoordig in allemaal praktische vormen en maten of je kunt ze natuurlijk zelf maken. 

  • De bodemkwaliteit is makkelijker te controleren

Bij John & Co weten we als geen ander hoe belangrijk een goede bodem is. De bodem is immers de basis van alles wat gaat groeien en dus ook in jouw moestuinbak. In een bak of pot kun je de bodemkwaliteit makkelijk samenstellen naar de behoefte van de planten die je groeit. Onze bodemverbeteraars kunnen je daarbij helpen. 

Moestuinbak

  • Minder onkruid wieden 

Oké, ergens hoort onkruid natuurlijk gewoon een beetje bij een moestuin. Maar onkruid wieden doen jij en ik liever niet, er zijn leukere dingen om op je vrije dag te doen. Wanneer je een moestuin start in een bak of pot heb je minder last van onkruid.

  • Verplaatsbaar

Dit voordeel is wel afhankelijk van het soort moestuinbak of de ruimte die je hebt, maar in principe kun je een kweekbak of potten makkelijker verplaatsen dan een hele achtertuin. Handig wanneer je je plantjes wat meer zon wilt geven of juist wilt beschermen tegen slecht weer. 

Vier nadelen van een moestuinbak 

  • Beperkte groeiruimte

Sommige planten worden groot en hebben veel ruimte nodig om optimaal te kunnen groeien. Afhankelijk van je moestuinbak of pot, kan die ruimte misschien net te krap zijn voor een grote plant zoals een courgette.

  • Vaker water geven

Grond in een moestuinbak droogt sneller uit dan volle grond. Dat betekent dus; je moet veel vaker water geven! Helemaal tijdens droge zomers kan dit een uitdagende klus worden. Al kan het slepen met een volle gieter misschien gewoon je daily work-out zijn. Elk nadeel heeft zo z’n voordeel. 

Balkon moestuin in potten

  • Vaker voedingsstoffen toevoegen

Grond in een pot verliest sneller voedingsstoffen dan de volle grond. Dit is geen probleem, mits je de bodem zo nu en dan verwend met wat extra voedingsstoffen. Een blije bodem = blije gewassen. 

  • Het is relatief duurder

Moestuinbakken zijn relatief een stuk duurder dan een moestuin beginnen in de volle grond. Je moest natuurlijk een kweekbak aanschaffen of de materialen kopen om er  zelf een te maken. En daarnaast moet je ook weer een hoop potgrond aanschaffen om de bakken mee te vullen. 

Heb jij nog toevoegingen voor dit rijtje? Laat het ons weten! Vinden we alleen maar mega leuk. Stuur ons een berichtje of tag ons in je moestuinfoto’s via @johnandco.nl

Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift