Vierkante meter moestuin: begin een mini moestuin | John & Co

DIY Tips en lijstjes

Vierkante meter moestuin: begin een mini moestuin

  • door Yalou van der Heijden
Vierkante meter moestuin: begin een mini moestuin

Klein maar fijn! Een kleine moestuin van één vierkante meter past in iedere tuin, op bijna elk balkon én is een stuk makkelijker te onderhouden dan een groot stuk grond. In dit blog vertellen we hoe je een vierkante meter moestuin maakt en onderhoudt. 


Wat is een vierkante meter moestuin?

Een vierkante meter moestuin is zoals de naam al doet vermoeden, een kleine moestuin van pak ‘m beet een meter bij een meter. Deze kleine moestuin is vervolgens opgedeeld in vakjes en heeft een hoogte van zo’n 20 tot 30 centimeter. Een ideaal formaat dus, mocht je niet zoveel ruimte beschikbaar hebben voor een moestuin of wanneer je gewoon klein wilt beginnen. Een vierkante meter moestuin is overzichtelijk en kost weinig tijd en moeite. 

vierkante meter moestuin

Hoe maak ik een mini moestuin?

Je kunt ervoor kiezen om een kant-en-klare vierkante meter moestuinbak te kopen. Zo kun je direct van start. Je kunt er ook voor kiezen om er zelf een te bouwen, helemaal toegespitst op jouw behoeftes en als het even kan met restmaterialen. Misschien heeft je buurman nog wel wat houten planken over of staat er iets op Marktplaats te koop?

  1. Kies de plek waar je bak komt te staan. Het liefst een zonnige plek, want je moestuin plantjes hebben veel zon nog! Ga de afmetingen na van je gekozen plek; past 100 bij 100 centimeter, of moet het net ietsjes groter of kleiner? 
  2. Maak de bak of koop er eentje. Wanneer je zelf de moestuinbak gaat maken, ga dan na of je alle benodigde spullen in huis hebt: planken, schroeven, schroefmachine.  
  3. Leg onderin de bak een gronddoek tegen onkruid.
  4. Vul de bak met biologische, turfvrije moestuingrond. Vergeet niet om een goede bodemverbeteraar toe te voegen om de grond goed vruchtbaar te maken voor je gewassen. Heb je ons bodemverbeteraar assortiment al gezien? In dit blog lees je meer over wat bodemverbeteraars precies zijn.
  5. Zaaien maar! Check onze zaaikalender om te zien welke gewassen je op dit moment kunt (voor)zaaien. 

Wat te zaaien in een kleine moestuin?

Weet je al welke groenten en kruiden je graag wilt kweken in je vierkante meter moestuin? Hou in gedachte dat niet alle groenten geschikt zijn voor een kleine moestuin. Aardappelen hebben bijvoorbeeld veel meer ruimte nodig dan de 20cm diepte van jouw mini moestuin. Gelukkig blijven er genoeg gewassen over hoor! 

In deze blog zetten we tien gemakkelijke moestuingewassen voor de beginnende moestuinier op een rijtje. Veel daarvan doen het ook goed in een vierkante meter moestuin! Denk bijvoorbeeld aan sla, spinazie, radijs, en aardbeien. 

In een mini moestuin is het goed om extra rekening te houden met hoeveel ruimte de planten onderling nodig hebben. Laat voldoende ruimte over tussen de plantjes wanneer je gaat zaaien of je planten uitplant. Zo kunnen je gewassen optimaal groeien!

vierkante meter moestuin

Extra moestuin tips:

Ben je toe aan een dosis extra moestuin inspiratie zodat je het meeste uit je vierkante meter moestuin kunt halen? Dan raden we je deze blogs ook aan:

Veel bouw en groei plezier in je mini moestuin! 

Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Toe aan nog meer groene content?

Of je kan moestuinieren op je balkon? Nou en of! Met...
Grond is grond zou je misschien denken, maar soms doen...
Wil je aan de slag in je moestuin? Iedere maand...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.