Wat is een bodemverbeteraar en waarom moet ik het gebruiken? – John & Co

Tips en lijstjes

Wat is een bodemverbeteraar en waarom moet ik het gebruiken?

Yalou van der Heijden17/05/2024
Wat is een bodemverbeteraar en waarom moet ik het gebruiken?

Een gezonde moestuin, begint bij een gezonde bodem! Een rijk bodemleven - je weet wel, zo eentje met veel schimmels, bacteriën, insecten en wormen - bepaalt voor een heel groot deel het succes van jouw moestuin! De structuur van de bodem zorgt dat planten voedingsstoffen en water makkelijker kunnen opnemen. Is jouw bodem moestuin ready of kun je wel een bodemverbeteraar gebruiken? 


Wat is een bodemverbeteraar?

Bodemverbeteraars zijn stoffen die je aan je bodem toevoegt en de bodemvruchtbaarheid verhoogt. Dat is belangrijk zodat jouw planten beter kunnen groeien en gezonder kunnen leven. 

Er zijn verschillende soorten bodemverbeteraars. Welke je nodig hebt is afhankelijk van je bodemsamenstelling en welke planten je wilt gaan groeien. Je kunt je bijvoorbeeld richten op de structuur van je bodem, het vermogen om water vast te houden, de hoeveelheid voedingsstoffen die in de bodem zitten, het bodemleven of de zuurgraad van je bodem. Klinkt misschien wat ingewikkeld, maar in dit blog nemen we je mee in de verschillen en welke bodemverbeteraar je wanneer nodig hebt voor een optimale moestuingrond!

compost

Bodemverbeteraars voor een betere grondstructuur

Een goede bodemstructuur bestaat uit een luchtig deel, een water deel en een deel met vast bodemmateriaal. In nieuwbouwwijken zie je vaak dat de bodem helemaal dichtgereden is door de zware machines. Of door intensief gebruik van je moestuin, kan de bodem met de jaren verdichten.

Om je grondstructuur te verbeteren kun je de compost toevoegen. Dit kun je eenvoudig zelf maken of kopen bij je tuincentra. Compost zit vol organische stoffen, die bijdragen aan het verbeteren van je grondstructuur en ook nog eens vol voedingsstoffen zitten. Door compost toe te voegen aan je bodem, krijg je een luchtigere en gezondere grond, waar je plantjes goed in kunnen groeien.

Bodemverbeteraars voor meer bodemleven

Micro-organismen zoals bacteriën, schimmel en macro-organismen zoals wormen, zijn een verrijking voor je bodem! Een gezonde bodem hoort vol leven te zitten. Wormen graven bijvoorbeeld gangetjes in de bodem, wat voor extra lucht zorgt en extra afwateringsmogelijkheden. Ook worden de uitwerpselen van wormen omgezet in voedingsstoffen voor jouw gewassen. Hmm!

Je kunt bij ons wormenmix bestellen die gegarandeerd aan het werk gaan als grondverbeteraar in jouw tuintje. Om de wormen tevreden te houden is het wel belangrijk dat je genoeg organische stof in je grond hebt. Ze moeten tevens wel genoeg te eten hebben, als je compost toevoegt is dat probleem meteen verholpen. 

wormenmix

Zo verbeter je de zuurgraad van je grond

Wanneer je gewassen niet goed rijpen, kan dit een indicator zijn dat je pH-waarde van de grond niet passend is bij het gewas dat je wilt groeien. De pH-schaal voor zuurtegraad gaat van 0 tot 14. Een pH-waarde tussen de 0 en 5,9 geeft aan dat je bodem te zuur is. Een pH-waarde tussen de 7 en 14 geeft aan dat je bodem te basisch is, dat wil zeggen dat je een kalkrijke grond hebt en dat er veel alkaline in de grond zit. Je kunt dit meten met een pH meter of een bodemmonster opsturen naar een lab.

Je planten kunnen de voedingsstoffen die in je bodem zitten het makkelijkst opnemen met een pH-waarde tussen de 6 en 7. Het is gelukkig geen exacte wetenschap en iedere plant vindt weer net een andere pH-waarde lekker om in te groeien. 

Wel zorgt een te zure bodem ervoor dat je bodemleven minder wordt en dat je planten minder voedingsstoffen op kunnen nemen. Daarom is het belangrijk om ook iets aan de zuurte van je grond te doen. Een te zure grond kun je minder zuur maken door kalk toe te voegen. Een te basische grond kun je minder basisch maken door een organische stof als compost toe te voegen. Zo verbeter én voed je de grond tegelijkertijd.

mulch

Manieren om water vast te houden

Een makkelijke manier om de kwaliteit van je bodem te verbeteren, is door te zorgen dat deze niet uitdroogt. Je kunt je bodem helpen door een mulchlaag aan te maken. Een laag van organische materialen die langzaam worden omgezet in voedingsstoffen voor je planten. 

Je kunt er ook voor kiezen om je bodem te beschermen met een schapenwollen beschermingsmat. Een makkelijke bodembescherming voor warme en koude weersomstandigheden. De beschermingsmat gaat lang mee, maar wanneer het moment daar is dat de levensduur ten einde loopt, is schapenwol ook nog eens een grondverbeteraar door de voedingsstoffen die in de wol zitten. De levensduur van de beschermingsmat hangt ook weer samen met hoe actief je bodemleven is, maar ga er maar vanuit dat hij meerdere moestuinseizoenen mee gaat. 

Er zijn dus verschillende manieren om je bodem te verbeteren. Alle losse onderdelen staan ook weer met elkaar in verbinding. Dus ga het liefst met alle losse onderdelen aan de slag, dan zul je merken dat je grond snel verbetert.

Ga voordat je begint met moestuinieren na wat voor soort bodem jij hebt en op welke manier jouw bodem profijt kan hebben van bodemvebeteraars. Heb je een kleigrond en moet je vooral werken aan luchtigheid of heb je een zandgrond en moet je vooral werken aan structuur? Je kan het zo moeilijk maken als je zelf wilt, maar begin liever vandaag dan morgen met het verbeteren van je bodem. 

Heb je nog een toevoeging aan dit rijtje van bodemverbeteraar tips? Laat het ons weten via Instagram

Veel moestuinplezier, 


Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Wil je aan de slag in je moestuin? Iedere maand...
De lente is in aantocht en de moestuinkriebels spelen op....
Wij kennen niemand die níet blij wordt van bloemen. Het...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift