Goede buren in de moestuin: combinatieteelt | John & Co

Tips en lijstjes

combinatieteelt moestuin

Combinatieteelt in de moestuin, een goede buur telt voor twee!

Isabelle van John & Co14/02/2024

In de moestuin geldt vaak: "Beter een goede buur dan een verre vriend." Vooral wanneer planten dicht op elkaar leven. Je zou het misschien niet zo 1, 2, 3 verwachten - maar planten beïnvloeden elkaar sterk. Zo doen sommige planten het wel goed naast elkaar, terwijl andere elkaar juist niet kunnen uitstaan. Het zijn net mensen die planten... Laten we eens dieper ingaan op dit fenomeen genaamd combinatieteelt.


Wat is combinatieteelt?

Combinatieteelt is het begrip van hoe verschillende gewassen elkaar beïnvloeden. Het principe is simpel: je teelt verschillende gewassen naast elkaar of door elkaar heen. Hierbij houd je rekening met gewassen die een positieve invloed op elkaar hebben. Gewassen die goed samengaan worden 'goede buren' genoemd, terwijl die met een negatieve invloed juist 'slechte buren' zijn. Elk gewas heeft zo zijn eigen voorkeur. Door dit principe slim toe te passen, maximaliseer je de opbrengst van je moestuin en zorg je voor minder plagen. Daarom is combinatieteelt zo onwijs waardevol.

Zorg voor goede buren in de moestuin

Het gebruik van combinatieteelt in je moestuin biedt verschillende voordelen die je oogst onwijs goed doen. Hier zijn de drie belangrijkste redenen:

  • Plagen voorkomen: Door de juiste combinaties van gewassen te kiezen, kun je plagen en problemen voorkomen.
  • Scheelt ruimte: Combinatieteelt maakt efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor je meer kunt oogsten op een kleiner oppervlakte.
  • Biodiversiteit: Door verschillende gewassen samen te laten groeien, vergroot je de biodiversiteit in je moestuin, wat zorgt voor een betere balans en ook voor minder plagen.

Hoe werkt combinatieteelt in de moestuin?

De natuur zit vol met slimme oplossingen waar we maar al te graag gebruik van maken. Combinatieteelt in de moestuin werkt op verschillende manieren:

  • Verwarring: Insecten worden in de war gebracht door combinatieteelt. Veel vliegende insecten worden aangetrokken door de vorm en geur van gewassen. Door bijvoorbeeld uien en wortelen naast elkaar te planten, beschermen ze elkaar tegen specifieke insectenplagen.
  • Biodiversiteit: Een diverse moestuin trekt verschillende soorten insecten en dieren aan. Dit zorgt voor een goede balans waardoor het risico op plagen juist vermindert.
  • Sterke bodem: Sommige planten zijn goed in het afstoten van bodemziektes, terwijl andere gunstige stoffen aan de bodem toevoegen. Dit helpt de bodem gezond te houden en vermindert ziektes.
  • Opoffering: Bepaalde planten kunnen als 'vangplanten' dienen, waarbij ze specifieke insecten aantrekken en zo je groenteplanten beschermen. Denk bijvoorbeeld aan de Oost-Indische kers.

Bekijk ons combinatieteelt schema

combinatieteelt schema

Combinatieteelt en wisselteelt in de moestuin

Naast combinatieteelt is wisselteelt een belangrijk aspect van een gezonde moestuin. Bij wisselteelt verplaats je elk jaar verschillende soorten gewassen naar nieuwe bedden. Dit helpt bij het voorkomen van ziektes, plagen en bodemuitputting. Door zowel combinatieteelt als wisselteelt toe te passen, creëer je een gezonde moestuin met een hoge opbrengst. Zeker belangrijk om naast combinatieteelt ook in je moestuin toe te passen.

Veel succes met combinatieteelt in de moestuin!

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift

Powered by Salepify App