Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten – John & Co

Groenten

Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

  • door Yalou van der Heijden
Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

Aardappelen zijn een makkelijke en heerlijke toevoeging aan je moestuin. Wat dacht je van zelfgemaakte frietjes van je aardappeloogst op een warme zomerdag? Of bewaar je aardappelen en maak er een heerlijke stamppot van in de winter. Om dat te doen, moet je in het voorjaar aardappelen poten. Benieuwd hoe en wanneer? Lees snel verder!


Wanneer aardappels poten?

Wanneer je je aardappelen precies moet poten, hangt af van het aardappelras. Over het algemeen kun je aardappelen poten in maart of april. Houd er wel rekening mee dat de nachtvorst zo goed als voorbij is. 

Gebruik dit gemakkelijke geheugensteuntje voor aardappelen poten:

  • Vroege aardappelrassen kun je vanaf half maart planten
  • Halfvroege aardappelrassen mag je vanaf begin april poten
  • Late aardappelrassen kun je poten van begin tot eind april

Hoe diep aardappels poten?

Aardappelen houden van een losse, vochtige bodem die vol voedingsstoffen zit. Als het goed is heeft jouw moestuin die! Je kunt aardappelen in de volle grond poten, of in een grote bak. 

Maak een kuiltje in de grond, ongeveer 5 tot 10cm diep. Plaats hier vervolgens de aardappel in, met de uitlopers naar boven, en bedek met aarde. 

Geef je aardappelen de ruimte: plaats je planten zo’n 25 cm uit elkaar. Wanneer je aardappelen in rijen poot, laat dan zo’n 60 tot 70 cm ruimte tussen de rijen. Zo kunnen de planten boven én onder de grond goed groeien.

aardappelen poten

Aardappelplant aanaarden

Wanneer je plant lekker aan het groeien is, mag je je aardappelplanten aanaarden. Dit doe je als je aardappelplanten zo’n 20 cm groot zijn. Je pakt de plant aan de onderkant dan goed in met wat extra aarde. Ongeveer tot de onderste laag met blaadjes. Door je aardappelen aan te aarden zorg je ervoor dat de knollen niet boven de grond uitkomen. 

Bonustip: maak zelf compost en gebruik dat om je aardappelen aan te aarden!

Goede buren van de aardappelplant

De ene plant wordt er blij van om naast een specifiek gewas te groeien; andere totaal niet. Goede buren en slechte buren noemen we dat. Goede buren helpen elkaar door indringers te verdrijven of bestuivers aan te trekken. 

Goede buren van aardappels zijn aardbeien, munt en spinazie. Aardappelen houden niet van tomaten, rode biet of selderij!

Benieuwd wat nog meer goede buren van elkaar zijn? In deze blog vertellen we je er meer over. 

aardappelen oogsten

Wanneer aardappels oogsten?

Wanneer je je aardappelen kunt oogsten, hangt af van het aardappelras. Vroege aardappelsoorten kun je eerder oogsten, al in juni of juli. De aardappelplant hangt meestal wat slap, wat een indicatie is dat je aardappelen klaar zijn! Graaf er eentje uit om te kijken of ze naar wens volgroeid zijn. De grootte van aardappelen is altijd verschillend.  

Midden en late aardappelrassen kun je oogsten tussen augustus en eind september, wanneer het bovengrondse deel van de aardappelplant verdord is.

Aardappelen oogsten gaat het makkelijkst wanneer het droog weer is, zo kun je je aardappelen makkelijk opgraven. Het oogsten van je aardappelen is eigenlijk net schat zoeken! Weet je zeker dat je ze allemaal hebt opgegraven? Wanneer je je aardappelen in een bak hebt gekweekt is het natuurlijk makkelijker om dat zeker te weten. 

Aardappelen bewaren

Aardappelen kun je het best bewaren op een donkere, droge en koele plek. Bijvoorbeeld in je kelder of in je schuur. 

Weet jij al wat voor lekkers je van je oogst gaat maken?


Veel moestuinplezier!

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Bij John & Co raken we niet uitgepraat over eten uit...
Het fermenteren van groenten is super hip! Wanneer je je...
Wanneer je aan een moestuin denkt, verschijnt sla ongetwijfeld op...
Een komkommerplant is een aanwinst voor je moestuin. Deze plant...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.