Bestuiving is wat we nodig hebben in de moestuin. Zonder heb je namelijk geen oogst. Maar wat is bestuiving eigenlijk precies en hoe werkt het? In dit blog leggen we het aan je uit.
Wat is bestuiving?
Bij bestuiving worden er stuifmeelkorrels vanuit de meeldraden naar de stamper van een bloem gebracht. Hierdoor kunnen bloemen en zaadplanten voortplanten en voortbestaan. Bestuiving werkt alleen bij bloemen van dezelfde soort.
Na de bestuiving kan er bevruchting plaatsvinden. In dat geval smelten de stuifmeelkorrel en de eicel samen. Stuifmeelkorrels zijn de mannelijke geslachtscellen van een plant. Deze worden aangemaakt in de helmknoppen. De eicel - een vrouwelijke geslachtscel - wordt aangemaakt in de stamper van een bloem.
Bij bestuiving worden de stuifmeelkorrel en de eicel naar elkaar toegebracht. Dit kan leiden tot bevruchting. Wanneer de bevruchting succesvol is, groeit er vervolgens een vrucht uit de bloem. Jouw tomaten en courgette oogst kan dus alleen groeien na een succesvolle bevruchting.
Hoe werkt bestuiving?
Bestuiving kan op verschillende manieren plaatsvinden.
- Zelfbestuiving, het proces waarbij de plant zichzelf bestuift.
- Kruisbestuiving, het proces waarbij bestuiving plaatsvindt door de wind of door insecten.
Insectenbestuiving
Het liefst heb je bestuivers als bijen, vlinders, kevers en vliegen rondzoemen tussen je bloemen. Deze handige helpers heb je namelijk nodig bij insectenbestuiving. Deze beestjes komen af op de lekkere nectar in bloemen. Een suikerhoudende stof die heerlijk ruikt. De nectar zit, net als de meeldraden en stampers, diep in de bloem gehuld. Hierdoor moet het beestje diep de bloem in kruipen en blijven er stuifmeelkorrels aan het lijfje hangen. Bestuivers zoemen van bloem tot bloem, waarbij bij iedere bloem stuifmeelkorrels van een andere bloem achterblijven. Gebeurd dit bij dezelfde bloem, dan heeft er een succesvolle bestuiving plaatsgevonden!
Windbestuiving
Niet alleen dieren helpen de bestuiving plaatsvinden, de wind kan er ook wat van! Sommige bloemen maken geen nectar aan om bestuivers te lokken, maar zitten zo in elkaar dat de meeldraden en stamper uitsteken. Op die manier worden stuifmeelkorrels overgebracht door de wind. Bij iedere windvlaag laat de plant stuifmeelkorrels vrij in de hoop dat deze landen op een soortgenoot. Wanneer het dagen achtereen windstil is, kan dit een probleem opleveren voor het voortplantingsproces.
Zelfbestuiving
Bij zelfbestuiving, je raad het al, bestuift de plant zichzelf. Stuifmeelkorrels worden via de plant zelf overgebracht naar de stamper van de bloem, waarna bevruchting kan plaatsvinden. Bloemen die aan zelfbestuiving doen kunnen makkelijker groeien op plekken waar weinig insecten komen, zoals grote hoogtes. Maar dit hoeft niet per se het geval te zijn. Zelfbestuiving komt ook voor bij orchideeën.
Hoe kun jij het bestuivingsproces helpen?
Veel eetbare gewassen zijn afhankelijk van insectenbestuiving om vruchten te geven. Jouw moestuin kan eigenlijk niet zonder de hulp van onze insectenvrienden. Zo’n 80% van alle eetbare gewassen zijn afhankelijk van de bij. In dit blog lees je meer hoe dat zit en hoe jij bijen en andere bestuivers kunt helpen in je moestuin. We hebben ook een speciaal bloemenmengsel voor bijen ontwikkeld, wat vol zit met bloemen waar de bestuivers van smullen! Ga jij die zaaien in jouw moestuin?
Hopelijk heb je wat nieuws geleerd over de bloemetjes en de bijtjes.
Veel liefs,
Bloemen zaaien met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser