Waarom bloemen in de moestuin belangrijk zijn 🌸 | John & Co

Bloemen Tips en lijstjes

Waarom bloemen in de moestuin belangrijk zijn

  • door Yalou van der Heijden
Waarom bloemen in de moestuin belangrijk zijn

Zonder bloemen, geen bestuiving en zonder bestuiving, geen eten. Bloemen zijn behalve prachtig, ook letterlijk en figuurlijk broodnodig. Pun intended. Benieuwd hoe dat zit en waarom je nuttige bloemen in je moestuin wilt hebben? Lees snel verder!


Wilde bloemen en insecten 

Vroeger zag je aan de randen van akkers vaak wilde bloemen. Deze prachtige kleurenzee was een thuis en diner voor vele insecten en vlinders. Bestuivers die met hun bestaan zorgen dat andere gewassen ook vruchten afwerpen. Wist je dat bestuiving door insecten noodzakelijk is voor meer dan 75% van alle voedselgewassen?

Sommige bloemen en sommige insecten zijn door de tijd heen met elkaar verweven geraakt. De natuur kent zo haar trucjes om zich te verzekeren van haar voortbestaan. Er zijn bijvoorbeeld bloemen die enkel in de nacht geur verspreiden en zo de nachtvlinder aantrekken. Hoe cool is dat!

bestuivers op wilde bloemen

Wilde bloemen verdwijnen uit ons landschap

Helaas verdwijnen wilde bloemen steeds meer uit ons landschap. De afgelopen 30 jaar is de voedselbron van onze insecten met 75% afgenomen. Dat heeft vanzelfsprekend impact op onze bestuivers. Bijna nergens anders in Europa neemt het aantal soorten wilde planten en insecten zo erg af als in Nederland. Hoe paradoxaal het ook mag klinken, vandaag de dag is de biodiversiteit in stedelijke gebieden zelfs groter dan in de buitengebieden. In de stad kun je dus meer soorten planten en dieren vinden dan op het platteland. (bron: Natuurmonumenten

Dat komt mede doordat boeren aanpassingen moesten doen om te overleven. Om aan de groeiende vraag naar eten, en dan ook goedkoop eten, te kunnen voldoen, waren boeren genoodzaakt om gif en kunstmest te gaan gebruiken. Beiden funest voor wilde bloemen in de polder. In de stad daarentegen zijn er her en der plekken waar wilde bloemen ongestoord hun gang kunnen gaan. Dit helpt de bestuivers overleven. En jij kunt een handje helpen met (wilde) bloemen in je moestuin of op je balkon. 

Nuttige bloemen in de moestuin: zo onwijs belangrijk

Bloemen zijn dus belangrijk voor de bestuiving. Bijen, zweefvliegen en vlinders halen hun voedingsstoffen uit de nectar en pollen van bloemen en bevruchten je planten doordat ze van bloem naar bloem gaan. 

Bloemen zijn dus belangrijk om bestuivers aan te trekken, zodat vervolgens jouw gewassen kunnen groeien in je moestuin. Daarnaast zijn bloemen ook een belangrijke ontmoetingsplek voor insecten onderling, leggen insecten er eitjes of overwinteren er. 

Tijd dus, om van jouw moestuin een bloemenparadijs te maken voor bestuivers!

vlinder op bloem

Welke bloemen in de moestuin

Nu je overtuigd bent van het belang om bloemen in je moestuin te groeien, vraag je je misschien af welke bloemen nuttig zijn om te zaaien? Onze wilde bloemen mix is ideaal als je een wilde bloemenweide in je moestuin wilt maken. Deze mix zorgt voor een biodivers feestje in je achtertuin. In dit blog vertellen we je meer over onze wilde bloemen mix. 

Bestuivers zijn ook gek op lavendel, salie, klaproos, tijm, rozemarijn, citroenmelisse, dille, cosmea en zonnebloemen. Om maar een paar voorbeelden te geven! Belangrijk is om biologische zaden te gebruiken voor je bloemenparadijs. En uiteraard geen bestrijdingsmiddelen, daar worden onze bestuivers ziek van, of erger…


Wist je trouwens dat bijna al onze bloemen niet alleen eetbaar zijn voor de dieren, maar ook voor jou? Nog een reden om bloemen in je moestuin te zaaien. Maar laat dan wel genoeg over voor de insecten om van te genieten, anders schiet je er alsnog niet zo veel mee op... 

Ga jij nuttige bloemen in je moestuin zaaien om de bijen en vlinders te helpen? Laten we samen anderen inspireren hetzelfde te doen! Tag @johnenco.nl in je stories of foto’s op Instagram en wij delen jouw bloemen moestuin!


Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.