Courgette kweken: wanneer zaaien, uitplanten en oogsten 🌱 – John & Co

Zaaien

Courgette kweken: wanneer zaaien, uitplanten en oogsten

  • door Yalou van der Heijden
Courgette kweken: wanneer zaaien, uitplanten en oogsten

Courgettes zijn wat ons betreft echte super planten. Deze reus ligt het liefst in de zon met zijn grote bladeren en kan zonder veel moeite grote vruchten produceren. En je kan zó veel lekkers bereiden met courgette! In dit blog nemen we je mee in het ABC van courgette kweken: wanneer begin je met courgette zaaien, wanneer mag hij naar buiten en wanneer kun jij er van smullen? Lees snel verder!


Wanneer kun je courgette zaaien?

Courgette voorzaaien

Je hebt je biologische courgette zaadjes in huis en kunt niet wachten om te beginnen. Top! Kies er dan voor om je courgette binnen voor te zaaien. Je courgette voorzaaien kan vanaf half april tot eind mei. Begin niet te vroeg, want dan wordt je plant al snel te groot voor in je vensterbank! Kies voor het voorzaaien van courgette en potje van ongeveer 9-11 cm, zodat hij voldoende ruimte heeft. Vul de pot met turfvrije potgrond of zelfgemaakte zaaigrond en stop het zaadje ongeveer 1 à 2 cm diep in de grond. De natuur doet de rest! Zorg dat de pot op een warme plek staat, de grond vochtig is en dat het kiempje voldoende licht krijgt. 

Courgette in volle grond zaaien

Wil je liever direct in volle grond courgette zaaien? Dat kan vanaf half mei tot eind juni, wanneer het buiten warm genoeg is voor de zaadjes om te ontkiemen. Kies een plek waar de courgette genoeg ruimte heeft. Hoe fijner zijn leefomgeving - qua bodem en ruimte - hoe meer vruchten hij zal geven. Aangeraden wordt om iedere plant een vierkante meter aan ruimte te geven. Mocht je dat niet tot je beschikking hebben, dan kan minder natuurlijk ook. De plant blijft dan wel wat kleiner.

courgette zaaien

Tijd om je courgette uit te planten

Heb je je courgette binnen voorgezaaid? Dan is het na ijsheiligen, halverwege mei, tijd om ze naar buiten te verplaatsen. Het is wel belangrijk dat je je courgette plant gaat afharden. Dat betekent dat je ze iedere dag even laat wennen aan de weersomstandigheden buiten. Overdag zet je de stekjes buiten, ‘s avonds haal je je plantjes weer binnen. Na ongeveer een week kunnen ze de volle grond in!

Je courgette plant onderhouden 

Courgette planten geven mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen groeien, nadat ze bevrucht zijn, uit tot de courgette waar jij van kunt smullen. Heb je er weleens bij stilgestaan hoe bijzonder het is dat er pas een courgette groeit, wanneer er een mannelijke en vrouwelijke bloem precies op hetzelfde moment bloeien? Alleen dan kunnen de bijen en hommels de vrouwtjesbloem bestuiven. Wist je trouwens dat de courgette bloem ook erg lekker is om te eten...

Je kunt de natuur ook een handje helpen door zelf het stuifmeel langs de stamper van de vrouwelijke bloem te wrijven, maar eigenlijk kunnen insecten dat veel beter dan wij. 

Wil je de bestuivingskansen vergroten? Zaai dan meerdere courgette planten naast elkaar. Aan het begin van de groei, wanneer de plant nog klein is, kunnen er al snel bloemen gaan vormen. Deze mag je gerust weg halen. Zo wordt de plant eerst groter en sterker, zodat het goed de courgette vruchten kan dragen. 

Courgette is een makkelijke plant om te onderhouden. Zorg dat hij voldoende water krijgt en voeg af en toe wat compost of moestuin meststof toe. Dit zorgt ervoor dat je bodem voldoende voedingsstoffen heeft voor de courgette plant. 

Rond het einde van het moestuinseizoen, kan je courgette last krijgen van de meeldauw schimmel. Er komt dan een witte waas over je courgettebladeren heen. Wat wij adviseren is om die bladeren af te snijden. Hopelijk zijn de andere of nieuwe bladeren niet geïnfecteerd. Veel anders is er helaas niet te doen!

Courgette oogsten

Tijd om je courgette te oogsten

Courgette planten kunnen enorm veel vruchten geven. Soms wel tot 30 courgettes aan één plant. Lekker! Wanneer de courgette tussen de 12 en 15 centimeter is, zijn ze het meest smaakvol om te oogsten. Klein maar fijn dus. Je kunt ze ook groter later groeien, maar dan verminderen ze in smaak en worden ze wat bitterder. 

Oogsten doe je met een mesje of je draai de kop van de courgette voorzichtig los van de plant. Eetsmakelijk! 

Oh en geloof ons, iedereen komt nog wel eens een verdwaalde courgette tegen onder een van de reuze bladeren. Geen probleem, die joekels zijn heerlijk voor in de soep!

Wat zijn jouw favoriete gerechten te bereiden met courgette uit eigen tuin? Laat het ons weten via Instagram


Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.