Goudsbloemen zijn een mooie toevoeging aan je moestuin. Voor je ogen, voor je gezondheid en voor de natuur! Deze goud-oranje bloemen hebben niet veel verzorging nodig en fleuren je moestuin gegarandeerd op. In deze blog delen we onze tips en tricks rondom het zaaien en kweken van goudsbloemen.
Goudsbloem uit de apothekerswerkplaats
De goudsbloem is een éénjarige plant die bij de composietenfamilie hoort. In het Latijn draagt ze de naam Calendula Officinalis; wat vrij vertaald Calendula van de apothekerswerkplaats betekent. Doelende op haar heilzame werking voor de gal en lever. Calendula wordt veel gebruikt in zalven en tincturen die desinfecterend en huidherstellend zijn. Leuk om zelf te maken met je oogst! We zullen hier nog een blog aan wijden.
Oorspronkelijk komt de plant uit Zuid-Europa en kent een rijke symboliek. Zo is er een Griekse mythe waarin de Godin Aprhodite, toen haar zoon Adonis stierf, tranen met tuiten huilde, waarnaar uit haar tranen goudsbloemen tevoorschijn kwamen. Gelukkig hoef je vandaag de dag niet meer te huilen om deze pracht bloem te laten groeien, je kunt de goudsboemzaadjes namelijk gewoon in onze webshop aanschaffen.
Goudsbloem zaaien
De zaadjes van de goudsbloem lijken wel van een andere planeet te komen. Ze zijn eigenzinnig en super mooi. Bekijk ze maar eens goed voordat je ze de grond in stopt.
Goudsbloemen zaaien kun je tussen half maart en mei direct in de volle grond. Je kunt ze breedwerpig of in rijen zaaien, net wat je mooi vindt. Zaai de goudsbloem het liefst op een zonnige of halfzonnige plek, op zo’n 0,5 tot 1 cm diepte. De goudsbloem bloeit van juni tot en met oktober. Je kunt dus lang van haar genieten!
Wanneer er veel goudsbloem zaadjes ontkiemen, kun je de zaailingen het best uitdunnen. We snappen dat dit een moeilijk klusje kan zijn, maar laat de mooiste zaailingen staan en verwijder de rest. Zo hebben je bloemen de ruimte om optimaal te groeien. Verder heeft de goudsbloem eigenlijk geen verzorging nodig.
Zorg voor een goede bodem
Wat er onder de grond gebeurt, zie je bovengronds terug! Wanneer je een gezonde bodem hebt, krijg je gezond plantjes. Zorg er dus voor dat je grond een voedzame plek is voor je goudsbloemzaadjes! In dit blog vertellen we je meer over zaaigrond maken, hoe je zelf compost(grond) kunt maken of je kunt natuurlijk turfvrije compostgrond aanschaffen om direct te beginnen.
Goudsbloem als natuurlijke vijand
Goudsbloem is een fijne plant om tussen andere planten te zaaien. Ze dient namelijk als natuurlijke vijand in je moestuin. Calendula trekt lieveheersbeestjes en zweefvliegen aan, die op hun beurt weer de zwarte bonenluis bestrijden. Zaai goudsbloem dus vooral tussen bonen, wortels en sla. Ook hebben mieren een hekel aan goudsbloem, vanwege de stof pyretrine die deze oranje bloem bevat. Wanneer je je moestuin slim indeelt, doet de natuur haar werk.
Goudsbloem oogsten
Goudsbloem draagt niet voor niets de Latijnse benaming voor geneeskracht in zich. De blaadjes van de plant zijn eetbaar, versier er bijvoorbeeld salades mee of kleur je rijst. Ook kun je van de bloemblaadjes thee zetten, wat een verlichtend effect kan hebben op maag- en darmkrampen.
Leestip: 5x eetbare bloemen in je moestuin
Extra leestip: Thee zetten met kruiden uit je achtertuin
Natuurlijk kun je de bloemen ook afsnijden en al sierbloemen op tafel zetten of cadeau geven! Heb je zin om nog meer met de bloem te werken? Weet dat je er ook helende tincturen en zalven mee kunt maken. Hier gaan we in een ander blog verder op in wanneer de goudsbloem bloeit.
Veel plezier met deze prachtbloem! Laat je ons weten hoe ze groeit? Dat vinden we leuk. Stuur een berichtje via @johnandco.nl op Instagram.
Liefs,
Moestuin zaaien met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser