Zelf zaaigrond maken in een paar simpele stappen – John & Co

DIY Tips en lijstjes

Zelf zaaigrond maken in een paar simpele stappen

 • door Yalou van der Heijden
Zelf zaaigrond maken in een paar simpele stappen

Grond is grond zou je misschien denken, maar soms doen je zaadjes en plantjes het beter in specifieke grond. Wanneer je start met het aanleggen van je moestuin, is het super simpel om goede zaaigrond te maken. De naam zegt het al; grond die ideaal is om in te zaaien. In deze blog leggen we je uit wat het is en hoe je het maakt. 


Wat is zaaigrond?

Zaaigrond is grond waarvan de structuur wat losser is. Doordat de grond losser en dus luchtiger is, kunnen de wortels van de plantjes makkelijker groeien. 

Ook bevat de grond minder voedingsstoffen. Iets wat je meestal niet wilt, maar bij zaailingen die je binnen voorzaait juist wel handig kan zijn. Doordat de grond minder voedingsstoffen bevat, groeit het plantje trager en heeft het meer tijd om een stevige stengel te worden in plaats van een lange slungel. Geloof ons, dat wil je! 

Wanneer het tijd is om je zaailing over te potten of naar buiten te verplaatsen, is zaaigrond ook een voordeel. De grond valt namelijk makkelijker uiteen, waardoor je zaailing niet zo snel beschadigd bij het verplanten. Alleen maar voordelen dus, die zaaigrond. 

zaaigrond maken

Hoe zaaigrond maken?

Ben je overtuigd van de voordelen van zaaigrond? Top! Het maken is gelukkig super simpel! In twee stappen heb jij in een handomdraai je eigen zaaigrond gemaakt. Zorg dat je een kruiwagen of grote emmer paraat hebt, een schep (of gebruik je handen!) en natuurlijk deze ingrediënten die met elkaar moet mengen om zaaigrond te maken:

 1. vier delen turfvrije potgrond
 2. één deel zand - Gebruik het liefst zand met een grove korrel. 

Et voilà, je hebt je eigen zaaigrond gemaakt waarin je biologische moestuin zaadjes optimaal kunnen wortel schieten! Benieuwd wanneer je wat precies moet (voor)zaaien? Download dan de John & Co zaaikalender.

Veel zaaiplezier!

Liefs, 

Toe aan nog meer groene content?

 • Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

  Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

  Lees meer 

 • Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

  Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

  Lees meer 

 • Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

  Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.