Natuurlijke vijanden in de moestuin aantrekken: lieveheersbeestjes lokken – John & Co

Plagen en problemen

Lieveheersbeestje eet bladluis

Natuurlijke vijanden in de moestuin aantrekken: lieveheersbeestjes lokken

Yalou van der Heijden19/03/2024

Balance is key! En natuurlijke vijanden doen precies dat. Ze houden je moestuin in balans, zodat je geen chemische middelen hoeft te gebruiken bij het bestrijden van plagen. Wel zo fijn voor de natuur en voor jezelf! Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, egels en sluipwespen helpen namelijk bij het bestrijden van plagen en schadelijke insecten. Tof hè! Lees snel verder hoe jij met deze handige tips lieveheersbeestjes, vogels en egels naar je moestuin kunt lokken.


Waarom natuurlijke vijanden naar je moestuin lokken?

Natuurlijke vijanden zijn eigenlijk jouw partners in crime. Ze zorgen voor een natuurlijke balans in je moestuin en helpen je daarnaast bij het bestrijden van plagen en schadelijke insecten. Want om een gezonde moestuin te hebben, gebruik je liever geen chemische bestrijdingsmiddelen. Zo raakt de tuin alleen maar meer uit balans en tevens is het ook nog eens super schadelijk voor bodem, mens en dier. 

Je wilt de tuin juist gezond hebben, toch? Want met een gezonde bodem, krijg je gezonde gewassen. Wat op zijn beurt weer goed is voor een gezonde jij en een gezonde aarde! Easy like that! Natuurlijk vijanden zoals lieveheersbeestjes, vogels en egels naar je moestuin lokken is niet moeilijk. Tijd om je biodiverse moestuinteam te laten groeien met onderstaande tips!

Lieveheersbeestjes lokken in je moestuin

Tips om natuurlijke vijanden te lokken

Nu je weet waarom je deze natuurlijke vijanden wilt hebben, is de vervolgvraag: hoe krijg ik natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en vogels naar mijn moestuin? Daar zijn verschillende manieren voor. We sommen er een paar voor je op:

 • Zorg voor diversiteit in je gewassen, kruiden en bloemen

  Verschillende planten trekken verschillende helpers en vijanden aan. Wanneer je je indeling van je moestuin slim aanpakt, zorg je voor een goede balans. Combinatieteelt wordt dit ook wel genoemd. Planten die bijvoorbeeld lieveheersbeestjes lokken zijn dille, koriander en goudsbloem. Plant je deze gewassen, dan creëer je een aantrekkelijke omgeving voor lieveheersbeestjes. En dat wil je, want één lieveheersbeestje eet wel 80 bladluizen per dag! 

 • Zorg voor schuilplekken

  Jonge vogels eten insecten. Daarom is het een slim plan om vogels te lokken. Maak je tuin dus aantrekkelijk door bijvoorbeeld vogelhuisjes op te hangen en zo vogels naar je moestuin toe te lokken.
   • Geloof het of niet, maar voor egels, spitsmuizen en padden zien slakken als een echte delicatesse. Tijd om ze te lokken! Je kunt je tuin uitnodigend maken door een takkenwal, een composthoop of een klein vijvertje te maken waar deze dieren zich in kunnen verschuilen. 
   • Dan heb je ook nog de kleine helpers zoals kevers, oorwormen en spinnen. Deze houden van een goede mulchlaag op de bodem, waartussen ze zich overdag kunnen verstoppen. ‘s Nachts komen ze tevoorschijn om eitjes, larven en bladluizen te eten. Yum!
Mulchlaag aanbrengen in je moestuin

 • Voeg zelf natuurlijke vijanden toe

  Je kunt de natuur ook een handje helpen door zelf natuurlijke vijanden toe te voegen. Wanneer jouw aardappel-, tomaten-, of paprikaplanten worden kaalgevreten, dan heb je waarschijnlijk last van de larven van de coloradokever. Deze kun je op een natuurlijke manier bestrijden met aaltjes. Aaltjes zijn microscopische kleine wormpjes die van nature al in de bodem zitten, maar die je ook extra kunt toevoegen. Ze eten de larven en zorgen dat je planten verder kunnen groeien.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe je natuurlijke vijanden als lieveheersbeestjes of vogels kunt lokken naar je moestuin. Kijk vooral naar wat je tuin nodig heeft en wat er van nature al voor handen is. Door de tijd te nemen om je moestuin te observeren, ga je steeds meer mogelijkheden zien. Misschien is het lokken van lieveheersbeestjes makkelijker dan je denkt en zijn ze onopgemerkt al in de buurt van jouw moestuin. 

We zijn benieuwd hoe biodivers jouw hulpteam is. Heb je nog toevoegingen of tips? Laat het ons weten! Daar worden wij alleen maar super blij van en zo kunnen we samen meer moestuiniers inspireren. Stuur ons een berichtje of tag ons in je moestuinfoto’s via @johnandco.nl

Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift