Thee maken met kruiden uit je achtertuin | John & Co 🌱

DIY Kruiden Recepten

Thee zetten met kruiden uit je achtertuin

  • door Yalou van der Heijden
Thee zetten met kruiden uit je achtertuin

Bij John & Co op kantoor zijn we echte theeleuten. En wat is er nou leuker dan thee zetten met kruiden die in je eigen achtertuin groeien! Muntthee kennen we allemaal wel, maar wist je dat je van de volgende kruiden ook heerlijke theeën kunt zetten? En dat ze allemaal een eigen unieke geneeskrachtige werking hebben? Proost op de kracht van de natuur!


Is kruiden thee echte thee?

Thee is eigenlijk alleen thee wanneer het bladen van de Camellia sinensis zijn; de theeplant. Er is maar één theeplant waar zowel zwarte thee, groene thee als witte thee vandaan komt. De verschillende soorten thee ontstaan door de verschillende behandelingen. 

Wanneer je kruidenthee drinkt zonder theebladeren, heet dit eigenlijk een kruiden infusie. Al wordt het in de volksmond gewoon kruidenthee genoemd. 

Hoe kruiden thee maken?

Afhankelijk van de kruiden die je gebruikt, kan de bereidingswijze van je thee verschillen. Vaak wordt kruidenthee gezet met kokend water (=100°C), zodat de heilzame stoffen vrij kunnen komen. Geef de kruiden ook de ruimte door ze los in je kopje te doen of met een zeefje te werken in plaats van een zakje. 1 à 2 lepels per glas is grofweg voldoende. Laat de kruiden minstens 5 minuten trekken zodat alle stoffen en de smaak goed vrijkomt.

kamille thee maken

Probeer deze kruiden eens:

Oké, nu je weet dat kruidenthee eigenlijk een infusie is en hoe je het moet zetten, is het tijd om je mee te nemen in een greep uit de vele kruiden waarvan je een infusie kunt maken! Mixen en matchen toegestaan.

  • Brandnetel thee

Brandnetel thee is een heerlijke thee om de dag mee te beginnen. Het kan helpen je immuunsysteem te versterken en je lichaam te ontgiften. Twee koppen brandnetel thee in de ochtend kunnen je zelfs helpen als je last hebt van hooikoortsklachten! Je kunt brandnetel zowel vers en gedroogd gebruiken. Let met het plukken wel op hoe je plukt: je wilt natuurlijk geen blaren. Tip: van onderaf prikt de plant niet!

  • Tijm thee 

Tijm thee is een rustgevende thee. Tijm werkt verzachtend bij keelpijn, helpt tegen hoesten en tegen slijmvorming. Daarnaast is tijm thee ook nog eens heel erg lekker!

  • Salie thee 

Salie is niet alleen lekker bij Mediterrane gerechten, maar de blaadjes van salie werken ook nog eens ontstekingsremmend en ontsmettend. Salie thee kan net als tijm verlichting geven bij hoestklachten en astma. Daarnaast is salie ook een wonderkruid wanneer je last hebt van je tandvlees of een droge, ontstoken keel hebt.

  • Rozemarijn thee

Rozemarijn thee is een goede, maar eigenzinnige thee om na het eten te drinken. Het bevordert de bloedsomloop en je spijsvertering. Daarnaast schijnt rozemarijn ook een gezonde haargroei te bevorderen!

kruidenthee maken uit de moestuin
  • Citroenmelisse thee 

Citroenmelisse thee is een frisse, citroenachtige thee en helpt tegen stress en slaaploosheid. Een prima kruiden infusie voor het slapen gaan dus. Daarnaast ondersteunt het ook de spijsvertering en kan beginnende griepklachten de das omdoen.

  • Kamille thee 

Kamille thee is misschien wel een van de bekendere theeën in dit rijtje. Haar rustgevende karakter is voor velen geen geheim meer. Kamille thee heeft een kalmerend effect op je zenuwstelsel, fijn dus na een lange dag werken. Daarnaast is kamille een bron van antioxidanten die je helpen bij een breed scala aan kwaaltjes, zoals het verminderen van hoofdpijn, buikkrampen en een geïrriteerde huid.

  • Goudsbloem thee 

De blaadjes van deze oranje prachtbloem stimuleren de werking van de gal en de lever. Goudsbloem thee kan dus een verlichtend effect hebben op maag- en darmkrampen. 

  • Korenbloem thee

De blaadjes van deze opvallend blauwe bloem kunnen ook gebruikt worden om een kruiden infusie van te zetten. Korenbloem thee heeft een ondersteunende werking tegen koorts, menstruatieklachten en helpt afvalstoffen in de lever. Net als goudsbloem, is korenbloem eetbaar. In dit blog vertellen we je meer over eetbare bloemen uit je moestuin

We hopen dat deze lijst je heeft mogen inspireren om te experimenteren met kruidentheetjes! Laat je ons weten welke mix je favoriet is? Tag ons in je stories of posts op Instagram. Daar worden we blij van. 

Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.