5x eetbare bloemen zaaien in je moestuin | John & Co moestuin webshop 🧑‍🌾

Bloemen Recepten Tips en lijstjes Zaaien

5x eetbare bloemen zaaien in je moestuin

5x eetbare bloemen zaaien in je moestuin

Yalou van der Heijden14/03/2024

Wij kennen niemand die níet blij wordt van bloemen. Het fleurt de boel zo lekker op. De meeste mensen kennen bloemen alleen in de vorm van sierbloemen, in je achtertuin of in een boeket op je keukentafel. Maar wist je dat sommige bloemen eetbaar zijn en dat ze daarnaast ook nog geneeskrachtige effecten hebben? Maak kennis met 5 eetbare bloemen die je in je moestuin kunt zaaien.


1. Klaproos

De klaproos duikt vaak spontaan op op kale grond, doordat de zaadjes jaren later alsnog kunnen ontkiemen wanneer ze omhoog komen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om klaprozen zaadjes te zaaien in je moestuin. De klaproos wordt onder andere ingezet bij problemen als verkoudheid en hoesten, je kunt er namelijk hoestdranksiroop van maken. Een makkelijkere manier om de bloem te nuttigen is door de bloemblaadjes toe te voegen aan salades of roomkaas. Ook de zaadjes zijn eetbaar! Wist je bijvoorbeeld dat maanzaad de zaden van een klaroos zijn? Ja, daar smaakt dat maanzaadbroodje toch net wat anders door hè!

Klaproos zaaien in je moestuin

2. Cosmea 

Cosmea is een lief ogende plant met witte, roze en paarse bloemen. Ze is vooral bekend als sierplant of in boeketten, maar de bloemblaadjes kunnen ook je gerechten opfleuren! Hoewel de smaak niet zo uitgesproken is als de schoonheid, geven ze als garnering bij gerechten en drankjes wel een lichtzoete smaak. Heb jij Cosmea weleens aan je salade of limonade toegevoegd?

Cosmea zaaien in je moestuin

3. Oost-Indische kers

Oost-Indische kers is misschien wel onze persoonlijke favoriet! De plant groeit wilderig en heeft gezellige rood-oranje-gele bloemen. We voegen ze vaak toe als garnering aan de courgettesoep of we fleuren onze salade op met Oost-Indische kers en andere eetbare bloemen uit de moestuin. Van de zaden kun je trouwens kappertjes maken en de bladeren kun je gebruiken als spinazie-vervanger of om pesto van te maken. Heerlijk!

Oost-Indische kers zaaien

4. Goudsbloem

Goudsbloem is ook wel bekend onder de naam Calendula. De Latijnse naam is Calendula Officinalis, wat je kunt vertalen met ‘Calendula uit de apothekerswerkplaats’. De plant is super waardevol voor in je tuin wanneer je het in de buurt plaats van bijvoorbeeld aardappels of zwarte bonen. Het houdt natuurlijke vijanden op afstand. Ook is goudsbloem te gebruiken als geneesmiddel en om te eten of drinken. De jonge blaadjes en de bloemblaadjes van de goudsbloem zijn eetbaar en hebben een licht pittige smaak. Met de bloemblaadjes kun je bijvoorbeeld je rijst kleuren, wederom salades opfleuren en je kunt er thee van zetten. Bon-à-petit!

Goudsbloem zaaien

5. Korenbloem

In je moestuin smullen vlinders en bijen van de nectar van korenbloemen, maar ook voor jou is de bloem ontzettend lekker! Qua smaak zijn de bloemblaadjes een beetje licht bitter. Lekker dus voor in je kwarkontbijtje, in de salade of als toevoeging aan een kruidenthee. Qua gezondheidsvoordelen werkt een aftreksel van de korenbloemblaadjes tegen irritaties van je luchtwegen. Proost!

Korenbloem zaaien

Eetbare bloemen zaaien: wanneer en hoe?

Kun je niet wachten tot deze eetbare bloemen in je achtertuin bloeien? Begin dan zodra het kan met (voor)zaaien. Goudsbloem, korenbloem en cosmea kun je binnen voorzaaien in maart en april. Vanaf half maart tot en met mei kun je buiten in de volle grond zaaien. Oost-Indische kers en klaproos kun je tussen maart en mei direct in de volle grond zaaien.

Los van alle heilzame en lekkere bijwerkingen van deze bloemen, zijn het ook nog eens stuk voor stuk schitterende bloemen om in je moestuin te hebben! Bloemen zijn nodig voor de vlinders en bijen en zoals we in het begin al zeiden; wie wordt er nou niet blij van een bloemenparadijs? 

Deel jouw eetbare bloemen met ons en vertel hoe jij ze het liefst in je maaltijd verwerkt. Stuur ons een berichtje of tag ons in je moestuinfoto’s via @johnandco.nl

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift