Bestrijden in de moestuin zonder gif 🐌| John & Co

Plagen en problemen Tips en lijstjes

Mieren, slakken en onkruid bestrijden zonder gif

Mieren, slakken en onkruid bestrijden zonder gif

Yalou van der Heijden26/06/2024

Ben jij de slakken in je moestuin ook zo zat? Of heb je misschien last van een mierenplaag? Groeit het onkruid je om de oren? Misschien adviseren mensen je wel om wat gif te gebruiken tegen deze plagen, maar wij geven je liever ander advies! Benieuwd waarom je géén gif wilt gebruiken en wat alternatieven zijn om zonder gif van slakken, mieren of onkruid af te komen? We vertellen het je graag.


Waarom je wilt moestuinieren zonder gif

Alles wat in de natuur terecht komt, komt in onze kringloop terecht. Dat betekend, al het plastic, al het gif, alle niet-natuurlijke dingen die in de natuur eindigen, komen in ons eten en dus ook in ons lijf terecht. Wanneer je mieren, slakken of onkruid bestrijd met gif, vergiftig je indirect de grond, de dieren, de planten en jezelf. Daarom pleiten we bij John en Co voor een gezonde bodem, waarbij we moestuinieren zonder gif en werken mét de kracht van de natuur. In dit blog vertellen we je wat meer over onze filosofie.

mieren bestrijden in de moestuin

Mieren verjagen zonder gif

Mieren hebben een handige functie in je tuin: ze eten etensresten op en ook natuurlijk afval. Ze houden dus je moestuin schoon. Al kan een mierennest soms ook voor overlast zorgen op je terras of wanneer mieren je huis inlopen. In dat geval wil je mieren graag verjagen en met deze tips kan dat zonder gif.

Een makkelijke manier om mieren zonder gif te verjagen, is door het nest af en toe met koud water te besproeien. Heb je te maken met een beginnend mierennest? Zet er dan een bloempot op. De mieren maken hier hun nest in en zo kun je de mieren makkelijk verplaatsen naar een plek waar ze geen overlast voor je veroorzaken.

Nog een manier om mieren te verjagen zonder gif, is eentje waar wij bij John & Co fan van zijn: de tegels eruit! Mieren nestelen zich graag onder de tegels, vanwege de droogte en de warmte. Minder tegels is beter voor de biodiversiteit van je tuin en dus ook tegen mierenoverlast.

Heb je veel overlast van mieren in de tuin en kun je van een plaag spreken? Dan kun je mieren biologisch bestrijden met behulp van aaltjes. De larven worden zo bestreden en de volwassen mieren slaan op de vlucht.

onkruid verwijderen

Onkruid verwijderen zonder gif

Onkruid zijn eigenlijk gewoon plantjes die op de verkeerde plek groeien, toch? Wist je dat sommige onkruid ook eetbaar is. Denk maar aan de brandnetel, paardenbloem of zevenblad. Yum!

Toch snappen we ook dat je onkruid wilt verwijderen, maar doe dit dan wel zonder gif! Onkruid in je moestuin kun je makkelijk verwijderen nadat je het hebt afgedekt met een bodembeschermer of stuk karton. Zo verstik je het onkruid en kun je het na een weekje makkelijk met wortel en al verwijderen zonder dat je gif hoeft te gebruiken.

Een kale grond in je moestuin of tuin is sowieso niet het beste voor de bodem. Je kunt er dus ook voor kiezen om een bodembedekkende plant te laten groeien op een plek waar je veel last hebt van onkruid. Scheelt jou onkruidwieden en beschermt ook nog eens de bodem.

Heb je last van onkruid tussen je tegels en wil je dat verwijderen zonder gif te gebruiken? Onkruidwieden met de hand en een onkruidkrabber is een efficiënte work-out. Je kunt ook kokend heet water over je onkruid gieten, bijvoorbeeld het restwater van je pasta. (leestip: 6x water opvangen en besparen in de moestuin Wanneer je je terras vervolgens regelmatig veegt, geef je onkruid minder kans om te groeien. Onkruid verwijderen zonder gif kost misschien iets meer moeite, maar je krijgt er gezondheid voor terug.

slakken bestrijden

Slakken bestrijden zonder gif

Slakken zijn de doorn in het oog van menig moestuinier. Ze eten je zaailingen op voor ze goed en wel hebben kunnen groeien. In dit blog geven we zeven tips hoe je slakken kunt bestrijden of weren zonder gif te gebruiken. Bijvoorbeeld met schapenwol, bier, aaltjes of de klassieke verplaatsingsmethode.

Meer over slakken bestrijden zonder gif

Toch ook nog een klein pleidooi voor de slak. Deze beestjes werken gratis en voor niets als composteerders in jouw moestuin. Al begrijpen we dat je er soms vanaf wilt. Het beste is altijd om slakken te bestrijden zonder gif te gebruiken. Gif willen we simpelweg niet in ons ecosysteem hebben.

Heb jij nog extra tips om slakken, mieren of onkruid te bestrijden zonder gif te gebruiken? Laat het ons weten, dan voegen we het toe aan deze blog.

You’ve got this!

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Slakken zijn de doorn in het oog van iedere moestuinier....
De bodem van je moestuin is het begin van je...
Wil je aan de slag in je moestuin? Iedere maand...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift