7x Slakken bestrijden of weren uit de moestuin 🐌 | John & Co

Plagen en problemen Tips en lijstjes

7x slakken bestrijden of weren uit de moestuin

  • door Yalou van der Heijden
7x slakken bestrijden of weren uit de moestuin

Slakken zijn de doorn in het oog van iedere moestuinier. Ze eten hun eigen lichaamsgewicht per dag en roven menig moestuin al leeg voordat de plant echt kan groeien en bloeien. Tijd dus om slakken te bestrijden in je moestuin. Met deze tip kun jij slakken weren. Wat is jouw aanpak?


Waarom we de slak wel nodig hebben

Voordat we tips delen hoe je slakken kunt bestrijden, willen we ook even een pleidooi geven vóór de slak. Want deze beestjes hebben wel degelijk een nut in de kringloop van de natuur.

Zo werken slakken gratis en voor niets als composteerders in jouw moestuin - oké, af en toe moet je ze betalen met een nog levend plantje. Maar naast jouw gewassen, eten slakken ook bladeren en dode organische resten. Vervolgens maken hun poepjes je grond weer vruchtbaarder. Naaktslakken woelen ook nog eens de grond los, waardoor jouw planten makkelijker voeding uit de bodem kunnen halen. 

Best handig toch! Toch begrijpen we ook dat je soms van je slakken af wilt. Daarom geven we je hieronder graag wat tips.

1. Slakken bestrijden met bier

We beginnen meteen met een niet al te diervriendelijke tip, oeps… Namelijk het maken van een bierval. Slakken zijn verzot op bier en komen er graag op af. Wanneer je een glazen potje of glas met een laagje bier vult en deze vervolgens ingraaft, heb je een val waar de slakken inkomen, maar niet meer uitkomen. Vergeet niet het potje regelmatig te legen, zeker wanneer het geregend heeft! 

schapenwol rondom sla tegen slakken

2. Schapenwol tegen slakken

Slakken kruipen niet graag over schapenwol, waardoor schapenwol een slak-vriendelijk afweermiddel is om je moestuin mee te beschermen. Je kunt losse stukken schapenwol om je plantjes heen leggen of je kunt gebruikmaken van onze schapenwollen beschermingsmat. Deze matten zijn niet alleen handig tegen het weren van slakken in je moestuin, maar ook tegen het beschermen van je grond bij hitte, droogte, vorst en harde wind. 

3. Slakken bestrijden met specifieke planten

Slakken eten veel, maar niet alle planten vinden ze lekker. Gelukkig maar, anders blijft er echt niks over van je tuin. De volgende planten vinden slakken qua smaak en geur niet te harden. Wanneer je je slakken op een slak-vriendelijke manier wilt bestrijden, doe je er goed aan specifieke planten tussen je gewassen te laten groeien. Zo kan je slakken bestrijden met knoflook, tijm, bieslook, of inheemse plantsoorten als duizendblad, wilde akeleien steenanjer. 

slakken weren moestuin

4. Slakken bestrijden met schelpen 

Slakken houden niet van de scherpe randjes van schelpen. Combineer je dagje strand dus lekker met het verzamelen van een tas vol schelpen, welke je vervolgens rond je plantjes in je moestuin kunt uitstrooien. Je kunt dit ook doen met mosselschelpen, eierschalen of cacaodoppen. Let wel: cacaodoppen zijn giftig voor honden. 

5. Natuurlijke vijanden tegen slakken

Wist je dat vogels, egels en kikkers smullen van slakken? Je kunt er dus ook voor kiezen om deze natuurlijke vijanden tegen slakken naar je moestuin te lokken. In deze blog vertellen we je meer over natuurlijke vijanden en hoe je ze naar jouw moestuin kunt lokken

slakken weren met egels

6. Aaltjes tegen slakken

Aaltjes zijn één van de andere natuurlijke vijanden van slakken. Het zijn microscopisch kleine wormpjes en zitten van nature in de bodem. Aaltjes dringen de slak binnen en voeden zich van hun prooi. Vervolgens leggen ze eitjes in de prooi en worden er weer nieuwe aaltjes geboren. Klinkt misschien wat luguber, maar zo werkt de natuur. Door zelf aaltjes tegen slakken toe te voegen aan de moestuin, help je deze kringloop op gang.

7. Verplaats je slakken uit je moestuin

Tot slot kun je natuurlijk ook je slakken opsporen en handmatig verwijderen. Tip: vergeet je handschoenen niet als het om naaktslakken gaat. Je kunt slakken gemakkelijk naar één plek lokken met bijvoorbeeld een citrusvrucht of een hoopje paneermeel. Verzamel ze vervolgens en laat ze op een plek ver weg van je tuin vrij. Dit is een tijdrovend klusje, maar het werpt zeker haar vruchten af! 


Heb jij nog een goede toevoeging voor hoe je slakken kunt bestrijden in je moestuin?  Laat het ons weten via Instagram! @johnenco.nl 


Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Toe aan nog meer groene content?

De bodem van je moestuin is het begin van je...
Wil je aan de slag in je moestuin? Iedere maand...
De lente is in aantocht en de moestuinkriebels spelen op....

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.