Zevenblad: hoe herkennen en is zevenblad eetbaar? ūüĆŅ | John & Co

Plagen en problemen

Zevenblad in je tuin: hoe kun je het herkennen en is zevenblad eetbaar?

  • door Isabelle van Geenen
Zevenblad in je tuin: hoe kun je het herkennen en is zevenblad eetbaar?

Zevenblad: het lijkt haast wel alsof het overal wil zijn. Alsof het zich vastklampend aan elk stukje beschikbare grond. Maar voordat je begint te mopperen op deze groene indringer, doen we eerst een stapje terug. Kom wat meer te weten komen over dit mysterieuze plantje. Wat is zevenblad eigenlijk? Is zevenblad eetbaar? En hoe kun je zevenbald bestrijden? John & Co vertelt het je allemaal.


Wat is zevenblad?

Ok√©, laten we het hebben over dat groene¬†plantje¬†waarvan soms wel lijkt dat het overal in je tuin opduikt. Je kent het vast wel, dat plantje met die blaadjes die eruit zien alsof ze in zeven stukken zijn gesneden. Juist, dat is zevenblad! Het is een inheems kruid¬†dat oorspronkelijk uit Europa en Azi√ę komt.¬†

Hoe herken je zevenblad?

Je kunt zevenblad gemakkelijk herkennen aan zijn heldergroene bladeren die in clusters van drie langs lange stengels groeien. En die bladeren? Die zijn een beetje gekarteld aan de rand, alsof iemand ze met een bot mes heeft gesneden.

In de lente en zomer produceert het ook schattige kleine witte bloemetjes, gevolgd door platte zaden die zich snel verspreiden. 

Is zevenblad eetbaar?

Jazeker! Dit is het leuke gedeelte: je kunt zevenblad eten. Het smaakt zelfs een beetje als spinazie of peterselie, lekker fris. Je kunt het rauw door je salades gooien of bijvoorbeeld in soepen, dressings en stoofschotels verwerken. Maar ook kan je het gebruiken als een vervanger voor basilicum in je pesto. Klinkt best goed, toch?

Zevenblad bestrijden: hoe kom je er vanaf?

Heb je erg veel last van zevenblad en wil je er graag vanaf komen? Je kunt het proberen te wieden, maar wees gewaarschuwd, het komt eigenlijk altijd weer terug door de ondergrondse wortels. Een andere optie om zevenblad te bestrijden is om het te verstikken door er een dikke laag mulch overheen te gooien. 

Wat kun je nog meer met zevenblad?

Zevenblad is niet alleen lekker om op te eten, het kan ook je tuin een handje helpen. Zevenblad trekt namelijk ook nog eens een hoop bijen en andere bestuivers aan met zijn bloemen. Ook is zevenblad een waardplant voor verschillende dagvlinders, zoals de koninginnenpage, maar ook nachtvlinders. Hoe cool is dat? Laat zevenblad dus vooral lekker staan in je tuin!

Wat zijn de voordelen van zevenblad?

Ondanks het opdringerige karakter heeft zevenblad eigenlijk best wel wat voordelen. Zevenblad is niet alleen eetbaar en dus heel lekker en handig in de keuken, maar trekt ook nog eens een hoop bestuivers aan. Dus voordat je zevenblad gaat bestrijden, overweeg het om het een kans te geven. Door regelmatig zevenblad te plukken voor het eten zorg je bijvoorbeeld al dat de plant op natuurlijke wijze iets uitdunt. 

Hoewel zevenblad misschien als een plaag aanvoelt, heeft dit plantje eigenlijk best wel wat te bieden. Dus de volgende keer dat je het in je tuin ziet staan, wordt het misschien wel je nieuwe favoriete groente! We zijn erg benieuwd naar jouw visie.

Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.