Zero waste in de moestuin: zo verklein je jouw ecologische voetafdruk – John & Co

Tips en lijstjes

Zero waste in de moestuin: zo verklein je jouw ecologische voetafdruk

Zero waste in de moestuin: zo verklein je jouw ecologische voetafdruk

Yalou van der Heijden04/05/2024

Bij John & Co hebben we een missie om de aarde gezonder te maken. Dat doen we al meer dan een halve eeuw. Onze planeet staat voor heel wat uitdagingen. Maar wij weten dat de oplossing onder onze voeten ligt, beginnend in je eigen moestuin. In dit blog delen we waarom moestuinieren bijdraagt aan het verkleinen van jouw ecologische voetafdruk.


De filosofie van John & Co

Alles wat je boven de grond ziet, is afkomstig uit de aarde onder onze voeten. Wij weten dat de bodem de basis is van alles op aarde. De producten van John & Co ondersteunen, samen met jouw inzet, de bodem en maken hem gezonder. Dit doen we door de leefomgeving van mens en dier te ondersteunen en terug in balans te brengen. Met aandacht voor de natuur en door te werken zonder giftige en chemische stoffen. Wel zo fijn voor alles wat leeft!

Earth Overshoot day

Die balans die wij in de moestuin zoeken, is iets wat we het liefst over de hele wereld terugzien. Wij mensen hebben namelijk een gigantische impact op de aarde. Positief en negatief. Wat wij aan voedsel en grondstoffen van haar vragen is op dit moment simpelweg te veel. Meer dan ze in één jaar tijd kan genereren. 

Als iedereen zo zou leven als Nederlanders, hebben we vier aardes nodig qua grondstofproductie. Best verontrustend! We hebben er namelijk maar één om op te leven.

Het punt waarop we alle grondstoffen hebben verbruikt die de aarde in één jaar tijd kan genereren, heet Earth Overshoot day. In 2024 viel deze dag al op 1 april - geen grap! Deze dag wordt berekend door de ecologische voetafdruk van Nederland tegenover de biocapaciteit te plaatsen. Biocapaciteit wil zeggen de hoeveelheid grondstoffen die de aarde kan produceren en de hoeveelheid uitstoot die de bossen en oceanen kunnen absorberen.

zero waste moestuin

Wat is een ecologische voetafdruk?

De ecologische voetafdruk is een getal wat aangeeft hoeveel grondstoffen er nodig zijn om ons van al onze behoeftes te voorzien. Denk hierbij aan voedsel en grondstoffen voor kleding. 

In 2022 was de ecologische voetafdruk van Nederland 6,02 hectare per persoon. Terwijl er eigenlijk een biocapaciteit van 1,51 hectare per persoon was. Daar zitten we dus flink overheen! 

Bij John & Co blijven we graag positief. Earth Overshoot Day is gebaseerd op een gemiddelde en we kunnen ons best doen dit gemiddelde voor de aarde te veranderen. Wanneer iedereen kleine aanpassingen in zijn levensstijl wil maken, maken we samen uiteindelijk een groot verschil. 

De zero waste principes van John & Co

Dat verschil zetten wij graag in werking in onze moestuin. Doe je mee? We geven je graag wat redenen om nog meer van moestuinieren te houden. Zo zorgen we samen voor een gezonde aarde die in de toekomst hopelijk vrij is van uitbuiting! 

Hoe je ecologische voetafdruk verkleinen met een moestuin?

    • Lokaal = minder uitstoot. Wanneer je zelf je groenten en kruiden kweekt, scheelt dit een hoop uitstoot qua transport. Je producten hoeven niet langer de wereld over te vliegen of in kassen gekweekt te worden. In dit blog schreven we meer over lokale, seizoensgebonden groenten en waarom wij er fan van zijn

    • Verpakkingsvrij eten. Zelf je groenten oogsten, betekent dat je groenten vrij zijn van verpakkingsmaterialen. En dat is fijn! Want in de productie van verpakkingsmaterialen als plastic worden grote hoeveelheden fossiele brandstoffen gebruikt. Enerzijds fijn om eten langer houdbaar te houden, anderzijds super zonde dat het na gebruik direct in de kliko belandt. 

    • Recycle en upcycle. Wanneer je je moestuin klaar maakt voor gebruik, of dit nou je verticale balkonmoestuin is, een moestuin in potten of bakken of gewoon de volle grond; recycle, recycle, recycle. Hergebruik materialen voor je bakken, wees creatief met materialen om een klimrek voor je bonen of komkommers te maken. Reduce, Reuse and Recycle worden ook wel de 3 R’en genoemd die aan de basis liggen voor een zero-waste levensstijl. Probeer dit zoveel mogelijk toe te passen zodat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven te worden voor nieuwe producten.
    zero waste moestuin
    • Maak zelf compost. Composteren kun je leren, in dit blog geven we je tips hoe je zelf een compost hoop kunt beginnen. Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar, gemaakt van jouw biologische restjes. De kringloop sluiten is nog een kenmerk wat bij een zero-waste levensstijl hoort. Niks gaan verloren, alles is te (her)gebruiken. 

    • Regenwater opvangen. In de warme zomermaanden kan je moestuin wel wat extra water gebruiken. In Nederland hebben we het geluk dat water gewoon uit de kraan komt, maar we hebben ook het geluk dat er in andere maanden genoeg water uit de lucht valt. Zorg voor een regenton om regenwater op te vangen en vul hier vervolgens in de zomer je gieter mee. 

    • Turfvrije grond. Veel potgrond wat je in de winkel koopt, bevat turf. Turf is gedroogd veen en in veengebieden ligt heel veel koolstof opgeslagen. Zoveel dat het de capaciteit van alle bossen ter wereld overtreft! Helaas worden veengebieden bedreigd door onder andere turfwinning. Daarom pleiten we bij John & Co voor turfvrije potgrond zodat onze moestuinen niet bijdragen aan de schade die aan veengebieden wordt aangericht. 

    Er valt nog zoveel meer te zeggen over je ecologische voetafdruk verkleinen en stapjes zetten richting een zero-waste levensstijl. Voor nu hopen we dat je geïnspireerd bent om met nog meer liefde aan de slag te gaan in je moestuin. Heb je nog een mooie aanvulling op deze zes tips? Laat het ons weten via Instagram @johnenco.nl.


    Liefs, 


    Laat een reactie achter

    Laat een reactie achter

    Toe aan nog meer groene content?

    Login

    Wachtwoord vergeten?

    Heb je nog geen account?
    Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

    1
    Free Gift

    Powered by Salepify App