Paardenbloem; onkruid of eetbaar? | John & Co

Plagen en problemen

Paardenbloem; onkruid of eetbaar?

  • door Yalou van der Heijden
Paardenbloem; onkruid of eetbaar?

Blies jij als kind ook altijd de witte stampers van de paardenbloem als parapluutjes door de lucht? Of misschien doe je dat nog steeds. Go for it! De paardenbloem heeft een vernuftige manier van zich verspreiden en doemt zo op veel plekken op. Velen zien deze gele bloem als onkruid, maar wist je dat je paardenbloem prima kunt eten en dat het ook nog eens heel gezond is?


Paardenbloem weetjes

Paardenbloem is terug te vinden in verhalen en geschriften van Arabische artsen, in de Chinese geneeskunde en bij de oude Grieken. Populair onkruidje dus! In de 16e eeuw werd de paardenbloem onderdeel van de traditionele geneeskunde bij nierziekten en galblaasaandoeningen. In de 19e eeuw werden ook de positieve voordelen voor de lever ontdekt. De paardenbloem is één van de vele heilzame parels die de natuur ons biedt. 

Paardenbloem eten 

Wist je al dat paardenbloem eetbaar is? Dit ‘onkruid’ zit bomvol goede dingen waar je lichaam blij van wordt. Paardenbloem is rijk aan vezels, vitamines (A, B6, B9, en C) mineralen (calcium, ijzer, kalium) en antioxidanten. 

De bladeren van de paardenbloem hebben iets weg van rucola en kun je dus prima gebruiken in salades. Ook de bloemtoppen zijn eetbaar. Dankzij de zoete nectar zijn ze heerlijk om ook door salades te doen. De smaak varieert van licht bitter tot licht zoet. 

Wanneer je paardenbloem gaat eten, let dan wel op dat je ze niet plukt op een honden uitlaatveldje of net naast een weg. Je kunt ze het beste in je eigen achtertuin plukken. Of die van je buren, mochten zij de paardenbloem vooral als onkruid zien. 

Paardenbloem oogsten

Thee zetten van paardenbloem

We kunnen er geen genoeg van krijgen bij John & Co: theetjes zetten van kruiden en bloemen. We hebben hier een hele lijst voor je. En ook paardenbloem kunnen we aan dat rijtje toevoegen. Want paardenbloem thee is een gezonde warme versnapering. 

Paardenbloem thee bevat onder andere beschermende antioxidanten en helpt je lever te ontgiften en werkt vochtafdrijvend. Daarnaast bevat het paardenbloemblad calcium en kalium; goed voor sterke botten en spieren. 

Gebruik voor het maken van de paardenbloem thee de jonge bladeren van de plant. De oudere zijn namelijk wat bitterder. Overgiet met kokend heet water en laat minstens vijf minuten trekken. 

paardenbloem eten

Paardenbloem latex tegen wratten

Niet álles van de paardenbloem moet je zomaar in je mond stoppen. Misschien is het je wel eens opgevallen dat de stengel van de paardenbloem gevuld is met een witte, latex achtige substantie. Niet lekker om te eten, wel handig als je last hebt van een wrat! Dit witte spul kun je uitwendig gebruiken om wratten te behandelen. Het heeft namelijk een bijtende werking op de huid. Mocht je je hieraan willen wagen, test dan eerst op een klein stukje huid of je geen allergische reactie krijgt van de paardenbloem sappen.

Hopelijk ben je overtuigd om met andere ogen naar dit ‘onkruid’ te kijken en de paardenbloem ook eens te proeven. Ben je benieuwd naar andere (on)kruiden die eigenlijk stiekem best wel lekker zijn? We schreven als eens over pesto maken van daslook en dat ook zevenblad eetbaar is. 


Eetsmakelijk!

Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

  • Zero waste in de moestuin: zo verklein je jouw ecologische voetafdruk

    Zero waste in de moestuin: zo verklein je jouw ecologische voetafdruk

    Lees meer 

  • Een kruidentuin maken in je moestuin

    Een kruidentuin maken in je moestuin

    Lees meer 

  • Uien planten in het voorjaar en najaar

    Uien planten in het voorjaar en najaar

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.