De magie van een permacultuur moestuin | John & Co

Tips en lijstjes

De magie van een permacultuur moestuin

  • door Yalou van der Heijden
De magie van een permacultuur moestuin

De magie van permacultuur laat zich maar lastig vatten. Het is een levensstijl. Het is erg breed en tegelijkertijd vrij simpel: in essentie is permacultuur een ontwerpmethode waarmee je je leefomgeving duurzaam vormgeeft. Met aandacht voor de aarde, de dieren en de mens. Hoe dat er precies uit kan zien en hoe je dat in je moestuin toepast, leggen we in deze blog uit. 


Wat is een permacultuur moestuin?

De principes van permacultuur zijn gericht op een zelfvoorzienend leven, waarin je als mens onderdeel bent van de natuur en meebeweegt met het ritme van de natuur. Hierbij staat de veerkracht van de natuur centraal. Permacultuur is een manier van landbouw bedrijven waarmee een overvloed aan eten en leven wordt gecreëerd door natuurlijke systemen na te bootsen in bijvoorbeeld je achtertuin. Het bodemleven speelt hier natuurlijk een grote rol bij, wat ons van John & Co per definitie fan maakt van een permacultuur moestuin. 

Waarom is permacultuur belangrijk?

De meeste landbouwsystemen zijn gebaseerd op niet-duurzame hulpbronnen en methodes. De grond en gewassen worden veelal bewerkt met chemische middelen en alle gewassen worden grootschalig verbouwd en in één keer geoogst, wat de grond uitput. Permacultuur biedt een oplossing tegen het uitputten van de natuur, door te werken met de kracht en kennis van de natuur.

Binnen de permacultuur worden er geen chemische pesticiden of meststoffen gebruikt, maar wordt er bijvoorbeeld gekeken naar natuurlijke vijanden en slimme buren. Ook wordt er belang gehecht aan een leefbare bodem voor planten én dieren en wordt er bijvoorbeeld gewerkt met de principes van wisselteelt om de bodem niet uit te putten.   

Permacultuur moestuin tips

Permacultuur toepassen in je moestuin

De principes van permacultuur kun je groots toepassen, in bijvoorbeeld landbouwprojecten of voedselbossen, maar je kunt ook klein beginnen. Klein maar fijn. Achter in je eigen moestuin is eigenlijk de perfecte plek om je steeds meer permacultuur principes eigen te maken. Door te werken met de natuur raak je nooit uitgeleerd. Ieder seizoen brengt haar eigen kennis en kunde aan je over, wat zich jaar na jaar verder uitdiept. 

Dit zijn een paar punten waar je op kunt letten wanneer je start met het verdiepen in een permacultuur moestuin:

  • Draag zorg voor de bodem

Een gezonde bodem zorgt voor gezonde gewassen. Maar wanneer is een bodem gezond? In een gezonde bodem leven veel ondergrondse organismen en is rijk aan voedingsstoffen. Kortom, een gezonde bodem is een levende bodem.  

  • Diversiteit in gewassen

Hoe biodiverser je moestuin, hoe beter. Ga dus los met het indelen van je moestuin en sla inheemse gewassen niet over. Plant naast je tomaten en courgette bijvoorbeeld eens daslook, wortel of pastinaak. Inheemse planten vallen gegarandeerd in de smaak bij bijen en insecten. Vergeet ook niet om bloemen toe te voegen aan je moestuin. Niet alleen zijn bloemen een feest voor het oog, sommige zijn ook nog eens eetbaar voor mens én dier. 

  • Maak je eigen compost

Compost maken is simpeler dan je misschien denkt. In dit blog leggen we je uit hoe je zelf compost kunt maken. Wanneer je zelf compost maakt, maak je een gratis biologische bodemverbeteraar. Je plantjes zullen je dankbaar zijn! Geen zin of tijd om zelf aan de slag te gaan? Geen nood. Wij verkopen gelukkig wormen die je kunnen helpen bij het verbeteren van je bodem!

  • Wees zuinig met water

Dit permacultuur principe spreekt hopelijk voor zich. In Nederland mag water dan wel in overvloed aanwezig zijn, ook hier mogen we er zuinig mee omgaan. De zomers worden door klimaatverandering immers steeds warmer en droger. Richt je tuin zo in dat je regenwater opvangt voor je planten en bescherm de bodem tegen uitdrogen met één van onze natuurlijke afdekmaterialen

  • Gebruik geen pesticiden

Wij hopen dat ook deze voor zich spreekt. Pesticiden zijn super schadelijk voor mens en dier. Wat je op de grond of op je planten spuit, krijg jij uiteindelijk ook binnen. Gebruik dus enkel natuurlijke manieren om ongewenste gasten in je moestuin tegen te gaan. Wist je dat wanneer je je moestuin slim indeelt, je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunt lokken? En wist je bijvoorbeeld ook dat schapenwol slakken weert? Zo kun je op slimme manieren toch plagen voorkomen. Geen gif voor nodig!


Heb jij nog extra permacultuur-moestuin tips? Deel ze met ons via @johnenco.nl! Samen kunnen we nog meer moestuiniers inspireren om mét de kracht van de natuur te werken. 


Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.