5 tips voor een moestuinplan maken 🧑‍🌾 | John & Co

Tips en lijstjes

5 tips voor een moestuinplan maken

 • door Yalou van der Heijden
5 tips voor een moestuinplan maken

Een goed begin is het halve werk. Maar waar te beginnen als er zó veel opties zijn aan groenten, kruiden en bloemen om in je moestuin te zaaien? We snappen dat dat lastig kan zijn en daarom delen we graag wat tips voor het maken van een moestuinplanning. Zo kun jij zonder verdere zorgen gaan starten. Let’s go!


1. Welke gewassen wil je telen?

  Super leuk dat je zelf groenten en kruiden wilt kweken! Het grootste gedeelte daarvan zul je natuurlijk ook zelf eten. Daarom is het goed om gewassen te kiezen die je lekker vindt, kruiden die je regelmatig in de keuken gebruikt en bloemen die je mooi vindt om naar te kijken. Maak een lijst met welke groenten, kruiden en bloemen jij later in het jaar het liefst uit je tuin zou willen eten. Inspiratie nodig? Dit zijn 10 makkelijke groenten voor in je moestuin. 

  2. Ga na wanneer deze gewassen groeien

  Nu je je lijst hebt met gewassen die je lekker vindt, is het goed om na te gaan wanneer deze gewassen groeien. Vanaf wanneer kan je (voor)zaaien, wanneer bloeien de gewassen en wanneer kun je oogsten? Onze handige zaaikalender kan je daarbij helpen. Zo heb je in een overzicht wanneer elke groente wat doet.  Download ‘m hier. 

  Misschien merk je al dat sommige gewassen van je favorieten lijstje nu (nog) niet kunnen. Schrap eventueel wat of laat je inspireren en vul aan!

  3. Moestuin indeling maken

  Je hebt duidelijk welke gewassen je daadwerkelijk gaat groeien! Top. Nu kun je een moestuin indeling maken. Heb je al overwogen of je in moestuinbakken of in de volle grond gaat tuinieren? Of misschien bouw je wel een verticale moestuin op je balkon.  

  Pak een wit papier en teken je moestuinoppervlak. Ga vervolgens na hoeveel ruimte ieder gewas nodig heeft en deel je moestuin in op papier. Let hierbij ook op welke planten het goed bij elkaar doen en welke niet. Combinatieteelt heet dat, we schreven er al eens een blog over.

  Past alles wat je wenst in je moestuin? Tijd voor de volgende stap!

  4. Bestel je biologische zaden

  Je hebt je moestuinindeling gemaakt, tijd om de juiste zaden te bestellen! Let er bij het aanschaffen van moestuinzaden op dat de zaden biologisch en authentiek zijn. Dit houdt in dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Ze zijn dus niet genetische gemodificeerd, maar gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. Alle zaden uit het assortiment van John & Co worden biologisch geproduceerd. Zo maak je van je tuin een biodiverse, gezonde plek. Fijn voor de natuur en fijn voor jou!

  5. Maak je moestuin op orde

  Oké: je hebt je plan, je hebt je zaden, tijd om de moestuin op orde te maken zodat je echt van start kunt! Wanneer je hebt gekozen om in een moestuinbak of in potten te gaan tuinieren, is het natuurlijk van belang dat je deze aanschaft of maakt.

  Of je nou in de volle grond of in bakken gaat tuinieren: een gezonde, voedingsrijke bodem is belangrijk! We helpen je er graag bij. Zo is onze turfvrije potgrond heel geschikt voor je bakken. En wat dacht je van biologische moestuinmest of compostwormen om je bodemleven wat te verrijken?  

  Wanneer je geen genoeg krijgt van kruiden, is het maken van een kruidenspiraal misschien wel iets voor jou.  Al doen je kruiden het natuurlijk net zo goed in potten of tussen je andere planten, no worries!

  Wanneer de plek waar je wilt zaaien af is en de bodem een gezonde basis heeft, kun je los. Zaaien maar!

  Laat je ons weten hoe het met jouw moestuinplan gaat? Dat kan door ons te taggen in je moestuin kiekjes of door ons een berichtje te sturen via @johnenco.nl op Instagram. 


  Veel plezier!

  Liefs,


  Laat een reactie achter

  Laat een reactie achter

  Toe aan nog meer groene content?

  Toe aan nog meer groene content?

  Wil je aan de slag in je moestuin? Iedere maand...
  De lente is in aantocht en de moestuinkriebels spelen op....
  Wij kennen niemand die níet blij wordt van bloemen. Het...

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.