Een kruidenspiraal maken: zo doe je dat | John & Co

DIY Kruiden

Een kruidenspiraal maken: zo doe je dat

 • door Yalou van der Heijden
Een kruidenspiraal maken: zo doe je dat

Een kruidenspiraal is praktisch én staat super mooi in je moestuin! Tenminste, dat vinden wij. Misschien zijn we wat bevooroordeeld, maar laat ons je overtuigen. Een kruidenspiraal is een rond kruidentuintje wat de hoogte ingaat. Het principe van een kruidenspiraal komt uit de permacultuur en zorgt ervoor dat de kruiden hun eigen microklimaat krijgen. Hoe dat precies werkt lees je allemaal in deze blog. 


Wat is een kruidenspiraal?

Een kruidenspiraal komt uit de permacultuur, een methode waarbij tuinen worden ontworpen gebaseerd op een filosofie van werken mét in plaats van tegen de natuur. De planten krijgen zo samen een optimale leefomgeving. 

Een kruidenspiraal is een spiraal die de hoogte in gaat. Kruiden die van warmte houden en weinig water nodig hebben, staan bovenin. Kruiden die natte voeten en soms wat schaduw niet erg vinden, staan onderin. Fijn dus voor de plantjes en ook fijn voor jou; want al je kruiden staan bij elkaar zodat je er gemakkelijk bij kunt.

kruidenspiraal maken

Hoe maak je een kruidenspiraal?

Een kruidenspiraal kun je van allerlei materialen maken. Misschien heb je nog oude stoeptegels of losse keien liggen? Kijk voordat je eventueel nieuwe materialen koopt ook eens op Marktplaats. Gegarandeerd dat er mensen in de buurt zijn die graag van hun stenen af willen. 

Het belangrijkste is dat de materialen stevig (en schoon) zijn zodat je er goed mee kunt stapelen. Een kruidenspiraal gaat immers de hoogte in. Je kunt zelf bepalen hoe hoog en groot je spiraal wordt, maar zorg ervoor dat je straks makkelijk bij alle kruiden kunt. 

Voor een kruidenspiraal maken kies je het best een zonnige plek uit. De meeste kruiden komen uit het Middellandse Zee klimaat en houden dus van warmte. Om die reden zijn stenen ook goed bouwmateriaal voor een kruidenspiraal. Stenen houden de warmte langer vast, waardoor de plantjes optimaal kunnen groeien. 

Wanneer je je plek en materialen ready hebt, kun je gaan beginnen. Zorg voor een vlakke ondergrond die niet kan verzakken. Markeer de omvang van de spiraal en begin met het bouwen van de verschillende verdiepingen. De hoogste plekken van de kruidenspiraal kun je het beste ophogen met puin of zand voordat je er compost op gooit. 

kruidenspiraal maken

Kruiden plaatsen in de kruidenspiraal

In principe kun je alle kruiden in een kruidenspiraal plaatsen. Welke kruiden gebruik jij het liefst in de keuken? Tijm, rozemarijn en oregano houden er bijvoorbeeld van om bovenin de kruidenspiraal te staan. Vol in de zon en op de minst natte plek - het water loopt immers naar beneden. Een verdieping lager is geschikt voor kruiden als salie, koriander en basilicum. Onderaan, op een plek waar de minste zon komt, plant je kruiden die natte voeten en schaduw niet erg vinden, zoals peterselie, bieslook en selderij. 

Veel plezier met het maken van jouw kruidenspiraal! Deel je het eindresultaat met ons? Daar worden we alleen maar heel erg blij van. Tag ons in je moestuinfoto’s of stuur een berichtje via @johnenco.nl 

Liefs, 

Toe aan nog meer groene content?

 • Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

  Alles over aardappelen: poten, oogsten en eten

  Lees meer 

 • Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

  Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo: plezier met plukken

  Lees meer 

 • Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

  Moestuin voor beginners: zelf een groentetuin aanleggen doe je zo

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.