No Dig methode in je moestuin toepassen | John & Co

Tips en lijstjes

No Dig methode in je moestuin toepassen

No Dig methode in je moestuin toepassen

Yalou van John & Co27/05/2024

Wanneer je aan tuinieren denkt, beeld je je ongetwijfeld een boer in die met een spitsvorm in de grond port. Maar wist je dat niet spitten een veel betere methode is om je moestuin gezond te houden? Deze methode staat ook wel bekent als ‘no-dig gardening’ en in deze blog geven we je vijf redenen waarom je liever niet je moestuin om wilt spitten. 


Wat is de no-dig methode?

Wanneer je voor een no-dig methode kiest in je moestuin, is dit niet alleen een praktische keuze, het is ook onderdeel van een bredere filosofie die zich baseert op het respecteren en werken met de natuurlijke processen in de bodem. Ben je bijvoorbeeld al bekend met de filosofie van permacultuur? De no-dig methode is daar ook onderdeel van. Door de grond niet te verstoren, geef je de bodemorganismen de kans om hun werk te doen. Zo creëer je een gezonde, evenwichtige omgeving waar je planten optimaal in kunnen bloeien en groeien!

De no-dig methode, ook wel bekend als ‘no-dig gardening’, is een manier van tuinieren waarbij de bodem zo min mogelijk verstoord wordt. In plaats van het omspitten van de bodem, voed je de bodem juist met een goede mulchlaag. Bladeren, stro of compost creëren een beschermende laag die onkruid weghoudt, vocht vasthoudt en voedingsstoffen afgeeft aan de planten. Het resultaat? Minder werk voor jou en een gezonde en vruchtbare bodem voor je gewassen! Hieronder zetten we vijf redenen op een rijwaarom jij écht de no-dig methode wilt toepassen in je moestuin.

no dig moestuin

1. Een gezonde bodemstructuur

In dit blog heb je al kunnen lezen over het belang van bodemverbeteraars en hoe ze bijdragen aan het behouden van een gezonde bodemstructuur. De bodem van je moestuin staat aan het begin van alles wat er groeit! Door de no-dig methode toe te passen en je moestuin niet te spitten, verstoor je het complexe ecosysteem van micro-organismen, wormen en ander bodemleven niet. Deze organismen spelen een belangrijke rol in het creëren en behouden van een gezonde en vruchtbare bodem. Door niet te spitten blijven deze bodemlagen intact en kan het bodemleven lekker zijn gang gaan.

2. Verminderen van onkruid

Wist je dat wanneer je je bodem omspit, je onkruidzaden naar de oppervlakte haalt, waar ze de kans krijgen om te ontkiemen? Door de no-dig methode toe te passen en een mulchlaag toe te voegen, maak je een organische beschermlaag die onkruid onderdrukt. Zeg maar dag tegen eventuele onkruidbestrijders of het onkruid wieden! No-dig garderning is the way to go.

mulch moestuin

3. Verbeterde waterretentie

Wanneer je de bodem omspit, kan je de bodemstructuur beschadigen. Dit zorgt ervoor dat water sneller wegspoelt, met het uitdrogen van de bodem als gevolg. Door de no-dig methode toe te passen verbeter je de waterretentie in de bodem. Zie een gezonde bodem voor je als een spons. Het houdt water vast, wat top is in droge periodes! Zo hoef je je moestuin minder regelmatig van water te voorzien omdat de bodem zelf voor een betere waterregulatie zorgt. 

4. Bevordering van biodiversiteit

De no-dig methode helpt je bij het creëren van een biodiverse tuin! Je weet inmiddels dat het bodemleven van een ongerepte bodem houdt, maar wist je ook dat deze organismen bijdragen aan een gezond ecosysteem? Wormen creëren gangetjes in de bodem en helpen de bodem zo luchtiger te maken, terwijl microben bijvoorbeeld helpen bij het afbreken van organisch materiaal. Dit stimuleert een gezonde voedingsstoffen cyclus voor je plantjes. Daarnaast is het bodemleven zelf ook nog eens een lekker hapje voor natuurlijke vijanden zoals vogels en egels. Zij zullen jouw moestuin dus ook zeker opzoeken. In dit blog lees je meer over hoe en waarom je die naar je moestuin wilt lokken. Spoiler alert: no-dig gardening draagt daaraan bij!

no dig moestuin mulch

5. Koolstofopslag

Tot slot is een belangrijke reden om niet te spitten, het behoud van de koolstofopslag in de bodem. Wanneer je je bodem omspit, kunnen organische stoffen die in de bodem opgeslagen liggen, blootgesteld worden aan de lucht. Hierdoor wordt het afbraakproces versneld. In dat afbraakproces komt koolstof vrij in de vorm van koolstofdioxide (CO2). Dit is een broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering. Wanneer je de no-dig methode toepast en een mulchlaag aan je bodem toevoegt, worden organische stoffen op een natuurlijke manier afgebroken door het bodemleven. Dit proces zorgt er juist voor dat koolstof wordt vastgelegd in de bodem, wat resulteert in een hogere koolstofopslag!

No-dig gardening is het nieuwe moestuinieren

De no-dig metode in je moestuin heeft dus allemaal voordelen voor de gezondheid van je moestuin en voor de gezondheid van de planeet! Het behoud een bodemstructuur die intact is, vermindert onkruid, helpt bij de opslag van water, bevordert de biodiversiteit en de koolstofopslag. En dat allemaal, door simpelweg je tuin niet om te spitten. Zo simpel kan het soms zijn.

Ga jij overwegen de no-dig methode toe te passen in je moestuin en de bodem gezonder te maken met een goede mulchlaag? Laat ons via een berichtje op Instagram weten welke reden jou overtuigd heeft!

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift

Powered by Salepify App