Cosmea is een prachtig kleurrijke bloem die zo gaaf is om in je tuin te hebben! Het is er eentje die maar blijft geven en geven en waar je ook de bijen in je tuin een groot plezier mee doet. Deze paarse, witte en roze bloemen groeien weelderig. Zelfs tot en met de eerste nachtvorst kun je ervan genieten. En geloof ons, dat wil je! In dit blog nemen we je mee in hoe je het beste cosmea kunt zaaien.
Cosmea zaaien: binnen voorzaaien
Vanaf half maart- tot eind april kun je cosmea binnen voorzaaien. Goed om te weten is dat de zaadjes van de cosmea licht nodig hebben om te ontkiemen. Bedek ze dus slechts met een klein laagje aarde. Zet je zaaitray op een warme plek, boven de verwarming bijvoorbeeld. Zodra je zaadjes uitkomen, kun je ze het beste verplaatsen naar een iets koeler plekje, zodat je geen lange uitschietende slungels van kiempjes krijgt.
Om je zaadjes optimaal te laten groeien, kun je cosmea het beste zaaien in zaaigrond: Grond waarvan de structuur wat losser is. Heel eenvoudig om zelf te maken. Wanneer de kiempjes hun eerste echte bladeren aanmaken, kun je ze verspenen.
Het uitplanten van je cosmea zaailingen kan na IJsheiligen, zo vanaf half mei.
Buiten cosmea zaaien
Als je aan de slag gaat met cosmea zaaien kun je er ook voor kiezen om direct in de volle grond te zaaien. Doe dit in dit geval vanaf eind april of in mei. De plant is namelijk erg vorstgevoelig, dus je kunt beter ‘te laat’ dan te vroeg zaaien. Deze bloemen houden ook van een plekje in de zon en houden niet van natte voeten. Kies dus de juiste plek in je tuin om deze prachtige cosmea bloemen te zaaien.
Ook met buiten zaaien geldt: de cosmea zaden hebben licht nodig om te ontkiemen. Zaai dus zeker niet te diep.
Cosmea bloemen verzorgen
De cosmea plant is het gelukkigst wanneer ze op een goed bemeste, losse grond groeit. Heb je er al eens over nagedacht om zelf compost te maken? Leuk om daarmee je planten te bemesten of gebruik kant-en-klare wormenmest als je geen tijd of ruimte hebt om zelf compost te maken!
Cosmea bloeit van juli tot en met oktober - je kan dus lekker lang van je cosmea bloemen genieten! Vaak blijft de plant doorbloeien tot de eerste nachtvorst optreedt. Laten we hopen dat de vorst lang uitblijft.
Net als korenbloemen, zijn cosmeabloemen vrij makkelijk te onderhouden. Ze hebben weinig water nodig en doen gewoon lekker hun ding: mooi zijn in jouw moestuin en bijen aantrekken.
Wanneer de cosmea op een voedselrijke grond, in de volle zon staat, heb je een grote kans dat de plant maar door en door blijft groeien. Wanneer je de cosmeaplant hoog zat vindt, kun je haar toppen; de bovenkant eraf knippen. De plant gaat vervolgens zijtakken aanmaken en groeit zo verder. Je plant wordt zo ook een stuk voller. Het mooie is: aan elke tak komen ook nog eens bloemen! Je cosmea toppen is dus zeker aan te raden.
Wanneer je bloemen plukt of uitgebloeide bloemen wegknipt, bevordert dit de aanmaak van nieuwe bloemen. Wees dus niet bang om optimaal van de cosmea te genieten, maar zorg ook zeker dat je wat bloemen over laat voor de bijen!
Gebruik van cosmea bloemen
Cosmea bloemen zijn eetbare bloemen! En zoals we hierboven al schreven, de cosmea blijft maar geven. Hoe meer je plukt, hoe meer bloemen ze maakt. Een van de vele cadeautjes van de natuur!
Je kunt de bloemen toevoegen ter versiering aan je gerechten. Ook staan ze schitterend als boeket op de keukentafel. Heb jij wel eens iemand een wildplukboekket uit eigen tuin gegeven? Een gegarandeerd succes, geloof ons!
Biologische en authentieke cosmea zaden
De cosmea zaden van John & Co zijn authentiek en biologisch. Dit betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen hybride zaden, maar authentieke zaden net zoals de natuur ze kent. Onze bloemenzaden worden op biologische wijze geproduceerd. Maak van je tuin een biodiverse, gezonde plek!
Ga jij cosmea zaaien? We zouden het super leuk vinden om te zien hoe deze prachtplant in je moestuin staan! Deel je een foto met ons via Instagram?
Liefs,
Moestuin zaaien met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
DIY: Tuintouw dispenser
-
Recepten met appels: appelcompote zonder suiker
-
DIY: Rozemarijn olie maken
-
De lijst met meest en minst bespoten groenten & fruit