Heerlijk geurende Italiaanse basilicum, wie wordt er niet blij van? De klassieke Genovese basilicum wordt gezien als de beste basilicum om mee te koken en is de ideale basilicum om in je moestuin te zaaien. We vertellen je graag hoe!
Basilicum soorten
Wist je dat er wel zo’n 60 verschillende soorten basilicum zijn? Dat zijn er veel! Ze variëren niet alleen in smaak, maar ook in kleur. Zo heb je naast de bekende groene basilicum, ook paarse variëteiten. Oorspronkelijk komt basilicum uit Zuid-Azië, maar de naam die wij dit plantje vandaag de dag geven, is terug te voeren naar de oude Grieken, waar ‘basileus’ koning betekende. En een koningsplant is het, als je het ons vraagt!
Basilicum zaaien
Even met je hand door de basilicum en je waant je meteen in het zonnige Italië. Of misschien wel het zonnige Thailand, nu we weten dat de plant oorspronkelijk uit die regio komt. Basilicum heeft om te ontkiemen wel wat warmte nodig, daarom is het aan te raden om eerst op de vensterbank voor te zaaien. Je kunt basilicum zaaien van april tot en met augustus.
Wanneer de plant eigen bladeren begint te vormen kun je de basilicum verspenen. Geef de plant vervolgens na een week of vier, zeker pas na ijsheiligen, buiten een plek in het zonnetje, daar is hij het gelukkigst. Zorg dat de grond niet uitdroogt. Oogst pas als er lekker veel blad aan de stengels zit. Anders kan het voorkomen dat je de plant te erg verzwakt.
Basilicum kun je in de volle grond laten groeien of in bakken of potten. Het is een perfect kruid voor in je kruidentuintje of om rechtstreeks in je keuken te hebben staan.
Basilicum plant uit de supermarkt stekken
Heb je geen zin om basilicum vanaf het zaadje op te kweken? Geen zorgen. Je kunt basilicum ook prima stekken. Ja, zelfs die van de supermarkt! Let er dan wel op dat je biologische basilicum koopt.
Je kunt basilicum uit de supermarkt stekken door de plantjes voorzichtig los te halen en ze in verse turfvrije potgrond te zetten. De basilicum uit de supermarkt is vaak veels te dicht op elkaar gezaaid zodat je een mooie, volle bos krijgt. Maar hier wordt de plant niet zo gelukkig van waardoor hij snel het loodje legt. Door de plantjes meer ruimte te geven doet ‘ie het een stuk beter!
Zet de basilicum binnen op een zonnige plek en geef de plant te tijd om goed te wortelen. De basilicum uit de supermarkt is namelijk gekweekt om snel opgegeten te worden en niet per se om als plant verder te groeien. Wanneer de basilicum genoeg geworteld heeft - dat kun je zien wanneer er onder in het bakje wortels uitkomen - kun je hem afharden en buiten uitplanten. Voilà, je hebt een basilicum gestekt! Hetzelfde kun je uiteraard ook doen met basilicum die niet uit de supermarkt komt.
Een andere manier om basilicum te stekken, is door een stengel boven de bladoksel af te knippen en in water te zetten. Het takje gaat met de tijd wortels aanmaken en kan je vervolgens in de aarde zetten.
Basilicum oogsten
Is het tijd om verse pesto te maken of heb je basilicum nodig om je pasta op smaak te brengen? Oogsten maar! Je kunt de basilicum blaadjes oogsten of de takjes na de eerste bladoksels afsnijden. Laat altijd een deel van de plant staan, zodat de basilicum makkelijk verder kan groeien.
Bewaren: basilicum invriezen en drogen
Je kunt de geoogste basilicum direct vers gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om je oogst te bewaren. Als je het over een paar dagen wilt gebruiken, bewaar het dan in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast. Wil je je oogst pas in de winter gebruiken, droog het dan of vries het in. Wanneer je je basilicum blaadjes in een afgesloten zakje invriest, blijven het kruid tot wel 12 maanden goed.
Droog je je kruiden liever? Dat kan natuurlijk ook.
- Basilicum drogen aan de lucht: Maak een bundeltje basilicum en hang deze aan een touw te drogen op een donkere, goed geventileerde plek. De bladeren zullen met 3 tot 4 weken droog zijn.
- Basilicum drogen in de oven: Het drogen van kruiden in de oven kan door de oven op 35 graden voor te verwarmen. Leg de basilicum op de bakplaat en schuif de plaat de oven in. Laat de deur van de oven op een kier staan voor wat luchtcirculatie. Het drogen van kruiden in de oven kan enkele uren duren. Het is klaar wanneer de kruiden bros zijn. Neem af en toe dus een kijkje!
Bewaar de basilicum vervolgens op een donkere, droge plek in een afgedekte pot of bakje.
Ga jij basilicum kweken in je moestuin? We horen graag hoe het gaat! Stuur je ons een berichtje via Instagram?
Liefs,
Moestuin zaaien met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser