Een kruidentuin maken in je moestuin 🌿 | John & Co

Kruiden Zaaien

Een kruidentuin maken in je moestuin

  • door Yalou van der Heijden
Een kruidentuin maken in je moestuin

Kruiden zijn een verrijking voor iedere moestuin. Of je nou een groot stuk grond hebt, moestuiniert in potten of de hoogte in gaat op je balkonmoestuintje: een kruidentuin mag gewoonweg niet ontbreken. Eens of eens? 


Kruiden in potten of in de volle grond

Kruiden groeien is super makkelijk en natuurlijk heel lekker, voor jou en voor de vlinders en bijen. Je kunt kruiden prima in potten en in de volle grond groeien. In de volle grond hebben ze vaak meer ruimte om groter te worden. Sommige kruiden kunnen flinke struiken worden. Echter zijn niet alle kruiden geschikt om te overwinteren, waardoor je ze ieder jaar opnieuw moet zaaien.

Het voordeel van het maken van een kruidentuin in potten, is dat je je plantjes beter kunt beschermen tegen verschillende weersomstandigheden. Zet ze bijvoorbeeld binnen als het gaat vriezen of laat je kruiden juist extra van de zon genieten. Het is dus maar net waar jij ruimte voor hebt of wat je persoonlijke voorkeur is. 

kruidenspiraal

Kruidenspiraal bouwen

Je kunt er ook voor kiezen om een kruidenspiraal te maken. Een kruidenspiraal is een bouwwerk dat de hoogte in gaat, speciaal gemaakt voor je kruiden, gebouwd vanuit de filosofie van de permacultuur. In een kruidenspiraal creëer je een optimale leefomgeving van al je kruiden: de tropische kruiden staan bovenin en de kruiden die wat meer van natte voeten of schaduw houden, staan onderin. Iets voor in jouw moestuin misschien?  

Biologische kruiden zaaien

Maak je eigen verse kruidentuin met de kruidenzaden van John & Co. Deze zijn biologisch en authentiek, wat betekent dat er geen genetische modificatie aan te pas is gekomen. Puur natuur dus! De zaden die de plant produceert, kun je bewaren en opnieuw planten. Het is dus niet nodig om elk jaar nieuwe zaadjes te kopen. 

Met deze kruidenzaden mix heb je alle basis kruiden om van start te gaan met je kruidentuin maken! In de mix zitten: 

Je kunt kruiden het hele jaar door binnenshuis zaaien. Per soort varieert het wanneer je ze buiten kunt zaaien. Dit staat altijd op de verpakking van je zaadjes en we hebben het ook voor je opgenomen in onze zaaikalender. Hierin kun je in één oogopslag zien wanneer je welk gewas mag zaaien. 

kruidentuin

Waarom een kruidentuin maken?

Zoals we eerder al zeiden; uiteraard om de bestuivers van wat extra voedsel te voorzien. Maar wist je dat veel kruiden ook geneeskrachtige effecten hebben en dus ook nog eens hartstikke gezond zijn! In dit blog delen we met welke kruiden uit je moestuin je zelf heilzame kruidentheetjes kunt zetten. Een leuke afwisseling op pesto maken of verse kruiden gebruiken bij het koken.

Wist je ook dat verse kruiden vaak meer voedingsstoffen bevatten dan gedroogde kruiden uit de supermarkt? Daarnaast is het natuurlijk ook milieuvriendelijker. Zeg maar dag tegen de in plastic verpakte basilicum of tijm. Na het maken van je eigen kruidentuin heb je altijd verse kruiden binnen handbereik. 

Benieuwd hoe je je kruiden het beste kunt verzorgen, oogsten en bewaren? Per kruid hebben we hierover een apart blog geschreven. 


Veel plezier met je kruidentuin maken!


Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Toe aan nog meer groene content?

Peterselie is een van de oudste kruiden die we kennen!...
Ga aan de slag en zaai heerlijk geurende dille. Een...
Bieslook is familie van de ui en dat proef je...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.