Aardbeien kweken: zaaien, oogsten, smullen 🍓 | John & Co

Zaaien

Aardbeien kweken: zaaien, oogsten, smullen

Aardbeien kweken: zaaien, oogsten, smullen

Yalou van John & Co07/05/2024

Aardbeien kweken; yum! Wie wil er nou niet ‘s ochtends uit eigen moestuin aardbeien plukken en deze vervolgens verwerken in een heerlijk ontbijtje? Aardbeien zijn makkelijke planten om te hebben en kun je in zowel bakken als de volle grond groeien. Ga jij aardbeien kweken dit jaar?


Aardbeien zaaien

Er zijn verschillende soorten aardbeien. Oriënteer dus welke aardbeien soort jij graag in je moestuin wilt kweken. Wanneer je zaadjes koopt, let er dan op dat dit biologische, authentieke zaden zijn! 

Vanaf halverwege februari kan je aardbeien voorzaaien onder glas. Ze houden van een vochtige, luchtige turfvrije potgrond. Dek je aardbeien zaadjes af met slechts een dun laagje aarde en let erop dat deze de komende weken goed vochtig blijft. Na een dag of 15 kunnen je zaadjes ontkiemen. 

Wanneer je zaailingen groter zijn kun je ze verspenen en vanaf begin mei kun je beginnen met het afharden van je aardbeien planten. Ze zijn dan halverwege mei goed gewend aan de weersomstandigheden buiten en klaar om uitgeplant te worden op een zonnige plek. 

Geen zin om binnen voor te zaaien? Vanaf halverwege mei kun je ook direct buiten in de volle grond aardbeien zaaien.

aardbeien zelf kweken

Hoe en wanneer aardbeien planten 

Aardbeien zijn ideale planten om in je balkonmoestuin te planten, aardbeien planten in bakken of potten gaat namelijk onwijs goed. Maar gewoon in de de volle grond kan natuurlijk ook. Wanneer je aardbeien op je balkon of in bakken kweekt heb je het bijkomende voordeel dat je minder last hebt van slakken die meesnoepen van je oogst. Slakken zijn namelijk dol op aardbeien.

Aardbeien houden van een rijke grond die niet te zuur is. Mocht jouw grond bestaan uit een kleigrond of een arme zandgrond, dan kun je er goed aan doen om dit te mengen met compost of de John & Co Moestuinmest.

Om je aardbeienplanten helemaal een lekker thuis te geven, kun je een mulchlaag toevoegen. Stro is hier heel geschikt voor bij aardbeien. Een mulchlaag beschermt de bodem en zorgt als het ware voor een bedje voor je aardbeien. Zo blijven ze beter beschermd tegen de natte ondergrond die ervoor kunnen zorgen dat je aardbeien gaan rotten. 

Oogsten maar: aardbeien plukken

Je aardbeien krijgen bloemen en deze veranderen vervolgens in vruchten die langzaam door de zon rood gerijpt worden. Iedere dag zie je de kleur iets meer veranderen tot hij mooi dieprood is! Oogsten maar. Bij aardbeien plukken zorg je het liefst dat het steeltje zoveel mogelijk intact blijft. En oogst de aardbei altijd met zijn kroontje, dan kan je hem langer bewaren. 

Misschien doe je er goed aan om je aardbeien planten te beschermen tegen vogels die ook mee willen snoepen. Dit kan met bijvoorbeeld een net of hang een cd op aan een touwtje. De reflectie van de zon in de cd jaagt vogels weg.

zelf aardbeien kweken

Zijn aardbeien gezond? 

Aardbeien zijn super gezond. Helemaal als je je zelf gekweekte, onbespoten en biologische aardbeien kunt oogsten. Aardbeien bevatten onder anderen veel vitamine C en foliumzuur. Dat laatste is nodig om bloedarmoede te voorkomen. Smullen dus! Geniet van dit rode voedingsstoffenbommetje. 


Aardbeien zijn winterharde planten. Blijf ze dus ook na je oogst verzorgen! Knip de dorre bladeren weg en ververs voor de winter de mulchlaag. Zo kun jij het jaar erop weer genieten van een nieuwe ronde aardbeien uit eigen tuin! Hoe leuk is dat!

Eetsmakelijk! 

Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift

Powered by Salepify App