Siererwt, ook wel bekend onder de naam lathyrus of reukerwt, is een prachtige klimbloem die de show steelt in je moestuin! Hoe je ze ook noemt: deze bloemen zijn prachtig en ruiken onwijs lekker - voor jou én voor de bijen. Die zijn er ook verzot op en die wil je natuurlijk naar je moestuin lokken. In deze blog nemen we je mee in hoe je het beste siererwt kunt zaaien en verzorgen. Veel plezier!
Siererwt zaaien doe je zo
Siererwt kun je in februari en maart binnen voorzaaien en later buiten uitplanten. Leg de zaadjes een nachtje te weken voordat je ze in de grond stopt, dat helpt ze makkelijker te ontkiemen doordat het schilletje wat losser wordt. De zaadjes houden van een warm, licht plekje om te ontkiemen.
Je kunt er ook voor kiezen om de lathyrus direct in de volle grond te zaaien zo tussen half maart en eind mei. Die volle grond mag ook een moestuinbak zijn of een grote pot op op je balkonmoestuin.
De zaadjes van de siererwt ontkiemen het liefst in een goed doorlatende grond en hoeven slechts een dun laagje aarde over zich heen te hebben. Heb je nog geen grond in huis? Geen zorgen, bestel onze turfvrije potgrond samen met je biologische lathyrus zaadjes en je kunt binnen no time beginnen!
Siererwt toppen voor de groei
Of je de siererwt wel of niet moet toppen, hangt van je voorkeur af. Het toppen van de plant houdt in dat je de bovenkant van de plant verwijderd, waardoor de plant meer zijscheuten aan gaat maken en daardoor zich als een volle bos ontwikkelt.
- wil je een volle bos: wel toppen
- wil je een hogere, smallere plant: niet toppen
Het toppen van een siererwt is heel makkelijk. Wanneer je siererwt een centimeter of tien groot is, kan je haar toppen. Gebruik een schaar, een mesje of desnoods gewoon je nagels en haal de top van de plant er voorzichtig af. Zorg dat er altijd minstens twee bladeren blijven zitten. Zo kan de siererwt daarna weer lekker verder groeien.
Lathyrus verzorgen
Ga je voor een tweede keer siererwt zaaien? Kies dan een ander plekje uit. Door gebruik te maken van wisselteelt voorkom je uitputting van de bodem en verklein je de kans op plantenziektes.
Qua verdere verzorgingstips kunnen we meegeven: Geef voldoende water!
De siererwt is een prachtige snijbloem. En het toffe aan deze plant is, hoe meer je plukt, hoe meer dat de groei van nieuwe bloemen bevordert! Geniet er dus vooral van, maar laat ook zeker voldoende bloemen over voor de bijen, vlinders en hommels. Die zijn er namelijk ook dol op.
Haal uitgedroogde of uitgebloeide bloemen sowieso weg. Zo hoeft de plant daar geen energie meer naar te sturen en kan ze verder bloemen kweken. Wanneer je de uitgebloeide bloemen laat zitten, gaat de plant peulen vormen die niet eetbaar zijn en die ervoor zorgen dat de groei van nieuwe bloemen stopt. Zonde!
Inspiratie voor de lathyrus opbinden
De lathyrus is een klimplant die je het beste kunt opbinden of in de groei kunt ondersteunen. Dat kan natuurlijk met een paal, tegen een schutting of in een klimrek. Maar je kunt ook je creativiteit erop los laten! Op Instagram kwamen we deze hut van o.a. siererwten tegen. Een waar paradijsje om de zomer in te vertoeven. Ga jij een poging wagen?
Biologische lathyrus zaden
Onze siererwt zaden zijn authentiek en biologisch. Dit betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen hybride zaden, maar authentieke zaden net zoals de natuur ze kent. Onze bloemenzaden worden op biologische wijze geproduceerd. Zo maak je van je tuin een biodiverse, gezonde plek. Verhoog de biodiversiteit in je eigen tuin door aan de slag te gaan met onze bloemenzaden.
Tag je ons in je foto wanneer je reukerwt schittert in je moestuin? Dat kan door @johnenco.nl te taggen of ons een berichtje te sturen.
Liefs,
Moestuin zaaien met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser