Radijs zaaien: zo doe je dat | John & Co 🌿

Groenten Zaaien

Radijs zaaien: zo doe je dat

  • door Yalou van der Heijden
Radijs zaaien: zo doe je dat

‘Ik heb radijsjes, hele mooie, witte en rooie’. Radijs wordt meestal rauw gegeten in salades en heeft een licht pittige smaak. Heerlijk! Wil jij ook genieten van deze makkelijke en smaakvolle groente in je moestuin? In deze blog vertellen we hoe je radijs kunt zaaien en hoe je radijs moet oogsten.


Radijsjes zaaien: wanneer en hoe?

Radijs kun je zaaien tussen half maart en half augustus. Zaai de radijsjes in rijen waarbij er zo’n 2-3 centimeter tussen de zaadjes zitten en minimaal 7 centimeter tussen de rijen onderling. Zaai de zaadjes niet te diep, bedek met een laagje aarde en druk voorzichtig aan. Zorg dat de aarde vochtig is.

Radijs zaai je direct in de volle grond. Geen gedoe met voorzaaien dus! Goede buren van de radijs zijn wortels en sla. Handig om rekening mee te houden bij het maken van je moestuinindeling! Goede buren en natuurlijke vijanden kunnen helpen tegen ziektes en plagen. Zet de kracht van de natuur in om je tuin te laten bloeien.

Radijs groeien op je balkon

Radijs zaaien in bakken of volle grond

Radijs is een makkelijke groente, ideaal dus als je nog niet zoveel ervaring hebt als moestuinier. Radijsjes kun je zowel in de volle grond zaaien als in moetuin bakken of potten op je balkon. Ze hebben niet mega veel ruimte nodig en ze hebben zelfs geen extra bemesting nodig. In tegendeel zelfs; liever niet! Geef je radijsjes maar een zanderige grond. Het enige waar radijsjes naar verlangen is met enige regelmaat water krijgen. 

Wanneer radijs oogsten?

Radijsjes zijn best wel snel klaar om geoogst te worden. Wanneer de bodem niet te koud is, ontkiemen de zaadjes van de radijs al binnen vijf dagen. Binnen vier tot zes weken zijn je kiempjes volgroeid en kun jij volwaardige radijsjes oogsten. 

Radijs oogst je door de hele plant uit de grond te halen. Met loof en al. Wist je dat je het jonge blad van de radijs ook kunt eten? 

Radijs zaaien

Radijsjes bewaren doe je zo

Radijsjes kun je het beste in de koelkast bewaren. Wanneer je ze in de koelkast bewaart, kun je je radijsjes het best ontdoen van hun loof. Dan blijven ze tot wel een week goed. Met loof is dit iets korter. 

Biologische radijsjes van John & Co

De radijs zaden van John & Co zijn authentiek en biologisch. Dit betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen genetische modificatie, gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. Onze plantenzaden worden biologisch geproduceerd en dat proef je! 

Daarnaast heeft John & Co een leuke variëteit van de radijs. Namelijk de 'French Breakfast 3'. Een populaire variëteit, die zich onderscheidt door zijn lange rode vruchten met witte uiteinden. Deze variëteit werd veel gegeten met brood en boter, een gebruikelijke ochtendsnack voor marktarbeiders in Parijs. Zoals de naam van de variëteit al doet vermoeden.

Ga jij radijsjes groeien in je moestuin? Veel plezier en eetsmakelijk alvast! 

Mocht je online iets delen over jouw moestuinavonturen, dan vinden wij het super leuk om mee te genieten! Wil je ons taggen of een berichtje sturen via @johnenco.nl


Liefs, 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Toe aan nog meer groene content?

Wanneer je aan een moestuin denkt, verschijnt sla ongetwijfeld op...
Een komkommerplant is een aanwinst voor je moestuin. Deze plant...
Pompoen kweken is echt super leuk! Je zaait in de...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.