Pompoen zaaien: zo doe je dat | John & Co

Groenten Zaaien

Pompoen zaaien: zo doe je dat

  • door Yalou van der Heijden
Pompoen zaaien: zo doe je dat

Pompoen kweken is echt super leuk! Je zaait in de late lente en tot in de late herfst kun je genieten van deze grote plant met haar heerlijke vruchten. Pompoen planten hebben de ruimte nodig en geven gul. Smullen maar! In deze blog delen we wat tips zodat jij alles weten over pompoen zaaien, kweken en oogsten. 


Verschillende pompoen soorten

Er zijn veel verschillende soorten pompoenen. Voor iedere smaak of gerecht wat wils dus. Bij de ene pompoensoort kun je de schil wel eten, bij de ander is het niet lekker. Verder verschillen ze in smaak en vorm, maar zijn ze wel allemaal familie. Een kleine greep uit de verschillende soorten pompoenen:

  • Gewone pompoen: de klassieke! Je weet wel, die je bij Halloween ziet. Deze oranje pompoensoort heeft een zachte smaak met wat vezelig vruchtvlees. De schil is stug en moet voor het bereiden verwijderd worden. 
  • Flespompoen: een populaire pompoensoort die je veel in de supermarkt ziet. Deze hoef je niet te schillen voor bereiding en heeft een zoete, nootachtige smaak. Heerlijk!
  • Hokkaido pompoen: Dit is onze favoriet! Een wat kleinere pompoensoort met een druppelachtige vorm. De schil is zacht en eetbaar en is zacht en zoet van smaak. Je kunt deze pompoen lang bewaren.  

Wanneer je pompoen zaden aanschaft (en andere zaden natuurlijk ook), let er dan op dat deze biologisch zijn! Wij helpen je graag. Alle zaden van John & Co zijn authentiek en biologisch. Dit betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen hybride zaden, maar authentieke zaden net zoals de natuur ze kent. Onze groentezaden worden op biologische wijze geproduceerd. Maak van je tuin een biodiverse, gezonde plek. 

pompoen zaaien

Wanneer pompoen zaaien? 

Pompoen ontkiemt niet als het te koud is. Of te nat. Daarom kun je het beste pas eind april beginnen met voorzaaien. Doe dit in een potje van een cm of 9 zodat het kiempje de ruimte krijgt. Zaai de pompoen één tot twee centimeter diep, waarbij het zaadje verticaal, met de punt naar beneden gezaaid wordt. 

De zaden van de pompoen zijn gevoelig voor rot en houden dus niet van een kletsnatte bodem. Daarom kun je je zaaitray het beste even met rust laten. Je zaait, geeft water, dekt af en wacht tot het kiempje tevoorschijn komt voordat je opnieuw water geeft. Pompoen zaden houden van een warme, zonnige plek en kunnen dan na ongeveer een week al ontkiemen.

Na IJsheiligen kun je de pompoen afharden en buiten uitplanten. Vanaf die tijd kun je er ook voor kiezen om direct in volle grond te zaaien. De aarde is dan al wat opgewarmd.

Waar pompoen zaaien of uitplanten?

Pompoenen houden van een plekje in de zon, al gedijen ze ook prima in half schaduw. Sommige mensen kiezen ervoor om de pompoen op hun composthoop te laten groeien, of net ernaast, aangezien de plant van een voedingsrijke bodem houdt. Waar je hem ook zaait, zorg dat de grond goed bemest is en dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien. Een pompoenplant kan namelijk erg groot worden! 

Bescherm je zaailingen goed tegen slakken. Jij bent namelijk niet de enige die van de pompoenplant houdt. Gelukkig vinden de slakken alleen de zaailing lekker en laten ze je grote plant meestal met rust. 

Pompoen zaaien

Pompoenplant verzorgen

Ga je pompoenen kweken? Houd er dan rekening me dat ze voldoende water nodig hebben om goed te groeien, maar houden tegelijkertijd niet van te natte weersomstandigheden. Water wat op de bladeren achter blijft kan meeldauw veroorzaken en dat heb je liever niet. Ook kan de pompoen rotten wanneer hij te lang op een te natte bodem ligt. 


Je kunt de plant helpen door wat stro of een tegel onder de pompoen te leggen of bouw een klimrek. Pompoenen kunnen namelijk prima klimmen met de juiste ondersteuning. Het liefst klimmen ze tegen een rek van gaas aan waar de ranken zich makkelijk om kunnen buigen. Grote kans dat de meeldauw op deze manier ook weg blijft, net zoals eventuele ratten die van je pompoen willen smullen. 

Hoe en wanneer pompoen oogsten

Rond en in de herfst zijn je pompoenen klaar om geoogst te worden! De Hokkaid pompoen die wij verkopen is zo tussen augustus en eind oktober klaar te oogsten. Oogst je pompoenen voor de eerste nachtvorst. 

Benieuwd wanneer je pompoen daadwerkelijk klaar is om geoogst te worden? Dat kun je herkennen aan het steeltje. Deze maakt op den duur een soort verticale streepjes aan, een beetje kurkachtig. Dat is een teken dat de pompoen rijp is. Ook kun je het vaak aan de kleur zien en kun je voelen hoe hard de pompoen is. 

Pompoen oogsten doe je met een scherp mes en snij met een stukje steel af.

Pompoen oogsten

 

Pompoen bewaren: zo doe je dat het best

Het verschilt per ras hoe lang je je pompoen kunt bewaren. Voor alle pompoen soorten geldt wel dat ze van een donkere en koele opslagplek houden. Niet te koud, niet te warm. Lekker koel. Bewaar de pompoenen schoon en droog en stapel ze niet op. Verder is het een kwestie van in de gaten houden welke pompoen als eerste op mag. Krijgt er eentje een plekje of wordt hij wat zachter? Tijd om op te eten! 

Pompoen invriezen kan ook, je kunt er in dit geval voor voor kiezen het vruchtvlees in te vriezen of van je oogst alvast een hele grote voorraad soep te bereiden en deze in te vriezen. Zo zit je in de winter goed. 


Eetsmakelijk! 

Laat je ons weten hoe je pompoenen groeien? Dat vinden we super leuk om te zien. Tag ons in je moestuin avonturen via @johnenco.nl


Liefs. 


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

  • Aardbeien kweken: zaaien, oogsten, smullen

    Aardbeien kweken: zaaien, oogsten, smullen

    Lees meer 

  • Groenten inmaken: zo doe je dat

    Groenten inmaken: zo doe je dat

    Lees meer 

  • Zero waste in de moestuin: zo verklein je jouw ecologische voetafdruk

    Zero waste in de moestuin: zo verklein je jouw ecologische voetafdruk

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.