Paprika’s komen er in verschillende kleuren en vormen en kun je in bijna elke keuken gebruiken. Hoe leuk is het om een gerecht te maken met paprika’s uit je moestuin! Zelf paprika’s kweken vergt geduld en de juiste omstandigheden. In deze blog nemen we je mee in de do’s en don’ts van paprika zaaien.
Paprika voorzaaien: let’s go!
Paprika zaadjes hebben voldoende warmte en licht nodig om te ontkiemen. Om dit gewas in Nederland te groeien, is het dus nodig om je paprika binnen of in een kas voor te zaaien.
Paprika voorzaaien kan vanaf maart of april. Zorg ervoor dat je paprika zaadjes op een warme plek staan, bijvoorbeeld boven de verwarming in de vensterbank. Mocht je geen kas hebben, dan kun je makkelijk een kas effect creëren door bijvoorbeeld een lege plastic druivendoos over je zaadjes te zetten of je zaaitray af te dekken met plasticfolie.
Na een week of drie ontkiemen je paprikazaadjes. Zodra de zaailingen iets groter zijn en twee eigen bladeren hebben gevormd, kun je ze verspenen.
Pas eind mei, zeker na IJsheiligen en het liefst nog ietsjes later wanneer het net wat warmer is, kun je de zaailingen uitplanten in de volle grond. Zorg ervoor dat je je paprika plantjes goed laat wennen aan de buitentemperatuur: afharden heet dat.
Wanneer je je paprika plant in de volle grond zet, zorg dan dat er onderling voldoende ruimte is tussen de planten. Je planten hebben ruimte nodig om te groeien! Heb je ons blog over goede buren al gelezen? De paprika houdt ervan om naast basilicum of tomaten te groeien.
Paprika plant kweken en verzorgen
Paprika planten hebben dus veel warmte nodig. Het liefst staan ze in de zon. Bij een temperatuur lager dan 20 graden groeit de paprika plant haast niet.
Paprika planten kunnen best wel groot en zwaar worden. Je kunt de plant het beste helpen door hem op te binden met bijvoorbeeld kokostouw tegen een stevige bamboestok.
Verder houdt de plant niet van droge voetjes. Een goede mulchlaag kan hierbij helpen; bedek de aarde met stro of een van onze bodembeschermers.
Paprika’s moet je net als bij tomaten dieven. Ook is het slim om de eerste vijf tot tien bloemknoppen van de plant weg te halen. Hoezeer dit ook tegen je moestuinhart indruist; het zorgt ervoor dat er meer energie gaat naar de groei van je plant, waardoor hij daarna makkelijker vruchten kan groeien. Doe later hetzelfde met vruchten die klein blijven; haal ze weg zodat de plant kan focussen op het volgroeien van andere vruchten.
Snoei ook overtollig blad weg zodat er voldoende lucht en licht bij je plant en de vruchten kan komen. Daar worden ze blij van!
Wanneer paprika oogsten?
Wanneer je een paprika kunt oogsten, hangt af van je smaak voorkeur! Paprika’s kun je namelijk zowel rijp als onrijp oogsten en eten. Wist je dat een groene paprika eigenlijk een ongerijpte paprika is?
Het oogsten van een paprika doe je met een knipschaar. Knip de paprika met een stukje steel af van de plant. Gebruik wel echt een schaar. Door te trekken bestaat de kans dat je de plant beschadigd. Dat zou zonde zijn!
Paprika zaden oogsten: paprika zaden uit paprika gebruiken
Uit de rijpe paprika’s kun je zelf zaden oogsten. De magie van de natuur! Bewaar de losse paprika zaadjes op een stukje keukenpapier en laat ze één tot twee weken drogen voor je ze opbergt of gaat gebruiken.
Je kan alleen de zaden van de paprika oogsten wanneer het een paprika is gegroeid vanuit een authentiek zadensoort, dus geen veredelde soort (F1). Een authentieke zadensoort betekent dat het oude zaden zijn in hun oorspronkelijke variëteiten. Geen genetische modificatie, gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. Zo zien we het graag
Veel plezier met paprika's kweken!
Liefs,
Moestuin zaaien met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser