Moestuin ABC: deze termen moet je kennen als moestuinierder 🌱 | John & Co

Tips en lijstjes

Moestuin ABC: deze termen moet je kennen als moestuinierder

Moestuin ABC: deze termen moet je kennen als moestuinierder

Yalou van der Heijden25/06/2024

Misschien heb je al weleens een woord voorbij zien komen in een van onze blogs en vroeg je je als beginnend moestuinierder af; wat bedoelen ze hiermee? Daarom introduceren we het Moestuin ABC, waarbij alle termen die je als moestuinier moet kennen op een rijtje worden gezet. Aanaarden: aanaarden houdt in dat je wanneer een plant goed groeit, je een gedeelte van de plant weer onderstopt met aarde. Je hoogt de aarde dus op. Dit doe je onder andere bij aardappelen, prei en asperges en bevorderd de groei van de plant.

Afharden: Het afharden van je planten houdt in dat je je zaailingen klaarmaakt om naar buiten te gaan. Dit doe je door ze na ijsheiligen overdag even buiten te zetten en ‘s nachts weer binnen te halen. Doe dit gedurende een week. Op deze manier wennen jouw plantjes alvast aan de verschillende temperaturen en weersomstandigheden van buiten en sterken ze aan voordat ze de volle grond in gaan. 

Dieven: Sommige planten mag je dieven, zoals bijvoorbeeld tomaten. Met dieven wordt bedoeld dat je de nieuwe scheut die zich in de oksel van je plant vormt, verwijdert. De bladoksel van je plant is het hoekje tussen de stengel en de bladsteel. De okselscheut of dief die hierin kan groeien, kan aardig groot worden en steelt voeding en energie van je plant. Dat wil je niet en dus mag je je plant dieven: de scheut verwijderen. 

Doorschieten: Wanneer een plant teveel water krijgt of wanneer het te warm is - afhankelijk van het gewas  - kan je plant ineens een groeispurt krijgen. Je plant schiet dan door. Je zult bij een doorgeschoten plant geen groenten kunnen oogsten, maar je kunt hem wel laten staan voor de insecten of bij sommige gewassen uiteindelijk de zaden oogsten. 

Poten: Poten houdt in dat je je plant of knolgewas op een bepaalde plek in de grond plaats. Je poot je plant.

Planten: Zie poten. Planten en poten worden als synoniem gebruikt. 

(ont)kiemen: Een kiem verwijst naar de eerste scheut van een plant. Wanneer een zaadje ontkiemt, verschijnt er uit het zaadje dus het eerste bladgroen: de kiembladeren. Een kiem groeit verder naar een zaailing.

Toppen: Wanneer een plant groot genoeg is en je niet wilt dat hij verder groeit, mag je de plant toppen: je knipt dan de bovenkant - de top - eraf. Ook eventuele zijscheuten kun je verwijderen. De plant focust zijn energie dan op het aanmaken van vruchten in plaats van verder groeien. Je kunt dit bijvoorbeeld doen bij tomatenplanten

Uitdunnen: Niet alle zaadjes komen altijd op, daarom zaai je meestal iets meer dan nodig. Soms heb je geluk en komt er wel veel omhoog. In dat geval is het verstandig je zaailingen uit te dunnen. Je haalt enkele zaailingen weg zodat er meer ruimte overblijft voor de rest. Je kunt de zwakke plantjes verwijderen of op een andere plaats herplanten.

Uitplanten: Met uitplanten wordt bedoeld dat je je voorgezaaide plantjes buiten in de volle grond of in een pot of bak zet, uitplant dus. Vergeet je planten niet eerst af te harden!

Verspenen: Wanneer je je zaadjes hebt voorgezaaid, zaai je ze dicht op elkaar. Nadat je zaailingen groter worden, hebben ze meer ruimte nodig en moet je ze verspenen. Je verplaatst je zaailing dan naar een eigen potje zodat er meer groeiruimte is. 

Voorzaaien: Voorzaaien houdt in dat je je plantjes binnen, in een gecontroleerde omgeving, laat opkomen omdat het buiten nog te koud is voor het zaadje om te ontkiemen. In dit blog lees je meer over voorzaaien en hoe het werkt. 

Stekken: Wanneer je een plant gaat stekken, vermeerder je een plant. Een deel van de plant wordt afgesneden of afgeknipt om vervolgens als nieuwe plant verder te groeien. Dit kan onder meer bij basilicum en zoete aardappel.

Zaailing: Een zaailing is de naam voor een plantje na het ontkiemingsproces. Bij het ontkiemen krijgt het plantje kiembladeren. Vervolgens groeien de eerste echte bladeren van de plant. Zodra die er zijn, noem je je plant een zaailing. 

Heb jij nog een mooie aanvulling op deze lijst? Laat het ons weten via een berichtje op Instagram! Dan voegen we hem toe. 


Liefs,


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Wil je aan de slag in je moestuin? Iedere maand...
De lente is in aantocht en de moestuinkriebels spelen op....
Wij kennen niemand die níet blij wordt van bloemen. Het...

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift