Verse kruiden drogen en bewaren is een heerlijke bezigheid. Niet alleen heb je zo altijd je oogst voorhanden, het smaakt vaak ook nog beter dan kruiden uit supermarktpotjes en het is goedkoper. Alleen maar voordelen wat ons betreft. In deze blog vertellen we je over de verschillende manieren waarop je verse kruiden kunt drogen en bewaren.
Manieren van kruiden drogen
Er zijn verschillende manieren die je kunt toepassen om je verse kruiden te drogen. De ene manier is net een tikkeltje beter voor het ene kruid, terwijl de andere manier weer beter past bij een ander kruid.
Heb je je kruidenzaadjes al in huis om een kruidentuintje te starten? Dat is natuurlijk wel nodig om met je oogst aan de slag te kunnen. Bij John & Co verkopen we enkel biologische en authentieke kruidenzaadjes. Dat proef je!
Wanneer je je kruiden geoogst hebt, is het tijd om ze te drogen. Kruiden drogen aan de lucht of in de oven zijn de meest voorkomende manieren om je kruiden te drogen, maar sommige mensen drogen hun kruiden ook in de magnetron of zelfs in de airfryer. Wij hebben daar nog geen ervaring mee, maar mocht je dat uitproberen, dan horen we graag hoe het is gegaan!
Kruiden drogen aan de lucht
Kruiden worden al sinds mensenheugenis gedroogd aan de lucht. Hoe heerlijk om van je keuken of schuurtje een klein heksenhuisje te maken waarbij diverse kruiden opgebonden aan een touw hangen te drogen!
Bundel je kruiden tot je een bosje van een centimeter hebt en knoop ze op aan een touw. Hang je kruidenbundeltjes vervolgens op een plek waar niet direct de volle zon op schijnt en waar het niet vochtig is. Na één tot twee weken zijn je kruiden droog en kun je ze opbergen.
Kruiden drogen in de oven
Je kunt er ook voor kiezen om je kruiden te drogen in een oven. Je hebt niet per se een droogoven nodig om je kruiden te drogen, dit kan ook in een normale oven. Houd er wel rekening mee dat je kruiden in een gewone oven drogen iets langer duurt dan in een droogoven en dus ook wat meer stroom verbruikt. Ook beïnvloedt het drogen van kruiden in je oven de smaak iets meer ten opzichte van het drogen aan de lucht.
Maar terug naar het praktische: deze manier is sneller en neemt minder ruimte in. Verwarm je oven voor op 35 graden. Leg je een herbruikbare ovenmat of bakpapier op de plaat en stal je kruiden uit. De kruiden dienen gedroogd te worden op een lage temperatuur. Laat de deur van de oven op een kiertje staan voor ventilatie en controleer ieder half uur hoe het drogen ervoor staat. Afhankelijk van je kruiden kan het één tot vier uur duren voor ze goed droog zijn. Dit kun je controleren door na te gaan of de verse kruiden bros zijn geworden.
Je verse kruiden bewaren
De gedroogde kruiden kun je het beste koel en donker bewaren. Rits de gedroogde bladeren van de takjes en stop ze in een luchtdicht potje. Vergeet er niet een etiket op de plakken met wat je geoogst hebt. Met welk kruid ga jij aan de slag? Ga je bijvoorbeeld salie drogen, basilicum drogen of misschien wel een heerlijk bosje rozemarijn drogen? De mogelijkheden zijn eindeloos.
Behalve voor allerlei toepassingen in de keuken, kun je je gedroogde kruiden in sommige gevallen ook gebruiken om heerlijke thee van te zetten. In dit blog lees je daar meer over.
Ga jij kruiden drogen? We horen graag welke methode je hebt gebruikt en hoe het resultaat bevalt! Laat je het ons weten via een berichtje op Instagram?
Liefs,
Moestuin verzorgen met John & Co
Toe aan nog meer groene content?
-
De meest duurzame groente en fruit
-
Egels naar je tuin lokken: een egelhuisje maken en plaatsen
-
Binnen kweken van kruiden
-
DIY: Tuintouw dispenser