De lijst met meest en minst bespoten fruit & groenten | John & Co🌱

Tips en lijstjes

De lijst met meest en minst bespoten groenten & fruit

De lijst met meest en minst bespoten groenten & fruit

Carlijn van Amen27/08/2024

Perfect gevormde groenten en fruit blinken je tegemoet in de supermarkt. Geen butsje, gaatje of lelijk plekje te zien. ‘Buitenbeentjes’ en biologische groentes en fruit dragen een ‘apart’ label. Hoe we ‘gewone’ groenten en fruit zien is de afgelopen jaren flink veranderd. En niet altijd in ons voordeel… Want die ‘normale’ groenten en fruit worden vaak flink bewerkt met kunstmest en bestrijdingsmiddelen. In dit blog geven we je  inzicht in welke groenten en fruit de meeste bestrijdingsmiddelen én minste bestrijdingsmiddelen bevatten.


Gezonde bodem, gezonde gewassen

Een gezonde, biodiverse bodem heeft een goede structuur en veel leven erin. Hierdoor krijgen planten en gewassen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Maar over de jaren hebben we onze bodem flink uitgeput. Dat zorgt ervoor dat gewassen minder productief zijn. Er wordt dan ook vaak gebruik gemaakt van kunstmatige middelen, zoals bestrijdingsmiddelen en kunstmest, om gewassen te laten groeien.

De ranglijst met minst en meest bespoten groenten en fruit

Om consumenten te helpen gezonde keuzes te maken bij het kopen van groenten en fruit, publiceren wetenschappers van de Amerikaanse non-profit organisatie Environmental Working Group (EWG) elk jaar een onderzoek naar het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij fruit en groenten. Dit leidt tot de Dirty Dozen, de lijst met meest bespoten groenten en fruit en de Clean Fifteen, de lijst met minst bespoten groenten en fruit.

De Dirty Dozen (de meest bespoten groenten & fruit)

 
1. Aardbei
2. Spinazie
3.Boerenkool
4. Druiven
5. Perziken
6. Peren 
7. Nectarines
8. Appels
9. Paprika en rode pepers 
10. Kersen
11. Bosbessen
12. Sperziebonen

 

De Clean Fifteen (de minst bespoten groenten & fruit)

 

1. Avocado
2. Maïs
3. Ananas 
4. Uien 
5. Papaja 
6. Doperwten
7. Asperges
8. Honingmeloen 
9. Kiwi
10. Kool
11. Champignons 
12. Mango

13. Zoete aardappel

14.Watermeloen
15. Wortelen

Wassen, biologisch of zelf kweken?

Het allerbeste zijn natuurlijk de gezonde gewassen uit je eigen moestuin. De groenten en fruit uit je moestuin zitten namelijk vol vitaminen en mineralen, worden niet bespoten én je weet immers hoe gezond je bodem is.

Het beste volgende alternatief is dan ook om zoveel mogelijk groenten en fruit biologisch te kopen, bijvoorbeeld bij de bio boer, via een biologische groente- en fruitbox of gewoon de supermarkt. Maar met de duurder wordende boodschappen en soms beperkte beschikbaarheid is dat ook niet altijd haalbaar. Dat begrijpen we!

Probeer groenten en fruit uit de ‘vuile’ lijst dan in ieder geval te beperken. Groenten en fruit af te spoelen, te schillen of zelfs te wassen in een badje met water en baking soda (niet vergeten nadien af te spoelen!). Zelfs al krijg je daar niet alle (restanten) van bestrijdingsmiddelen mee weg; je bent je er in ieder geval bewust van en probeert zo gezond mogelijke keuzes te maken💪!  

Kies voor gezonde gewassen!

Er zijn helaas steeds meer schadelijke bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit te vinden. Net als dat je lichaam een resistentie opbouwt tegen allerlei virussen en bacteriën, ontwikkelen insecten, schimmels en onkruid ook resistentie. Boeren gebruiken daarom steeds meer bestrijdingsmiddelen om hun gewassen te beschermen.

Kies er dan ook voor om zoveel mogelijk fruit en groenten uit de Dirty Dozen lijst te zaaien én goed voor je bodem te zorgen! Daar worden niet alleen jij, maar ook onze planeet, blijer en vooral gezonder van 🙏💚


Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Toe aan nog meer groene content?

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.

1
Free Gift

Powered by Salepify App